用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 岩岩升左主流小一.....我已經想死!!!!!!!
樓主: 奀豬mami~~
go

岩岩升左主流小一.....我已經想死!!!!!!! [複製鏈接]

奀豬媽咪,

看完你的post,我真的十分明白你的感受.
唔好話你,雖然阿仔學校的功課適量,默書適量,但要完全配合小一所有要求,都是一件不容易的事,再加上你是在職母親,就更加有困難.

我不知道你仔仔之前讀的是不是融合位的幼兒園,因為阿仔讀的幼兒園在今年的6-8月已經有小一適應,用近似小學的模式上課,所以我阿仔有了足夠的準備.
另外我亦好像heimarie一樣,很早就跟老師提他的需要,所以老師都很包容及配合.

如果照你所講的情況,你仔仔未必是不懂默書,某程度的可能是,他習慣了單對單的形式,當有一個人坐在他身邊跟他講說話,他的專注力表現會較好,但當他坐在課室大班之中,他就很容易(迷失)了自己.其中一個方法,可以嘗試跟老師商量一下,讓他在默書課/甚至平日上課坐最近老師的位置,看看他有沒有改善一點.

另外你可以到坊間買一些習作回來,選一兩課要他做,但你不要坐在他身邊,並為他計時,要他在30分鐘內完全,讓他多練習一些近似測驗考試的模式,希望對他有幫助.
My Lovest Group-- Il Divo
         Urs--Sebastien--Carlos--David

其實我一年前預備阿仔升小一選校,都問過好多朋友的意見,其中我有幾個在小學任教的朋友,都叫我幫個仔選擇津貼學校,因為資源雖少,點都好過無,但怎樣才能選到一間適合的學校,當然又是另一番藝術。

至於社交方面,我比阿仔其他任何訓練都用心,早在阿仔N1放暑假前,我已經開始約阿仔D同學仔一齊出嚟玩,咁樣玩吓玩吓就過了三年,這三年裡看著他最初期人地有人地玩,佢有佢自己玩,到現在他跟小朋友一起玩,是需要時間來經驗的,亦要他經驗到有朋友一齊玩是很開心的事,他才會渴望跟朋友/他人建立關係。

MickeyMa,

我都好開心見到大家!其實呢幾年我自己做全職阿媽,真係無咁多時間上嚟,尤其阿仔越大,學的東西越多,要跟進o既o野就更加多,所以越來越少時間上來!

你講話阿仔的女同學咁樣同你講,我記得之前有次阿仔另一個a仔同學都有咁o既情形,我記得當時我係同正常的同學仔咁講:阿x同學,mickey仔唔係專登唔同你玩,佢係唔識,亦都唔知道可以同你玩啫.不如你在學校的時間幫一幫mickey仔呀!咁呢個細路,就會帶住呢個'使命'去返學o架啦!
同埋你又要明白呢個age的正常細路,有時佢地同你講,你阿仔做得唔係幾好o既o野,背後另一個表達係:你阿仔做得唔好o既,佢就做得好好咁解.所以阿女同學的說話可以理解為--我好乖呀~~我有搵佢一齊玩o架,佢唔理我咋~~咁囉!既然係咁,就一於將阿仔嚮學校生活o既指導員使命托付俾佢啦!

Mickeyma, mamee,

我都好高興可以在bk再見到大家.

阿承在學校非常之適應,因為我同marie都係入學前已經同學校通晒水,而且一年前選校時,阿仔幼兒園的校長都提示我,最好選擇一間有阿仔同學仔一齊去的學校,他的適應上會比較好.話雖如此,阿仔有2個以前幼兒園的同學,還有marie個仔跟他去同一所小學,但承承是跟最活躍的同學同班,marie個仔就跟承承另一個比較定d的同學同班,最初當我知道分班安排是這樣時,我都十分擔心,因為佢都係o個d,開唔好個頭,就會一年都作反的細路,班主任老師很好,她一開始安排承承坐在老師的正前方,雖然阿仔開學的頭一個月都有被老師投訴,亦有去試老師的底線,但十月中時老師就已經告訴我,她覺得承承進步了很多,而且因為他認字能力好,有時可以幫老師做小老師,亦令到那個很活躍的同學要學他哩!

原帖由 mickeyma 於 08-11-8 17:44 發表
mame,
仔仔考完試沒?成績如何?仔仔學校有四次考試全部計分。星期四考完。可以放松下。

真羡慕你仔仔社交能力這麼好。在學校可以跟小朋友融入。
Haybma,
是啊!我儿子答得更干脆:我喜歡自己玩。吹漲!但小朋友到家跟他玩 ...

mickeyma,
咁佢地係男仔嚟o架喎,玩d打打鬧鬧你追我逐o既遊戲係好正常喎~~!而且佢地都只係得o個6-7歲,唔通你要佢同d同學仔一齊坐低好認真咁玩煮飯仔?正所謂男女有別,肯咁定定咁坐嚮樹玩o既男仔......十個都無一個呀~~!
當然,跟大人玩又另計.因為佢當咗係半training半遊戲咁玩~~

原帖由 llcathy2004 於 08-11-8 01:41 發表
想請問各位過來人,自閉傾向孩子是否較難適應活動教學(規範無咁清淅)?但傳統學校又多數好多功課,應該點簡?你們的孩子是讀傳統學校嗎?可比啲意見嘛?(葵涌附近) ...

最主要唔一定係規範無咁清淅,另一個很主要的原因,是活動教學--固名思意--從活動中教與學,我地d仔,白紙黑字寫咗俾佢,佢就會記得好d,如果淨係活動,活動完講幾句就收科,佢地就可以完全唔係好知自己學過d乜......
‹ 上一主題|下一主題