用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德望 和 SFA 點選擇?
go

德望 和 SFA 點選擇?   [複製鏈接]

德望學術點會差過SFA 呀, 你看看今年DSE 放榜成績, 德望今年又是全港前排位置, 好見得人, 德望中學D 學生超過一半又是由德望小學升上去, 所以德小點會差過SFE 呀, 不知你邊到聽返黎!

最重要係, 今年我帶女兒去SFA, 所見校園真是偏小, 再詳細睇, 佢地真是ONLY 將注重全部放係要小朋友測驗讀書, 冇乜課外興趣野,
相反德望D 合唱團, 游泳同 田徑係學界都出哂名前列, 各方面睇都冇奶油唔選GH 喎, 當然屋住地點都是一個考慮因數.

德望啦, 校舍大好多, 課外活動都多好多, 不用死讀書!
大女今年升GOOD HOPE 小一,  外來生, 以前多唔多唔知, 但聽老師講課程改革中, 依家功課不多喎, 好似昨天就得3 樣, 她那那臨做完就走左去同阿妹玩.

我見其他有D名的學校已經又測驗又完來已經考完第一次考, 聽到我都嚇唬左,  

我大女讀德望開學都依家都未測驗, btw 我認為是好事, 其實得6歲人剛入1小學一年班, 一齊適應中,駛乜么咁快考試測驗呢?  德望第一次試要過埋聖誕至考,  大女讀得好開心, 學到好多野, 校園舒適,  呢到BK D 人就個個都話佢多功課大壓力, 攪到我都有D 唔明.

noella    發表於 13-11-22 14:07
‹ 上一主題|下一主題