用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 英華小學 2007 YW Channel 1上
樓主: 010
go

2007 YW Channel 1上 [複製鏈接]

係呀!!妳囝囝都有話咖哩飯好好味.........so佢食晒d飯, 淨返好幾塊肉, 問佢點解唔食肉淨食飯, 佢答我d飯好好味, 但d肉好硬喎

訂書事宜........thanks a lot!!

原文章由 010 於 07-9-11 17:45 硐表
哎呀,今日有大哥哥跟咩,
頭先仔仔打電詁比我時無講喎
只係話d咖哩飯好好味咋

各位訂書媽媽:我落左單嫁啦   .
過兩日通知大家入數事宜

下個月我會比個list各位自己填,
跟住會分開由幾位leader幫大家作文書 ...

乜說話呀!!

原文章由 Eva 於 07-9-11 18:18 硐表

長老,
Thank you so much!

可以跟你同一班,真好運

因佢拿錯4年級的習作.........咁咪連頁數都錯 law

原文章由 phoebel 於 07-9-11 17:36 硐表
Thanks! 我都估係篇章精讀及評估, 但係啲頁數好奇怪! 真係唔該晒, 囝囝先唔洗欠交功課.:

咪客氣.............我都希望細仔能成為YW一份子, 這幾天佢成日同哥哥說遲d一齊自由行

原文章由 dreamlady 於 07-9-11 17:42 硐表
mcheung,
剛才謝謝您的資料呀, 你真係好靈通.
也祝你細仔仔一切順利.

我都有此打算................ 現正比多些時間繼續練鋼琴應付琴試先

原文章由 RoyceMa 於 07-9-12 13:57 硐表

我覺得無須太擔心, 我會讓仔仔繼續學鋼琴, 再等到明年或後年才開始學叧外一樣學校所建議的管樂或弦樂, 我相信到時他會容易D pick up.

今日亞囝一放學就急不及待講我知..........penmanship 係佢YW第一份評分功課, 而又取"A", 令亞囝非常開心

唔算靚, 不過, 佢好用心寫..........佢幼稚園老師對寫字要求很高, 亞囝已好比心機寫, 但最高都係B+, 不過, 我會經常鼓勵佢努力寫, 分數不重要, 老師唔比A, 我比及更獎sticker比佢.........今次係正式老師比A佢, 因此對佢來對係大大大喜信, 一放學就要與我分享, 今日佢做功課更用心!!

原文章由 010 於 07-9-12 21:18 硐表
長老
你仔d字一定好齊整好靚,好羨慕
因我仔d字都似打風 怕且想見個A都難

[ 本文章最後由 mcheung 於 07-9-12 23:06 編輯 ]

妳地可試下比張紙小王子畫下課室的環境, 叫佢一邊畫一邊作圖解, e.g.自已坐邊, 邊個係friend d的同學, 又坐係邊...........& etc, 咁好過淨叫佢講, 我地又較容易明白ga:)

原文章由 KLLP 於 07-9-12 14:21 硐表
RoyceMa,

我個仔話我知, Calvinmama 個仔坐係佢隔離個行後面個位(我估即第4行最尾個位), 我個仔就坐第5行

明天係last day..........我已約其他mami食lunch, Will you join to us?

[quote]原文章由 KLLP 於 07-9-13 09:53 硐表
長老,

明天午膳工作還有嗎? /quote]

妳囝囝今日食魚柳飽,佢先食魚柳,後食飽,我話佢唔係食魚柳飽,係食魚柳 + 飽喎

今日係lunch hr 6年級哥哥又黎揾小王子............有時間問下小王子, 哥哥同佢去左邊?

[ 本文章最後由 mcheung 於 07-9-13 22:42 編輯 ]

9月13日小一家課

1E 班:
中: 帶圖書
英: (1)sign pink paper (2)WB (p.2-3)
數: (1)帶補 (2)書1上A (p.63)

1D班:
中: 讀a o e i u u: + 簽
英: (1)Penmanship (2)Read aloud (3)worksheet (4)
數: 工作紙 (2)(3)
常: (1)作p.4,5 (2)本子
其他: Phonics Sheet

1C班:
中: 讀兒歌2首
英: Pen x8
數: (1)書 P.63 (2)作p.21,22,23,24, 改p.1-2
常: 作p.4-5, 書p.10
其: 簽 (Phonics)

1B班:
中: (1)作p.5,6 (2)讀課(2)
英: (1)Pen x 8 (2)WS 3
數: 工作紙 (2)(3)
其他: phonics 簽

1A班:
中: (1)詞(6)行
英: (1)sign pink paper (2)read p.4
數: (1)書 p.54-57 (2)作 (A) P.21 - 22
宗: 工(一)及卡(填色)

我地plan去飲茶..........明天call我 la

原文章由 Golf 於 07-9-13 21:52 硐表
mcheung,

I need to send to my younger son to kindergarten these 2 weeks, so Ican't join the volunteer in lunch.  But I can join the lunch (I don'tknow 1:40p.m. is late or not?)and then pick up my elder in YW.  Wherewill U go?  飲茶??

Let me call U around 1:30p.m.

Golf.

KLLP / matthew_mama / wwwmama

今日lunch有找呀...........我要比返每人$23,點比返妳地呀??

今日做last day的午膳義工, 真係唔寫得, 有個1D的小朋友, 在1A班捉住我隻手, 要拉我返1D班, 更靜雞雞送包小餅乾給我, 好感動呀!!................另有d小朋友, 聽到我星期一不能來, 個樣很失望, 但佢地又好應真答應我會由星期一開始好好食飯, 有d更說會下次再見我, 一定叫我!!

學校午膳義工真係份好好的工作, 如明年時間可以, 我都會再做多次

9月14日小一家課

1E 班:
中: 詞5個
英: (1) Pen (six-ten) x6 (2)Dict on Monday
數: 作 p.23, 24
常: 作 (p.4,5)
其他: PTA9, YWC 1

1D班:
中: 讀(二) + 簽
英: (1)Read a story and bring it to school (2)Bring Pop Up books
數: (1)作1上A (P.21-22) (2)補 (P.4-5)
其他: YWC1, PTA9

1C班:
中: 讀課文 (P.16,17)
英: (1)Dict (Mon 17/9) (2)WS 3 (3)Pen
數: (1)補p.8,9,10,11 改p.6,7 (2)帶1上B冊書
其他: 簽 (YWC 1)

1B班:
中: (1)詞 (5) 中文書課業(三)每個詞寫兩行
英: (1)Pen (2)Dict (Mon 17/9)
數: (1)補 (p.6,7) (2)作 (p.21-22)
常: 常識本子
其他: 簽 (YWC1)

1A班:
中: (1)讀拼音工 (2)作 P.3-6
英: (1)Pen (six-ten)x6 (2)WB (P.2-3) (3)Dict on Monday
數: (1)補 p.4-7 (2)書p.55
常: 作 p.2-5
其他: (YWC1)

"語言室"在2樓 (常識室對面).......

原文章由 maxmm 於 07-9-15 22:02 硐表
以前電視有個節目"打電話問功課", 而家仲犀利, 可以上網問功課添!

請問大家知唔知"語言室"在幾樓?

Thanks!

咪客氣..........我做午膳義工識左好幾個小朋友, 佢地對我好熱情, 令我非常高興..............好多謝學校的安排

原文章由 010 於 07-9-15 19:36 硐表
長老和各位午膳義工
我都好感謝你照顧左小朋友咁多日
特別長老成日向我報告仔仔點滴,令我好放心
下年有時間,我都會再做幾日.

hope yr son get well soon!!

不用担心...........妳囝囝so far無問題

原文章由 010 於 07-9-17 12:05 硐表
長老
可惜今日無左你做午膳情報員,唔係我一定放心好多
‹ 上一主題|下一主題