用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 英文如何提升?
go

英文如何提升? [複製鏈接]

因好多家長覺得睇書唔係first priority, 所以只會有時間才會做.  但只要當睇書係小朋友的樂趣, 變成一種習慣, 幾忙佢地都有辦法去做, 正如我們每晚都要吃飯. 一d小朋友一放學就開電腦, 電視,  唔會理自己有無時間.

原帖由 CPLau129 於 11-5-4 00:20 發表
Hi Jackylwfd,
很多時完成功課後,已是8時多,再加上預備默書.已沒有太多時間每日看書, 想請教你的小朋友如何分配時間?

回覆 1# twokidsmum 的文章

Warrior又真係幾好睇, 我仔已一口氣睇完幾個series, 最新出版的連library都未有得借, 我唯有係英國訂番黎.  香港的圖書館真係慢幾拍, 所以要睇新出版的書只有去page one打書釘或者買黎睇. 其實真係追書的小朋友, 睇完一本已急不及待追下去, 一知道幾時有新書出就想立刻睇, 而圖書館起碼幾個月才有.  好似Warrior英文版都唔係間間library有得借.

不過我以為男仔先鍾意睇warrior.  女仔最近亞囡睇緊Jacqueline Wilson series, 作者係英國人, 所以文筆無好似junie b 咁rude, recommended !

囝囝剛睇完以下幾本, highly recommended !

Percy Jackson "The Demigod Files"
Anthony Horowitz - Alex Rider Adventure
- Stormbreaker
- Point Blanc
- Skeleton Key

原帖由 twokidsmum 於 11-5-7 23:18 發表
Warriors雖然有咁多本書,但一兩日一本好快睇完,唔會翻睇既書都係唔買咁多嘞,無咁多地方放呀!

大女早一兩年有睇過Jacqueline Wilson series, 最近唔覺佢睇.我通常由得佢自己係學校library借,久唔久係public library借.

我 ...

如果只係小一, Alex Rider可能太深.
或者可以睇吓, Capital Mysteries by Ron Roy, 都係講關於美國d spy, 不過一定唔會太深入.

原帖由 小謙伯伯 於 11-5-14 21:21 發表
有沒有小學程度關於間諜的英文故事書和作者可以介紹呢?小孩子剛發了一場美國總統熱,粗略認識了美國的各個時期,對冷戰時美蘇的間諜活動(atomic technology espionage, Cuban missile crisis)尤其有興趣。 ...

如果大家都鍾意買書, 而家 www.bookdepository.co.uk 做緊9折直致五月尾. 我覺得好低 !

有示範?  我都唔知呀, 只係睇岩就click入basket, 好似平時網上訂嘢咁, so far幾十日左右就收到書, 只係試過一次有delay, 佢地都好快再re-send多一本, 後來我2本一齊收, 要回寄一本比佢地.  service好好同埋方便, 快&平.  

我買得既書多數小朋友已睇過一次, 想時不時再翻睇又或者已追開既series,
原帖由 do-re-me 於 11-5-17 16:10 發表

請問點樣睇內頁示範?

thanks, 我以為只係用英磅計tim, 其實係唔係用美金化算d ?

原帖由 lillymarie 於 11-5-18 04:46 發表

可以選擇用美元結算的呀!
‹ 上一主題|下一主題