用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 41區有冇人派到兩大名校
樓主: 池上遼一
go

41區有冇人派到兩大名校 [複製鏈接]

要睇弟弟幾時入小學, 如果當時哥哥已上中學就唔可以啦.

原帖由 Stevendad 於 09-6-8 19:49 發表
are u sure?

would u mind to show me the detail...... here!~

as i want to know more about this!~

如果中學同小學係同一校舍, 好似"聖瑪利", 就算家姐係讀中學, 細妹一樣係必收.

原帖由 大頭蝦 於 09-6-9 04:10 發表
若果細佬 or 妹妹 K3 開學時填表 (首輪) 果一刻, 哥哥 or 家姐仍然喺果間學校讀緊, 呢個係必收的, 唔駛計分, 亦唔受地區限制, 但係若果細佬 or 妹妹喺 K3 開學果年, 哥哥 or 家姐已升中學, 就只可以分表上加上舊生的 ...

係啦, 得幾十個位, 擺第2點會中架 ?  除非電腦出錯, 放第一既人可唔可以投訴!

其實津校黎講小拔輸在無中學back up, otherwise應該係最top, 英文學習氣氛very good

原帖由 jywbb 於 09-6-9 16:41 發表

我第一個行出來証明你或者你朋友講大話呀 放第一位都抽唔到,放第二位會抽到?

係啦好impress架 !

講真, 有邊間津小(我唔敢講私校)有咁好既英語環境? 聽講上pe都係講英文. (原來係真, 下面有家長confirm 左),
再睇番自己間學校(係隔離), 真係比下去

原帖由 phoebefongwan 於 09-6-9 17:51 發表
i can see the list at the front door only 39 student for lucky draw can get in!
10 is girl & 29 is boy!...
跟住再入去週圍望下,間學校很有學習氣氛,小朋友個個英文..唔錯!仲好開心上課 ...

Marynoll 係英小, 但都唔係上堂全英, 我估pe唔會啦.
喇小係中小, 英文一般, 當然會有d叻既小朋友, 但大部份英文oral好麻麻.

原帖由 phoebefongwan 於 09-6-9 18:05 發表
But around DPS , other famous school all is very big ne!....

如果你十月填form時, 家姐係讀緊該校就算係啦.

原帖由 v.lo 於 09-6-10 00:32 發表
請賜教,幫朋友問的:
如果家姐讀緊F.5 or F.7 (即下學年會畢業離校),咁個妹重係咪會必收?

小拔係爛船?  唔係呀, 家長? 人地英文學習環境好過ls/mcs多多聲, 學生係校園係全英文架, 單呢點, mcs又點比呀 ?  

原帖由 NatalieMaMa 於 09-6-11 10:22 發表

因為呢間學校已經係一隻爛船, 有遠見嘅家長都唔會簡呢間做first choice, 我都係填MCS同兩間聖家, 我估男仔都多數會填la salle, 反而2線學校中, 九龍塘官立小學比較好, 因為有部分可以升上依中, 都幾好ga ...
‹ 上一主題|下一主題