用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有無計劃送小朋友去外國讀中學?
go

有無計劃送小朋友去外國讀中學? [複製鏈接]

我都計劃小女-13歲半時前往英國讀書, 其實最擔心是放假時(half term)在監護人家中會否安全及怎樣對待.  請問找監護公司時要注要什麼?

除了一年3次大假外(即聖誕節, 復活節 & 暑假), 還有些half term假期(我唔記得一年有幾多個half term), 大約7-10天.  

3次大假當然回港啦!!  但至於half term 就多數去監護人到住, 因half term假期短多數唔返hk.

所以最大都係這個問題!!  

原帖由 安安 於 11-9-8 09:31 發表

認同呀!  年紀細真係返香港好過, 一年3 次!  到佢地真係大左有能力既時候, 佢地可能唔想返黎架...

ling_0508  There are 3 half terms. Mid October, Feb & June  發表於 12-7-19 14:08

原本我都係打算阿女15, 16歲時過去英國讀書, 但後來覺得早d過去可以同d鬼妹同學宜相處, 而且學英文容易d.  係唯一唔好就係中文會退步, 所以想....係唔係待她假期回港時keep住補吓中文好d呢?

請問你女兒有沒有住過監護人屋企, ok嗎?

原帖由 joenjac 於 11-9-9 12:35 發表
昨日剛從英國回來.

有兩個女兒在英國讀書.大的中五,小的中三.

我的經驗是:
1.中二暑假過去升中三,而事實上,大部份學校都喜歡收中三.
2.一般新開學,鬼仔鬼妹都開放,願意接納新同學.兩三個月都唔埋堆,就會比人邊緣化 ...

剛剛和朋友傾想阿女出年(升中二)時去英國讀書, 但她們都話要想清楚....因為個女年紀細等她15 or 16歲先考慮送佢去英國讀書, 而且阿女升中二時正值反叛期容易學壞, 加上去監護人屋企住個監護人未必好好.  

但原本我想她早d過去, 可讓她早d適應.  現在真是很矛盾..... 定還是year12, 13 過去讀之後再謮埋大學好呢?
‹ 上一主題|下一主題