用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 白老鼠中三選科, 請給意見
樓主: mgtmgtmgt
go

白老鼠中三選科, 請給意見 [複製鏈接]

原帖由 2bzmummy 於 09-5-29 10:40 發表
有關 HK 各大學 2012 年收生標準,請參考 :

http://www.edb.gov.hk/FileManager/EN/Content_6440/university_entrance_requirements_eng_080218.pdf

2bzmummy

如果冇記錯,你大仔己大學畢業,佢讀邊科架?畢左業幾耐,
搵到野做未?

原帖由 2bzmummy 於 09-5-29 13:36 發表

咦,咁好記性既 ?

係呀,佢 2008 年尾已經畢業,Bachelor of Commerce,去年年中佢已經決定讀 Master of International Business(幸 or 不幸?)要 2010 年中先畢業啊

今年輪到細仔升 F. ...

呢度d媽咪多數講中學,上次你講你大仔已大學畢業,所以特別記得你囉.

原帖由 2bzmummy 於 09-5-29 15:43 發表

哎呀,以後要小心言行先得

係呢,您小朋友好似 F.1,right ? 咁快有興趣留意選科 ?

我1個中4,1個小六,  入呢個topic都好多野睇,知道左好多野.

原帖由 2bzmummy 於 09-5-29 16:21 發表

哦,末代會考喎,要小心小心,另外又要煩升中 。。。祝您從心所願

hehe  多謝你先

原帖由 KITTY.WONG 於 09-6-3 20:15 發表
如果選唔到喜愛科目,你們會否替子女轉校?

亞仔有個同學,數學幾好,又幫學校囉過好多校外數學獎,
佢差幾個位就可以入理科,佢去唉校長,校長話唔得,要照排,
佢亞媽去同區2間中中(佢讀緊英中)叩門讀理科唔成功,
結果佢原校讀文科,自己增修A.MATH.

原帖由 Viman 於 09-6-6 23:28 發表
現實本是殘酷, 看來你兒子的學校競爭十分大, 唯有希望那位同學不要灰心!

其實佢媽咪想去多幾間中中叩門既,但亞仔又想讀返原校,
佢亞媽去叩門時仲比人話你讀定你個仔讀呀?點解唔見你個仔來?
e + 佢地讀緊中4,聽我仔講佢自己增修A.MATH 讀得好辛苦,又顧唔掂咁多科.佢岩岩drop 左A.MATH.

原帖由 2bzmummy 於 09-6-8 08:50 發表

我只能講一句,證明去年校長所堅持的是有理據的,呢位同學應該收拾心情好好應負明年既會考 ....

講真,讀理科增修文科科目就容易好多,但讀文科增修理科科目真係幾難.
‹ 上一主題|下一主題