用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 有冇小朋友同我仔一樣?
go

有冇小朋友同我仔一樣? [複製鏈接]

引用:謝謝各位,其實我已打算帶他去check下,等

原帖由 ling121933 於 15-02-21 發表
謝謝各位,其實我已打算帶他去check下,等我可以正確知點做。
你check乜野?只check IQ?book中大時問過check埋其他要加多2hr

仲有幾日要去做test,呢幾日望住個傻仔我有點忐忑,係又如何?唔係又如何 (我自己覺得around 120會最好,同埋雖然我一直估佢有輕微阿氏,但佢情緒算幾穩定,只係不太睇眉頭眼額

引用:Quote:原帖由+傻太+於+15-02-22+發表你chec

原帖由 S-Kwok 於 15-02-22 發表
點解係120?
資優係130。
我個人唔覺得資優係最好

引用:只係小朋友,+要識睇眉頭眼額?

原帖由 vckchoy 於 15-02-22 發表
只係小朋友, 要識睇眉頭眼額?
我唔知是否眉頭眼額,但我正常音量鬧佢係無反應,要好大聲好惡才會當我講真,我有話過我唔大聲唔代表我講緊笑,亦有用正常音量鬧佢再補句:我講真的,唔係講笑。。。去CAC check過兩次耳仔正常(原來check自閉首先要check耳仔)。。。。

係貪玩定唔懂事、情感發展較慢?一直好困擾我,不論比同齡,就連小兩歲多的妹妹也比他懂事

引用:Quote:原帖由+傻太+於+15-02-23+發表我唔知

原帖由 ling121933 於 15-02-24 發表
我仔就係咁,講佢永遠唔聽,我sure佢係聽到,但就係要大聲喝佢先會停,做媽媽嘅我唔想喝佢,但叫極佢都係唔 ...
我就係喝佢搞到成日係街好似癲婆咁 喝到我阿媽叫我自己保重身體  btw,CAC= 政府果d智能測試中心、ADHD= 專注力缺乏及過度活躍症

引用:Quote:原帖由+S-Kwok+於+15-02-22+發表點解

原帖由 ling121933 於 15-02-24 發表
我之前睇,120-129係資優,130以上係尖子。
E+普遍130或以上為資優,不過我相信情緒穩定及懂得待人接物,才是快樂的要素

‹ 上一主題|下一主題