用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 名校的迷思
樓主: hui3328
go

名校的迷思 [複製鏈接]

其實好多出去補習學生都唔一定係跟唔上, 有d家長覺得學校無功課,亞仔又唔自動自覺做,或者你叫佢做,佢又係處hea,所以唯有出去專科補習,一來可加強,2來可以預習,又可當溫書,好多家長都知谷住要比錢人賺,但奈何好多小朋友係只聽外人教.
鬼唔知只要小朋友上堂專心,番屋企肯操卷,成績一定唔會差,但有幾多小朋友做得到呢? 所以而家好多人去課餘托管/揾老師上門,就係家長費時勞氣, 真係好傷母子關係架.

原帖由 polarbb 於 09-10-7 10:15 發表
我都諗緊一日得24小時,返學都用左大半日(宜家通常全日)咁放左學都成4點幾,點可以有咁多補習
不過如果個小朋友真係要搵咁多補習咁即係話個小朋友根本唔適合間學校,轉校好過.
我有幾個朋友都係讀名校,不過又 ...

教仔點同教女呢 ?  你果個做到唔係等於其他都做到. 每個小朋友都好unique. 好多full time mom都擺左好多心機係小朋友身上,但未必有成效架 !

原帖由 polarbb 於 09-10-7 12:49 發表
我有個朋友係唔想自己教,因為唔想傷感情,佢寧願比錢搵人教兩個小朋友. 其實有好多係唔需要補習的,不過有D唔想自己教,有D要返工費事個小朋友冇所事事米叫佢地返下補習班,有D就人補佢補.
不過我就係自己教,因為唔駛返 ...

其實中學生補習仲common, 唔係點會d補習天皇每年搵千萬. 要入大學都係成績係第一位啦.

原帖由 ThePrincipal 於 09-10-7 12:54 發表
Why chinese students spend so much time on 補習 and doing practice questions?  The students from Westerner familes rarely do this sort of things.  Yet they still can excel in university and do very we ...

我唔係想同你argue點樣教小朋友既方法, 我只係話真係有好多好有心, 耐性既全職家長, 出盡法寶都唔可以令小朋友長時間專心做一樣嘢, 其實呢樣係right, 小朋友大腦係不停轉, 真係唔可能坐定定太耐,無耐傳統學校,分秒必爭,要有好成績,就要變成feeding duck囉! 你花幾小時陪小朋友讀書我又唔覺得有何大不了, 唔係等於其他唔學你既家長就唔夠偉大. 不過講開reading, 好多小朋友反而睇幾粒鐘無問題, 一d都唔出奇, 因為呢d書係自己揀&較趣味性, 唔同學校要求,又要抄,又要寫&默

原帖由 polarbb 於 09-10-7 15:05 發表
咁我又唔認同,我個雖然係女,不過就好似個男仔性格,佢鍾意玩車,踢波,由返幼稚園到學興趣班每一個老師都投訴佢 我個女一D都唔乖令我好頭痛,最後我自己唔做野全職教佢,真係用左兩年時間慢慢去改變佢,個兩年簡 ...

其實好多小朋友專注力好強, depends係邊方面, 你叫佢睇電視,打機一定無問題.even我小朋友叫佢坐定睇自己喜愛既書幾小時都係no problem, 但同樣要佢用幾小時溫書就好hea囉
原帖由 猴子爸 於 09-10-7 17:54 發表
但我认同polarbb的说法,需要训练小孩的专注力,否则会影响小孩子吸收知识的质素。要他专注,不等于填鸭。

睇過一個劇集, 講而家d家長好細以經不斷塞d academic比小朋友, 如flashcard, 5yr去死記一d大學既方程式....小一學中一既數.....而一位兒童專家只係同自己小朋友去玩, 去discover新事物, 去點同其他人相處, in fact, 我只認同你比小朋友多閱讀, 小朋友應該按自己興趣去explore知識.
而小朋友應多嘗試, 唔同既sports都要玩, 唔一定要精,但就要識, 如果其中有d sports係有potential, 咪加強培養, 但又唔=只攻一樣, 香港人學樣樣都話要有成就, 唔 通無天份唔洗玩咩 ? 人係要all rounded才能夠係社交生存.

原帖由 polarbb 於 09-10-9 10:21 發表
我係由佢K2開學開始,差唔多4歲,因為佢係年尾出世.
其實我唔係要佢好叻,我成日同佢講佢盡左力就得. 我都覺係3歲定80,點解我要咁早訓練佢?一黎係睇住佢D行為真係月黎月離譜,而佢又係返下午,咁不如利用早上時間同佢溫下 ...

‹ 上一主題|下一主題