用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 讀有一條龍中學的小學的無奈
樓主: mllau
go

讀有一條龍中學的小學的無奈 [複製鏈接]

回覆:mllau 的帖子

我姪女兩年前情況跟你相似,學校迫直升放棄派位,但中學非常麻麻,又擔心唔簽又唔知派去邊,她成績操行ok, 到派位日叩門,跑了成十間,但結果都是只有兩間同band一條龍中學收,可能佢個區大多數人都會後悔,所以叩門唔難,但升呢出區好難。

引用:點解讀書的磨練和洗禮發生在五六年級是好事

原帖由 enidchiu 於 14-07-21 發表
點解讀書的磨練和洗禮發生在五六年級是好事?我反而覺得讀一條龍能夠在小學階段減省一些因分數造成的壓力, ...
講得啱,平穩直上學生未必不進取,反而谷行入了勁學校一旦跟不上中學節奏,反而自我放棄,埋怨父母。在無壓力直上的學生反而還可keep住小學時活動,容易銜接;由普通小學上b1a 中學,升中學為了學業放棄游泳,連lunch times也用來溫習

回覆:hoihoima 的帖子

她是東涌學生,自行前已請同學簽信直升放棄派位,學校沒有刻意提供選校資訊,學生banding,直到派位完成學生決定叩門,叩門成功回直屬中學取回派位證轉校

回覆:wylo_alex 的帖子

唔死都無用嚴重左,19 志願都好黑仔,但亂填就要自己承擔番結果
揀得一條龍都唔會差得去邊,叩門唔到都起碼有得直升,好過派到老遠既垃圾學校

引用:Quote:Vwan+world+14-7-24+21:18+我知你講

原帖由 mllau 於 14-07-24 發表
你好似好明白wor,!我又覺得未至於被廹害,但現在親身經歷,再加上其他人報料,小朋友的待遇肯定和冇龍校的 ...
學校想自己龍校升呢,明明中學是b2c - b3氹小學d 成績好同學直升,真係未至於迫,但無任何資訊,banding老師好似奉命不可幫學生升讀心儀中學,家長真係非常無奈
無龍校津校會安排講座,老師會比意見家長❨當時想揀聯繫中學,老師建議另一間同級中學,反而少了競爭❩,訓練同學面試技巧,派位成績理一起分享喜悅,氣氛好不同。

‹ 上一主題|下一主題