用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學 點解培正用中文教,但係好多人又話d英文又唔差呢? ...
樓主: mandy2003
go

點解培正用中文教,但係好多人又話d英文又唔差呢? [複製鏈接]

我相信離校係有好多原因既,某d特別個案係好個人化,難以評論。除之以外,大圍人想更上一層樓係人之常情,而家選擇又多好多,so what!

原帖由 彥彥媽咪 於 10-7-20 14:09 發表
siulili:

插小二咁多人, 即係依家我中彥個屆了 (我中彥都係九月升小二), 當年由培幼一直讀上去, 亦唔考慮升培小, 所以一早 give up 讓位俾有心之人, 見到今年佢同屆既同學仔有咁多人走左 (唔知有冇我識既呢.....),  ...

對走左既而言, 有自己需要, 無可厚非既! 少數好老師?? 我估我今次諗住幫阿女轉校時, 就係多謝各老師關愛包容, 先決定留底. 老師總有唔同性格, 不能一面倒評論既!

當然六年間會遇到冇咁夾到自己既老師, A ma, 為你打氣呀! 如有更好選擇, 做父母總會為小朋友開路的! 我剛經歷完咋.

每年總有小朋友轉出更好更岩自己既小學架啦 .

原帖由 彥彥媽咪 於 10-7-21 09:14 發表
Alexismama:

老老實實, 唔係見係你, 老朋友, 點到名叫我, 我收口多年都真係唔想出聲 ga la....哈哈...老朋友, 近況如何..??

阿女同大彥都幾有緣,又係撞正果位三年級班主任
==> Sorry to hear that, 但我知你心中既 ...

Why?? 點解係小二既?

原帖由 Samba 於 10-8-28 01:55 發表
各位

我知道小二點解咁多插班生,初頭我都以為是好多人退學,原來是每班由30人加至32人

所以其實不是有人退學,全級可能只是一,兩個

...
‹ 上一主題|下一主題