用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問【唔湯唔水窮人】讀【協恩中學】有壓力嗎 ? ...
go

請問【唔湯唔水窮人】讀【協恩中學】有壓力嗎 ? [複製鏈接]

我舅母最近同舅夫很多意見, 關於表妹升中學一事。表妹讀書 OK, 係地區名校全級頭二十名以內。

舅母同舅夫已退休, 現無工作, 但有接近二佰萬左右積蓄, 住淘大花園最細單位, 不用供樓了。

舅母想供獨女表妹讀協恩, 但舅夫覺得唔想咁去洗養老錢, 舅母意思就係個個月比 max $4,000, 每年約四萬元, 六年約30萬元。

舅夫話讀協恩, 每個學生都咁富貴, 而表妹就除了上學放學, 沒有額外錢支付其他課外話動/娛樂 活動 支出, 舅夫覺得表妹會有壓力。

我好明白舅母的想法, 比著我, 我都會將謹有的錢全供給唯一一個囡囡, 但係舅夫講法又好有道理。

我同舅夫講, 先比表妹試考, 睇下人地收否, 再作打算, 但係舅夫話如果人地話收, 咁又點, 唔好玩啦。

請問有無人可以比下意見。謝謝。

0    0    0    0

表妹住淘大德福花園 就讀藍循小學, 成績一向好好的, 現在小六。

原帖由 TwoKidsFamily 於 11-9-9 08:48 發表
其實協恩以前都是我目標中學之一,但轉直資後,我都考慮其他不用交學費的中學了,請問你表妹住/讀那一區?
‹ 上一主題|下一主題