用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 【48網】 派位結果 、叩門 ……………… ...
go

【48網】 派位結果 、叩門 ……………… [複製鏈接]

派得唔好, 有邊間無咁谷, 而校風好的中等小學呢。

不要兩間李兆強, 不要聖馬太, 不要谷小學。有無好選擇 ?

謝謝。

0    0    0    0

聽聞 藍循 好大鼻, 頭兩次無選它, 幾叻的小朋友都唔收 !  
唔知係咪屬實, 不過都要一試。

原帖由 victorf 於 11-6-6 19:38 發表
How About 藍循?

聖馬太又係死谷爛谷, 好辛苦架。

原帖由 josejandy 於 11-6-6 23:18 發表
聖馬太點解唔要呀

請問官小是否要 in 家長, 因為我是帶親戚個囡叩門, 她父母不在香港。

你覺得宫小谷唔谷小學生 ?

原帖由 BebeeYY 於 11-6-8 09:05 發表
官小當年等到最後先通知面試..仲要係好急咁通知你, 上午通知你下午in.  當年阿女自己入去in, 一間房有幾位小朋友...負責in個位吾知老師定主任比張咔阿女問佢係咩野, 阿女個張咔係復活蛋, 阿女就答復活節, 跟住仲有寫 ...

in 咗好幾間, 間間都無晒聲氣, 唉 !

原帖由 BebeeYY 於 11-6-8 10:28 發表
無in家長
官小..吾算谷, 不過老師都幾惡, 學校都幾嚴...

我會選近的聖安當、陳呂重德, 因為時間好寶貴。而家個個小學生都係話無晒時間。

今次, 我的 target 都係選近學校, 不選遠的, 不選坐校巴。  寧比錢請私人補習, 而家間間小學課程都係鬥深, (怕剎校) 又唔會教, 只係青蜓點水式教法, 我聽過教成語的小三學生, 完全唔講解, 只在堂上將20個成語讀一次便算數。

原來名校同一般小學都係咁上下。

原帖由 tracy0927 於 11-6-12 23:25 發表
我住油塘,呢幾日幫阿女叩門,月華街基法已經收左,油塘基顯已經衰左。油塘基法星期六已經筆試。如果OK16號前再通知面試http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=609&cb=2124。我還另外叩了聖安當、陳 ...

呢間李兆強真係好攪笑, 漁翁撒網式搵精英, 無論你頭二輪有無擇過佢, 總之, 佢一定比機會大家去選擇對方。

有剎錯, 無放過。  數學表現好的、多獎的、 就一定會收。

15分鐘內 in 完一位老師就一定無機, 越 in 得耐, 機會越大。  聽過有人 in 兩個鐘。

去年聽聞 八月 去叩門 都收咗, 個校長.... 真係.....

原帖由 hkflyboy 於 11-6-13 22:21 發表
我本來都係撞時間, 以為只可二選一, 後來我冇理, 先去基法考試, 11AM再上去李兆強博下睇下有冇得IN, 結果佢問都冇問就比我個仔入去排隊上樓IN......

But anyway, 有得考都未必考到, 平常心面對吧啦.....@@
...

其實應該如何對答才合適 ?

問家長:1.點解揀基法

有家長先買校服, 如你要轉校, 又是他有賣的學校校服, 校服公司 (金綸) 會給你轉校服的。放心  !

原帖由 tracy0927 於 11-6-14 19:05 發表
今日去了油基法面試,覺得阿女表現無之前咁好,可能見多幾間開始知驚了。今日2間官小都叫我去見啊!牛官小16號,秀明道官小21好。因為暫定月華街基法,所以都唔知仲去唔去見好!而且月華街基法25號要開家長會和買校服了,而官小得 ...

如果基顯/ 藍循, 我會選後者。話晒都係 48網 top 3,
我浪費咗個機會, 會騎牛溫馬。

原帖由 akina_yeung 於 11-6-17 17:23 發表
交咗五封叩門信, 聖安當, 基顯, 基法, 藍循, 平田李兆強...

基法同李兆強13號打嚟有2nd In, 14號基顯打嚟話己經話我成功了... 藍循同聖安當因為interview既通知己經太遲, 我唔想再三心兩意所以拒絕了...

我覺得自 ...

會選油基顯。 聽聞全級頭三甲的家長話,在補社做李卷, 只是做到 8X分, 小朋友好有挫敗感。
李卷係深一些, 谷得多些。基顯老師較有愛心。 叩門時都睇到佢地ge態度好不同。

原帖由 tommysimmy 於 11-6-19 15:27 發表
我想問吓如果油基顯和德田李兆強,你會什樣揀?多謝意見

唔係去到八月尾架, 應該係無 deadline.  開咗學九月尾, 有人突然走咗, 學校都可以通知其他小朋友補上。

所以, 大家不要灰心, 九月初開學後, 得閒打下電話問下。

原帖由 akina_yeung 於 11-6-22 23:30 發表
係呀, 教育局啲人講過, 小學可以自己收學生既deadline係去到八月尾架...

你的選擇 【聖馬太】真係好明智, 不會盲目追捧地區名校。

i like.

原帖由 水杯 於 11-7-4 16:45 發表
派去閔僑小學, 叩到德田李兆強& 聖馬太
今天注册聖馬太,好開心,終於放下心頭大石,
明天會放德田李兆強位出黎,各位加油 !

keroppi925

余安安講過, 呢個世界上, 沒有蠢的孩子, 只有懶惰的媽媽。
又証明, 努力是不會白廢。 恭喜晒你。

原帖由 keroppi925 於 11-7-5 23:28 發表
大家真的唔好灰心,我好多謝你們的鼓勵和教我再寫信。由我面試不成功後,有兩位媽媽既鼓勵,我再寫信去學校,到有一間叩門成功個心先有少少定,但這間學校距離我家太遠(起碼要兩程車),我決心放棄頭3志願(因太多人想入同埋 ...

好多人都話聖馬太好谷, 但 bk 又唔太多人講, 其實我估佢都算地區名校。

原帖由 melissaman 於 11-7-30 14:55 發表
聖馬太不算是地區名校嗎?
聖馬太 和 德田李兆強分別在甚麼?
‹ 上一主題|下一主題