用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 去信特首及立法會--有關12-17歲未符合回港要求的兒童 ...
樓主: Jack1020
go

[英國] 去信特首及立法會--有關12-17歲未符合回港要求的兒童   [複製鏈接]

回覆樓主:

d專家之後都補晒飛咁話如果要出去留學嘅都係要打2針的,就估到政府嘅立場唔會咁易鬆綁。尤其現在講緊同內地通關,通關之後更加要跟內地咁防輸入。所以都唔駛諗會放寛,佢唔跟內地再收緊已經好好了。唯有寄望係英國update番香港落個list度,唔駛10日 quarantine, 大人過去探仔仲實際

LiHing 發表於 21-9-26 18:39
如果在香港打了一針的18歲以下去英國,他們又准不准回來呢?

政府現在沒有任何更改下,一定要打了2針嘅香港居民才可入境。除非係12歲以下,可以在沒有打針下,跟一個打了2針嘅香港居民入境

回覆樓主:

李家超:不希望通關為內地增風險 本港會強化防疫措施

https://news.now.com/home/local/player?newsId=451276&refer=Share

聽完司長講野,根本唔駛抱任何期望

回覆樓主:

真係唔好抱期望了,希望英國快d update番個認可疫苗list ,慳番去英國隔離嗰10日,大人飛過去英國仲實際,最多都係大人係香港挨嗰21日(最緊要政府唔好癲起上嚟再加強,跟內地咁去到21+21就得了)

回覆樓主:

許專家今日又係電台講會跟貼內地,會再收緊以換取可通關。但係收緊完都仲要等內地專家落嚟視察過okay先可再傾通關可行性,應該都要再搞多4、5個月。其實做咁多野去換取一d不被保證嘅野都唔知為咗咩

幸福花海 發表於 21-10-3 15:34
跟貼內地?人地都唔使21日隔離,又室外都無口罩令,佢唔好一相情願啦

絕對覺得係香港自己一廂情願,仲要樂在其中咁
‹ 上一主題|下一主題