用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有關喇沙小學
樓主: bbkitko
go

有關喇沙小學 [複製鏈接]

絕對無可能默咁多, 一課書都無20頁啦, 唔好嚇人啦, 聽你咁講, 你小朋友一定唔係喇小學生.

考試就默2課, core一段加unseen一段, 但平時要默範圍一定唔會要默十幾廿頁, 我班呢幾次都係3 pages咁大把!

原帖由 brian61950 於 10-5-21 14:28 發表
英默係默故事書.........係每次十幾廿頁.

三年級又唔係一樣, 平時默只係3-4頁, 真係比其他學校範圍小好多.

考試係默2課(其實本reader好細本, 一頁都係唔多字咁), 加上平時都有默開, 所以基本上都唔難應付, 攞唔攞到高分真係要睇小朋友係unseen果part做成點.

原帖由 brian61950 於 10-5-21 21:52 發表
我仔的確唔係,十幾廿頁係 reader 裏面一個故仔.
問問三年級個d你咪知囉.

5,6樣左右, 有時加埋改正又多幾樣, 有人做1.5hr, 有人要做2-3hr, 真係要睇小朋友專心否, 我相信一般學校都係咁上下呱.

原帖由 VKwan 於 10-5-23 20:06 發表
overview,不如講下每日功課量,唔該!thx!

學校都唔係compulsory要小朋友有一體一藝, 不過音樂考試要考樂器, 如果小朋友真係無學, 可以吹recorder (因學校上堂會教), 而sports, 講真而家好多小朋友都有玩幾樣, 不過未必係精囉, 玩玩下咁, 如果有talent入到校隊, 就要付出好多時間, 對某d較專注既學生, 做功課快手既學生, 成績未必有影響, 但如果你小朋友真係慢吞吞, 家長就要取舍, 唔係叫係唔參加活動, 可以係Friday, Sat玩囉.

喇沙課程係津校唔係最top, 最難, 但課外活動我都相信津校當中係最top, 因設備完善, 幾十樣活動, 小朋友一定有幾樣鍾意. 我認為初小係盡量玩+中上成績便可, 但高年級最好全班十名內啦, 成績唔多好就cut少d活動, 因為上中學首要係睇成績, 唔係你係校隊就有優勢.

原帖由 moyan 於 10-5-24 23:10 發表
一定要one sport and one music嗎?

‹ 上一主題|下一主題