用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 阿仔話學校教啲嘢好淺...
樓主: cutekiddy
go

阿仔話學校教啲嘢好淺... [複製鏈接]

算啦, 小一好多都係教緊某d幼稚園既嘢, 又如果家長本身都自己有額外嘢比小朋友, 小朋友當然會覺得淺or因學過無興趣學. 你真係要睇自己既小朋友既情況, 因有d會影響堂上既專注力, 有d又無嘢, 當revision.

至於st. jo競爭都好劇烈, 無9字都唔入流架, 90幾分都應該排好後, 因好多學生係full mark or 接近full mark. 小一係蜜月期, 好好enjoy 啦 !

其實呢d情況係大有人在, 好多小二已學緊中學數, 英文小一已睇小5,6既書, 所謂一山還有一山高, 而家d家長出外補習唔係補唔識既嘢 (當然有d都有), 但好多都係補深學校好多既課程, 一定要行先人一步.

原帖由 cutekiddy 於 10-10-11 14:02 發表
charlotte mom,我都想同老師傾,但係由於係傳統官校,如果你有印像,你都知佢間學校好嚴,我唔知道傾完之後對阿仔有無影響.

成績方面,學校只有全班排名,所以對轉校未必有用.加上佢只係番咗1個月小一,都唔知点算.

至於 ...

津校好難有跳班呢回事, in fact 真係好多好叻既學生. 小二有學生睇完套harry potter.

原帖由 無知人 於 10-10-12 10:23 發表
你個仔好叻呀, 坐定定三四個鐘頭讀書, 大人都未必得, 一定係讀書材料.
可能真係跳級會好d, 識左再學會打擊學習興趣, 同學校傾下, 嚴還嚴, 相信老師學校唔會咁萌塞.
我覺得ORT 8 一定唔係小一程度 (一頁入面有6行字 ...

唔明點解咁都叫係高人 ? 而家d小朋友真係唔可以低估 !

原帖由 happyvalley 於 10-10-12 23:46 發表
如果小一已經睇到英文故事書,高人!

呢d好大程度歸功於學校既風氣和家長自小既栽培.

原帖由 miffy 於 10-10-12 11:54 發表

我在書局見過初小生睇緊本起碼2吋厚的英文小說, 我問下佢讀邊間小學, 佢話女拔, 呢d先叫勁。  

...

deleted deleted deleted

(例如: 紅樓夢、三國演義)。

呢類型既書圖書館大把有得借, 去到書局, 小朋友緊係睇最新出版既書 or 家長唔會買既書.

原帖由 miffy 於 10-10-15 09:50 發表
講時講, 我成日蒲書局, 未見過有人睇勁厚中文書 (例如: 紅樓夢、三國演義)。

書局d細路, 多數睇喜羊羊、rainbow fairy、老鼠記者中英文版。

不過我仔平時中英文書都睇。

...

其實圖書館都有某d作家的中文書好好睇 , 有趣味, 教育性, 有d英文改編小說都唔錯, 不過小朋友知道寧願睇英文版. 歷史通識都好好.

原帖由 miffy 於 10-10-15 14:09 發表
完全同意你咁講, 我都覺得英文書有好多套係好吸引到小朋友。

magic tree house, my weird school, wimply kid, captian underpants, mighty robot, rainbow fairy.............

反觀中文書無乜。

...

‹ 上一主題|下一主題