用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 2010-2011 P.1C 入來chat 一 chat
go

2010-2011 P.1C 入來chat 一 chat [複製鏈接]

回覆 1# lovebabyv 的文章

我都會著normal衫, 因為下午冇PE堂.
明天要帶中文科一本及英文科二本書.
你地會唔會自己幫小朋友報朗誦呀?

回覆 2# lovebabyv 的文章

哎呀, 我個囡寫"星期一帶筆記簿". 但問佢邊本係筆記簿, 佢又唔知.  點算好呢?

回覆 2# lovebabyv 的文章

請問係邊到知道個囡Join咗乜野課外活動呀?
已知道抽籤結果?

回覆 2# meowmi 的文章

我在1/9那些通告內沒有收到抽籤結果呢.
打了電話給播道, 他們要遲些回覆.

咁星期一中文課係唔係隨便帶一本notebook呢?

VA 應該唔使帶野, 顏色筆我地每日都帶.
Enrichment時間係唔係有D小朋友上課外活動, 有D小朋友玩/做功課呢?

回覆 3# Carmen2004 的文章

我個囡話中文堂作文"我的家庭", 並有工作紙, 要她寫上關於圖片內的東西,例如學校有什麼, 家裡有什麼等.

英文堂係colouring及玩遊戲.

回覆 15# Carmen2004 的文章

我留了兩次電話都冇人覆我, 之後昨日班主任至電比我, 因我填既通告有少少問題, 咁我順便問佢小女的課外活動抽籤結果, 老師話如抽中, 會有付款通告, 如沒收到即是抽不中....

回覆 1# meowmi 的文章

update...

1. carmen2004:
Parent's name: Carmen
Son: Nic

2. lovebabyv
Parent's name: Rebecca
Daughter: Venus

3. raincheuk
Parent's name: Rain
Daughter: Ryder

4. Tora
Parent's name: Clara
Daughter: Heli

5. PERRYNMOM
Parent's name: Spetty
Daughter: Hailey, Class number (15)

6. MARVINHO@DAD
Parent's name: James
Son: Marvin, Class No. (11)

7. homichelle:
Parent's name: Michelle
Son: Hayward

8. meowmi
Parent's name: Snowie
Son: Jaiven, Class #7,  Group 1

9. woodsoil
Parent's name : Selina
Daughter : Yanni

回覆 2# meowmi 的文章

Hi Meowmi,
I have pm you, would you please check?
Thanks a lot

今天收到Scholastic Book Clubs 的書單, 請問你們會否買呢.

lovebayv,
生字是否星期一要交的Gerneral Studies vocab?
小女寫了"Body", "Head","Trunk" and "legs"

原帖由 lovebabyv 於 10-9-11 20:38 發表
係咩???乜有兩次通告呀...我要睇睇先...
另想問下有冇人可以講我知,寫生字係寫邊幾個呀???
THX!

lovebabyv,

我個女係MATH A寫了:
1. Three
2. Make
3. Take away
4. Left
5. Four
6. Five
7. Smallest
8. Greatest
9. same

原帖由 lovebabyv 於 10-9-12 19:27 發表
唔係好覺要寫你所講既字WOW...死火...我個女冇帶返來做??? 另我問既應該係MATH A要寫既字,佢本簿寫左1.THREE 2. MAKE 3.TRUCK仲有4.5.6.就冇寫要寫咩字呀...

...

meowmi,

應該係要幫P.1C設計Logo及Slogan, 我個女返屋企舉例Slogan比我聽係用英文...佢話例如, "One C One C is xxxx"
佢冇話係比賽, 不過佢話要作多D Slogan比老師.  

原帖由 meowmi 於 10-9-12 12:37 發表
請問有冇人知 "Class Logo and Slogan Design" 是什麼?
比賽嗎 ? 要用中文 ? 英文 ? 幾時交 ?

lovebabyv,

每日的功課已上網, 你可以在學校的網址看到呢.

http://www.evangel.edu.hk/image/hw/130910-p1.pdf

你們都會參加星期五的家教會嗎?

原帖由 lovebabyv 於 10-9-14 20:25 發表
各位,我女今日請左假,請問今日功課要做D咩呀?THX!

我個囡把那張"Words for Spelling"紙貼係本大簿內, 係老師叫佢地貼wo
.

原帖由 meowmi 於 10-9-16 00:30 發表
係 law, 我都"一舊雲"????

阿囝攞住本簿問: 媽咪, 哩本簿好大本 wo, 要來做咩? (聽講而家好似係佢返學, 吾係我返學播!!!)

跟住佢攞住張 "Words for Spelling",  見到 "backpack, crayon, pencil, book" 就話: 我 ...

我見到手冊貼咗3張紙, 係Choir, Student Fellowship and Math Trail Group.
咁Math Trail Group係唔係LWL時玩既呢? Student Fellowship 又係做乜野呢?

你地小朋友分到乜野Group呀.

原帖由 lovebabyv 於 10-9-18 11:08 發表
冇呀...只見e-book for CT及上網MATHS咋... 咁你小朋友LWL係玩咩呀?
THX!

你地知唔知CT既E-Book有冇野要做呢?

哎呀, 請問現在有幾多網上的作業要做呢? 阿女只係做過planetii一次.
你地提及既中文係邊到login呢? 我係E-Book for CT又見唔到有些做.  請指點.....好擔心呢.

原帖由 Tora 於 10-10-7 14:13 發表
邊算高分, 阿女都係隔二三日先上網做一次囉...邊有時間日日開機做!! Maths 感覺有趣d, 阿女鍾意做Maths多d!!

Carmen, 謝謝你, 我已找到了中文的login.
唔知阿女如果明天先開始做, 會否有問題呢? 老師是否會跟進小朋友有冇做網上作業呢?  完全overlook果張使用簡介, 如果唔係你地係哩到提起, 我諗到一個學期後先發現..希望唔會影響啊女既評估.

原帖由 woodsoil 於 10-10-7 22:15 發表
哎呀, 請問現在有幾多網上的作業要做呢? 阿女只係做過planetii一次.
你地提及既中文係邊到login呢? 我係E-Book for CT又見唔到有些做.  請指點.....好擔心呢.

...

星期二Party是在中午舉行嗎? 阿女話要帶盒, 否則沒有飯食...
請問你們知道
小作家手本是要寫什麼呢? 是否週記呢?

原帖由 meowmi 於 10-10-8 17:52 發表
請問大家 Tue class party 會帶什麼食物?

32 個小朋友咪好大機會重複左 loh!

請問你們知道小作家手本功課是要寫什麼呢? 阿女唔知道, 佢只係話譬如寫楊老師漂亮..... 是否要寫週記/或對一些事的感想呢?
‹ 上一主題|下一主題