用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 藍田靈糧堂vs麗港城迦南 (急)
go

藍田靈糧堂vs麗港城迦南 (急) [複製鏈接]

我住TKO我小朋友讀緊迦南幼兒班
個人覺得師資口碑都好好,
但校車費比較貴是真的, 因為佢地用自己車隊,
不是租外來的車, 所有校車員工有固定制服的
老師也是....
不過因為係幼兒, 所以我選擇自己接送返學
雜費貴唔貴我唔知, 但肯的是已包了書包/茶點/手作用品/專題用品/學生相小毛巾和茶點後用的毛巾/放毛巾盒...等等

我知道有些學校係不包茶點/小毛巾盒等(自己準備給自己的小朋友)

babyhilary, 妳決定了???!!
記得預備聯係衫到既名貼

純粹個人感受同意見分享:

我囝囝好快就適應上學, 又好喜歡上學, 唔覺得佢好辛苦, 雖然上學期4本中文和英文課本, 但是用故事形式來敎授的, 我見囝囝放學返來會自己攞書睇同埋會講一次給我聽(當然唔係句子, 只是詞語或形當時既情況);

另外,  敎自理都唔錯, 在學校幫忙之下, 戒片這任務完成了, 禮貌亦好好的. 不過, 要留意的是宗敎吧, 因為茶點前會祈禱的.

除課本同一般自理方面敎導, 會有運動堂訓練大小肌肉, 專題活動(生日會-主題運動就著運動裝, 主題帽就帶帽../節日:中秋節有學校賞燈會...等), 3個月做一次整體評估, 個人覺得唔錯...

幼兒班無寫字無功課, 每星期有一些學習字卡(部份是學校自製的, 包括數字/英文/中文), 有肌肉訓練用具派給小朋友給家人幫忙練習, 有在課堂上做小手工(做過相架/燈籠/聖誕卡/風箏/手袋/衫/枕頭...等等)

德寶給不到意見, 因為住附近的朋友大多去坑口的綠茵/翠茵(課程深好多, 有功課做), 一係去九龍塘讀, 一係藍田啓思/迦南等等...聽返來就好似話德寶比較商業, 如果選德寶, 他們請願選綠茵/翠茵

原帖由 松鼠隊長 於 10-1-21 12:32 發表
迦南幼兒班--> 請問小朋友會唔會讀得好辛苦?
其實我仲有報埋TKO德寶, 因為我見我屋苑都好多小朋友讀呢間

所有小朋友在茶點前會去廁所排隊洗手的, 順便去埋廁所, 姐姐同老師會問. 未學識的, 就著戒片褲, 學好了就著底褲仔(當然要放spare在書包), 因為戒咗片都會失手的....

食茶點除咗餅/生果/三文治, 仲有粥/通粉架, 老師同姐姐會敎佢地自己"筆"的, 放心喎, 同同學仔一起做, 好快學識.

原帖由 松鼠隊長 於 10-1-21 22:29 發表
教埋戒片?  我個女而家都未識自己"筆"野食, 又未戒片, 都唔知點返學

應該這樣說, 以"迦南"這個名稱來說, 個人覺得應該係基督敎, 因為迦南意思是上帝應許之地吧 (如無記錯).
祈禱內容是這樣的:
"感謝天父, 賜我飲食, 求主祝福, 食後平安, 奉主名求, 阿門"
我諗同天主敎無咩抵觸吧?!
暫時唔覺有刻意要敎宗敎既野喎, 書本亦没有. 我諗應該無咩問題, 如擔心可以打回學校問清楚一點...
點都好, 天主敎和基督敎都係同宗的, 但如果係信佛或其他宗敎的, 那些家長可能要諗一諗吧!

原帖由 BabyHilary 於 10-1-21 23:28 發表
bebesoky,

其實迦南屬於邊個基督教會?
還是只係創辦人係教友?
係咪淨係茶點前祈禱? 仲有冇其他宗教培育, 唸經?
因為我同小朋友都係天主教徒,
其實應該揀天主教學校, 但半日pn選擇唔多,
我又鍾意迦南課程編排, 希望 ...

靈量堂新搬來藍田分校 << 敎學這點暫不大清楚
迦南 << PN - 3 Eng lesson / week, 2 PTH lesson / week, 兩科都用返mother tougue Eng (NET teacher) and  普通話為母語既老師, 不過時間只得20-30分鐘

原帖由 松鼠隊長 於 10-1-20 12:58 發表
如果想小朋友英文好, 咁係咪要選迦南?

迦南係比較傳統啲, 不過轉咗學卷後, 已轉用了一部份是活動敎學, 但相對啓思同朗思, 就當然無啓思同朗思咁多啦, 不過真係好睇家長要求, 我自己就擔心太活動敎學, 小朋友無晒disipline & 小學跟唔上, 所以放棄了啓思....

原帖由 twinsstar 於 10-1-22 00:02 發表
My son was admitted to Lam Tin Creative, Cannan and THINK last year. At the end, I picked THINK.

I was quite impressed by Cannan's introductory talk actually. (e.g. the systematic teaching materials ...

你有用校車嗎? 我諗緊k1用唔用呀....

原帖由 砵砵豬 於 10-1-25 17:53 發表

迦南係基督教架....會食茶點前祈禱,會學背主禱文,我大囡k1已經識背....

其實佢真係得食前祈禱係有宗教關係外,都冇咩特別,呀!!係喎!!halloween係冇得扮野冇party架!!

我想一讚既係佢地既校車團體好好...d EE同校 ...

K1要背主禱文??? 等如玫瑰經? 基督敎都有主禱文架喎....想知分別????

原帖由 砵砵豬 於 10-1-26 10:18 發表

係呀!!有d似聖母玫瑰經咁.....
sorry我未睇呀!!係pm再講

‹ 上一主題|下一主題