用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘學校(小學部) [KTS]2009年9月小二家長入嚟啦~~
go

[KTS]2009年9月小二家長入嚟啦~~ [複製鏈接]

我又報到!!

原帖由 1429 於 09-6-25 20:47 發表
嘩, 等我又撐吓場先...

hello cherriemama,

Congratulation! Cherry 真係叻女.
祝Cherry學業進步, 生活愉快!

P.S. Rachel仲話要參加舞蹈隊同cherrie一齊跳舞!!

原帖由 sac.wen 於 09-7-13 08:51 發表
hi cherriemama,

恭喜哂 ! 祝cherrie 響新校快快樂槳, 學業進步 !

Hi littleworld,

我囡一年班冇參加舞蹈班, 所以冇份加訓, 希望今個學年抽籤抽中佢lor.

另外, 下星期田徑訓練班開始喇, 有冇小朋友都參加左呀?

原帖由 littleworld 於 09-7-13 22:50 發表
Gicobaby,

請問妳囡有沒有參加summer跳舞加訓?
今天我囡話一年班得3個同學有上學咋?

星期一見啦

原帖由 kaka_c 於 09-7-14 09:44 發表
Gicobaby,

小兒有參加! 佢日日數住仲有幾多日可以返訓練班.

Hi dear,

My daughter is also allocated in 2B!

原帖由 jc_mom 於 09-8-27 20:07 發表
My daughter said there are 14 students from 1C to 2B.

相信飲中國茶方便傾計, 新世紀廣場都有好幾間酒樓.
就鐘響學校問口等啦!
有興趣請盡量留名, 以便計人數訂枱, 若有意見/好介紹請提出!

9月1日開學茶聚報名處:

1. 1429
2. jc_mom
3. 得意媽
4. kachunma
5. Littlehipo
6.bluesky999
7.Gicobaby

Rachel都冇帶本中文習作返屋企, 應該係老師收左

原帖由 jc_mom 於 09-9-7 19:46 發表
Dear AnnKwok,

My daughter also doesn't has the Chinese workbook, she told me that they have submitted it to teacher today.  Can other 2B mummy ask your children please?

通告話出版商未印好GP3A架bor, 我只有GP3B

原帖由 jc_mom 於 09-9-8 17:43 發表
My daughter also told me one of the girl in 2B has H1N1.

To 2B parents,
We still haven't received the GP 3A, right?  The teacher asked them to bring it to school tomorrow.

琴晚我問呀女作文作咩, 佢只係好誇張咁話: 好難, 真係好難, 派返黎你就知!

佢一定係作到鬼吾馬六啦.....

2B都有好多小朋友吾舒服, 大家小心身體, 多做運動.
我開學前同呀女打左流感針, 希望病小D.

原帖由 peony2002 於 09-9-17 11:20 發表
我都覺得第一次就要寫100字多左d,我問佢寫左d乜,佢就話唔記得,我問佢如果d字唔識可唔可以問老師,佢就話可以,寫到成個黑板都滿哂

2B重災區!! 呀女今日黃昏發燒&咳, 聽日返吾到學喇.....  

原帖由 kaka_c 於 09-9-17 16:02 發表
2B班家長,

呀仔話今日有7個小朋友吾舒服冇返學, 連班主任都病咗

依家九龍塘落雨....放學先黎落, 又試騎騎呢呢!

原帖由 得意媽 於 09-9-21 14:22 發表
天文台天氣預報

廣 東 北 部 的 一 道 冷 鋒 正 逐 漸 向 南 移 動 , 預 料 隨 後 的 一 股 微 弱 東 北 季 候 風 會 在 今 日 稍 後 抵 達 華 南 沿 岸 。 本 港 地 區 下 午 及 今 晚 天 氣 預 測 大 致 多 雲 , 局 ...

jcmom, taffymom,

呀女抽吾到童軍啊, 佢要join英語遊戲室.

原帖由 jc_mom 於 09-9-22 23:13 發表
Same as my daughter, she will join Girl Guide and Lego class.  She is so excited!

今朝先買左兩桶螢光棒.........
如果連Picnic 都冇....呀女實好吾開心

原帖由 1429 於 09-9-24 13:10 發表
oh, no... 我諗緊今年係咪冇school pinic啦....??!!

Sac. wen
吾該晒!

AD. Mama
我收吾到關於seating plan既e-mail wor. 只知親子早操取消左.

收到2B既seating plan, 吾該晒littleworld!

另外, 我跟據呀女既資料再加左D人名上去, e-mail左比2B家長. 大家睇睇啦.

Vivien

2B

o岩o岩大家先砌好個座位表, 今日又已經掉左位喇.

今次呀女掉到冇雷公咁遠

原帖由 littleworld 於 09-10-5 16:20 發表
係啦...真係話0甘快就調位...
等我囡睡醒後再砌過個座位表...
Gicobaby> 我囡坐左係妳囡之前坐0個個位..真係好開心...唔駛坐第一個位啦...

補充:要係盒末端開一個小洞, 等豆豆向光出發, 好似走迷宮咁....

原帖由 carsondaddy 於 09-11-5 19:55 發表
littlehipo,

Oh I see! 咁即是在盒内製造一個漆黑的環境,再加多D間格好似迷宮咁,等D豆豆冇法發芽生長,就證明到冇佐光係唔掂既我,是嗎?

每次有實驗做我就头都痛埋,仲有果份幾頁紙既報告,唉!

...

呀女話一行五人, 每人帶一樣, 海綿, 報紙, 雞蛋, 碎布, 仲有一樣吾記得左. 吾好意思.

原帖由 1429 於 09-12-8 17:26 發表
2B parents,

Son absent today, may I know what is the 5 materials which need to be prepared for the next 德育課?  Thanks,

原帖由 得意媽 於 09-12-8 23:22 發表

sorry, 講漏左, 我囡係2A , 我抄低係用黎旁身

‹ 上一主題|下一主題