用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 循道學校 31 網 - 循道學校
樓主: 8864
go

31 網 - 循道學校 [複製鏈接]

君媽,
上個星期長週無wor.  同埋我地唔洗交功課呀星期六.
不過前幾日就要作文.  都係差不多150字.
英文我地好似仲教緊日期.. 你地咁快ch.2?  

原文章由 君媽 於 07-9-20 12:45 硐表
To: ElizabethLAI
囡話星期六要英默,只默Ch.2的那8個生字,對嗎?其他的不用默?那麼還有沒有課外活動?穿校服還是體育服?

To: JJ1122
囡仍沒有週記做呀。你囡囡是不是每個星期都要寫呀? ...
--- 2J 作品

之前一日老師會交帶洗唔洗著校服 同帶咩書架拿.   

原文章由 ansontong 於 07-9-20 20:45 硐表

我都想知,有無家長知道
--- 2J 作品

天仙局,
你指比錢個d課外活動?   有人著, 有人唔著.  通常耐左個個都唔著校服.
親子閱讀冊咪佢睇完d 圖書, 自己寫番個書名落去囉.   自己睇過咩書都寫得.

思思寶寶
唔洗日日帶番學..得了咩, 個書包已經重過個人仔.  老師有時會寫手冊叫帶先帶.
我有時會拎起一頁紙比佢帶囉.

原文章由 天仙局 於 07-9-21 09:26 硐表

Thanks a lot, Ansontong!
我個女....有時真係好論盡

我又想問問....
如果星期六要返學校o既課外活動
咁係咪都要著校服, 定運動衫?
另外, 我想知道果本"親子閱讀冊"有D咩用?
圖書是學校派發指定的圖書俾學 ...
--- 2J 作品

天仙局,
穩陣就第一次著,  睇清楚形勢先囉.  你知個個老師要求唔同嘛.   不過印象中遇到d 番去唱合唱d 妹妹, 都無著既.
名牌唔洗啦.

Jenny,
小一至小三係普通話教中文+普通話堂.
小四至小六就廣東話教中文+普通話堂.

原文章由 天仙局 於 07-9-21 11:29 硐表

Thanks JJ1122!
唔好意思....問多句~
咁如果係學校合唱團駛唔駛穿整齊校服?  定隨便都得?
知唔知除咗帶把聲返去, 仲要帶D乜?  名牌駛唔駛帶?
--- 2J 作品

kw250,
1)家長教師會是否一定要加入成為會員呀?   不是一定要加入.
如不參加是否有影響.   無影響
2)其實家長教師會是什麼,   定期與老師們開會的組織,  反映意見比學校,  亦代學校傳遞訊息.   加強家長與學校之間既溝通.
如成為會員是不是要開會呢!    普通會員唔需要開會, 成為委員先需要.  
定久唔久有什麼活動又要參加呀   久不久家長教師會會組織一些活動, 用意聯絡各家長.  可自由選擇參加.  但由於有時名額有限, 就會比家長教師會既會員優先.

清唔清楚?  

[ 本文章最後由 JJ1122 於 07-9-22 12:44 編輯 ]
--- 2J 作品

君媽,
比個5我!!

哈哈.. 好得閒呀你?  我好得閒,  等緊個仔番黎去學講野.
有週記做未呀?   今次要寫『一個我熟悉的人』   好明顯,  我會做D篇文章既主角.  

原文章由 君媽 於 07-9-22 13:01 硐表
To: kw250
1)不是一定要參加。但不參加便沒有作為成員的優惠,如旅行平d啦......
2)要成為家長委員,才須要回校開會。開會時間通常在晚上7時至9時。一年大約開六次會。
無論你是否員會或委員,所有活動都可自由決定參加與 ...
--- 2J 作品

大頭玲,
任何方法都可以聯絡老師,  你亦可以叫小朋友同老師講請老師打電話比你(我最常用方法).   我亦試過寫向手冊比老師, 老師睇完會簽名.  eclass 都得, 不過我試過send去無回音, 問明老師原來佢收唔到,  eclass 始終係由其他機構開發, 有問題唔出奇.

原文章由 大頭玲 於 07-9-22 15:13 硐表
hi 各位家長!

由於亞仔今年插下二, 5清楚, 有d 野想問, 請問:
1) 家長與老師通訊, 是否可用手冊/綱上e class 手冊/ 電郵...方法?? 綱上聯繫, 去年有沒有?? 還是今年才開始??
2) 你們孩子的班主任, 對您們/ ...
--- 2J 作品

大頭玲,
我都估係個別老師問題.
我個人覺得年紀大或年資高既老師較難接受新事物.  
不過我見校長都用eclass 回覆野架,  所以應該唔係culture 問題.
或者學我咁啦,  有咩咪叫老師打比你囉.   不過我個教書朋友話最憎我D種家長.  哈哈.

kw250,
可以轉上午班架.  寫信比校長要求囉,  不過我估要有位有人走先得.  寫出你既原因啦, e.g. 轉全職, 又照顧埋妹妹等等.  
家長義工呢, 年年學校都會派通告問做唔做, 你下年埋做囉.

原文章由 kw250 於 07-9-25 12:39 硐表

君媽/JJ1122
多謝你們回應,我又有一個問題想問吓意見,希望其他家長都比意見喇!!
囝囝己返下午班近一個月了,但發覺時間唔好用,上校車要AM11:15(AM10:30食飯),回家都要PM7:30,當初選下午學因為驚上午多人報,所以報下 ...
--- 2J 作品

大頭玲,
哈哈. 我好8掛,  PM 我知係邊位老師得嘛?  不過唔方便都唔緊要.  想8下姐.

YES,  大家中秋節快樂.

原文章由 大頭玲 於 07-9-25 15:12 硐表

君媽

唔該晒!  

咁都好d, 雖然亞仔今年唔好彩撞著 此類 "個別" 老師, 明年倒還是有希望遇到好的老師!!

我會教亞仔要留心多d, 靠自己多d, 獨立d, 咁都未尚不是一個得著o :vict ...
--- 2J 作品

果晚有投我一票既家長,  多謝哂呀!  
--- 2J 作品

快過君媽先.   新校舍可能會有泳池...驚喜?!
--- 2J 作品
‹ 上一主題|下一主題