用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 大學選科
go

大學選科 [複製鏈接]

我又想搭單問下各位,我個仔仲意數學,佢想將來既工作係計數,但如果讀精算要求好高,佢未必夠分,讀數學出路又好少,佢唔仲意做老師,佢多數會選讀工程,但工程都有好多種,想問各位如果讀工程,那種工程出路會多D呢?

JP  mattsmum  ANChan59

唔該晒你地,因自己對呢d完全唔識,想了解多d ,可以同亞仔有計傾,商量一下,亞仔話佢會將風險管理排第一,慱下先,然後再排工程科目.

JP  我會將你D料話比亞仔聽, THS 你,佢唔仲意會計呀,佢D同學多數又係選讀工程,原因係門檻低,唔知是否未代高考,競爭好大,佢地想穩陣D,攞左個學位先喎.

JP 你仔仔仲有冇係果度上佢D 課程呀?

原帖由 JP 於 11-11-15 15:39 發表

樂樂 :

冇係果度上 課程好耐喇!
都係讀好個HKDSE實際D!

你地HKAL報HKU,中大 & 科大係咪報學院(e.g.理學院/商學院/工程學院)等到year 2始再揀主修科?

會5會諗下科大 Maths+Econ? ...

JP

吓,點解冇上呀? 下完啦? 定係亞仔唔仲意?
哈,你都好多料,我完全唔識,我問左我仔,佢話只有HKU
既工程可以入左先,第2年先讀主科,其他唔得喎,

佢話唔諗科大D 商科喎,月尾就要交啦,見佢都好頭痛.

原帖由 JP 於 11-11-16 17:28 發表
樂樂:
係呀,佢5係太鍾意!(你仔興趣大D。)
我仔下年都要報JUPAS,要做定research。

科大"數學及經濟"係理學院喎,5係商學院。科大"風險管理"收生成績好似低過CU,
CU"保險/精算"收生成績好似低過HKU精算,我估你仔都知。 ...

JP  

我仔話科大工程課程谷得好緊要,唔知是否因為咁,所以科大唔係佢首選.精算兩間都收得好高,但佢話CU 平均會整靚D 個收生分數,( 唔知點整,我都唔係好明, 佢D料都係同學之間交流, 唔知堅定流.)

原帖由 KWT 於 11-11-17 15:52 發表

CU  MATHS+INFO ENG得15個位,競爭會否非常激烈?

咁激烈架,咁我仔唔晒諗.

原帖由 ANChan59 於 11-11-18 19:44 發表

Check the admission grades first....... may surprise you....

又係既,有道理.

其實讀風險管理出路好唔好呢?

亞仔有個好朋友,數學好叻,佢修讀精算畢業後,係保險公司做左冇幾耐就辭左工啦,唔知是否晚晚收11點,又或冇興趣,佢又返去大學讀另一行既學位,所以我覺得修讀兩個學位好D,出路多D咁囉,

原帖由 ANChan59 於 11-11-20 17:13 發表

In CUHK, two programs are similar related to 精算, one for Risk management and the other for QFin.

My son prefer QFin, his friends who are more interested in Maths may prefer 精算....... He is goo ...

ANChan

唔好意思,我英文唔好,你意思即係如果讀QFin,將來工作上面對的是銷售和商場上既工作,計數方面反而很少?

原帖由 khmama 於 11-11-20 17:29 發表
ANChan59,

阿女依家要決定CUHK選科, 佢想選QFin或Accounting, 依家都有o的十五十六, 唔知邊科好, 朋友覺得Accounting出路闊o的, 其實QFin出路如何? Global Business又會唔會適合阿女呢o的喜歡Maths既人? ...

hi khmama

今日再細心睇左你另一個大學選科topic,真係學到好多野,,

讀會計出路真係好多,不論大小形公司都需要會計,不過會計都幾悶下.

原帖由 ANChan59 於 11-11-21 02:02 發表
In CUHK, two programs are similar related to 精算, one for Risk management and the other for QFin. [在中大,有兩個課程歸類精算,保險+風險管理及計量金融。]

My son prefer QFin, his friends who are more int ...

ANChan

明白了,麻煩晒你呀.

原帖由 JP 於 11-11-21 12:03 發表

樂樂:
雙學位/雙主修當然出路多D喇!
早兩日同朋友傾開,佢仔讀緊HKU 理學院year 1。佢話
理學院year 2可揀主修風險管理,你可叫亞仔check吓,入左理學院先慢慢揀。 ...

JP

唔知我仔係唔清楚呀,定係唔知佢條數點計,好在我有上BK 跟你地學野, 佢話如果year 2修讀風險管理,要非常好成績才可讀到,在大學要好成績比考AL有 好成績更難,你同意佢這點嗎?

我地初步傾左A 內面放風險管理,及統計學之類,B 就放工程科目.

原帖由 cocomints 於 11-11-22 22:07 發表

我阿仔都係諗住揀cu o既QFin or Risk Man, 早前已interview cuhk & ust, 佢話等dse放榜後會有機會再2nd interview. 另朋友建議band A 要放3間唔同univ去增加面試機會, 但實際3大已經開始interview, 咁如果放cu QF ...

咁睇來CU 既QFin, Risk Man 呢d課程好受歡迎喎,呢度都有幾個,雖然我地係兩條龍,你地新制冇舊年既收生資料,會唔會好難選科?

原帖由 JP 於 11-11-23 11:40 發表

樂樂:
我要再問下朋友囝囝HKU係咪year 2修讀風險管理,要非常好成績才可讀到?到時再報料俾你。  
乜統計學係獨立科報架?我以為係理學院大類招生year 2才揀主修統計學添!
我老公話中大仲有科數學精研啱數學好既 ...

JP

好呀,麻煩晒你先.

係呀,有"統計學"呢科架,第一年就可以報架啦,

我手上既2012/2013聯招選科全攻略,中大有一科叫數學,應該係你老公所指既數學精研,其實我都想我仔入左先,第二年先再選科,咁穩陣D啦囉.
不過呢,我手上既資料,"數學與信息工程",雖然得15個位,但舊年冇乜人報咋喎,組別A 只有8人報, 聯招學額競爭人數係0.53  , 中大既"風險管理" 係3.8 .

原帖由 波子 於 11-11-25 23:15 發表
[quote]原帖由 樂樂 於 11-11-23 23:14 發表

樂樂,
好耐無見, 哥哥中七啦, 是揀入讀大學學系時候.

波子

係呀,好耐冇見啦,時間真係過得好快,我地e + 要係高中呢邊傾啦.,請收pm .

原帖由 88muimui 於 11-11-29 21:21 發表
Hello波子, 你FB add 我啦!  我PM 你 address

muimui

我add 左你啦,肥仔教我add 架.

原帖由 JP 於 11-12-5 14:25 發表

樂樂:
我問左朋友囝囝喇:HKU 理學院year 2修讀風險管理,係冇學額上限,但year 1 要修讀同風險管理相關的學科,課程內容好深下,5係人人讀得掂...
我估妳囝囝數學好,應該讀得到。 ...

JP

thx 你呀,請收pm.

原帖由 88muimui 於 11-12-5 18:58 發表
想請教Life Science 是讀什麼的?

你又開始為亞女做功課?
‹ 上一主題|下一主題