用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍塘宣小 vs St Mary
樓主: manling33
go

九龍塘宣小 vs St Mary [複製鏈接]

唔好三心兩意啦, 一定揀st mary, 只因一條龍, 你想唔想自己小朋友係宣小鬥餐死, 跟住都係為入maryknoll, st. mary, 女拔.  你已入到人地既dream school, 為咩要博呢?  覺得學校唔夠深, 你可以自己係出面操囉.

原帖由 manling33 於 10-6-5 13:37 發表
考到九龍塘宣小,抽到 St Mary,兩間都甘好,點選好 ?
可否私校和津貼學校都註冊,九月開學前才最後決定 ?

宣小一定唔夠st. mary難入囉 !

原帖由 ashleybb 於 10-6-5 15:16 發表
I WILL CHOOSE ALLIANCE PRIMARY SCHOOL, BECAUSE IT WAS HARD TO GET IN, THE PUPILS ARE IN SIMILMAR LEVEL.  I LEARNT THAT ST MARY'S IS NOT GOOD THAN BEFORE

當然啦, 宣小係一間好好學校, 但可惜無中學, 有無人敢guarantee自己既小朋友可以係宣小考全級頭幾名先 ?  如有, 都有chance考入名中學.

考到宣小我唔會give up st. mary, 但考到女拔我就會考慮, 因為入面競爭好大, 我寕願亞女開開心心(壓力輕好多)
享受school life.

原帖由 vet 於 10-6-5 15:31 發表
宣小 is a good back up school

呢位家長意見最中肯   

原帖由 haloha818 於 10-6-5 17:22 發表
P.S.本人兩個囡都係讀宣小,不過依然覺得應該楝St. Mary,哈哈!

間間學校都係咁, 老師大多只睇重叻學生!

原帖由 manling33 於 10-6-6 15:32 發表
Thanks for your reply to my dilemma of choosing between St Mary and Alliance Primary School (Kowloon Tong).
I heard that teachers of St Mary (secondary school) are snobbish, they paid particular atten ...

讀開smcs又點會轉去宣小? 程度都唔同, 真係未必即時跟得上喎! 可能宗教唔同啦, 但德望係有人成功插入smcs.

原帖由 YMCAkids 於 10-6-7 16:50 發表
I guess if U transfer from SMCS to APS in future, its possible (not sure) but I never heard any girl come from APS in SMCS.

宣小係私校, 課程緊係深d啦, st. mary有人覺得谷, 亦都有人覺得輕鬆, 但係一條龍, 只要唔好主科唔合格, 直升都唔難啦.

你想要學校課程深, 真係唔好揀津校, 你想challenge, 咪揀宣小, 正如睇醫生, 有人鍾意睇私家, 因service較貼心!

如果呢2日唔登記, 叩門既家長又多個希望啦

原帖由 manling33 於 10-6-8 16:07 發表
請問,請教你的意思是否 st mary 的程度低過宣小,所以如果讀 st mary 第日插班入到宣小會跟唔上 ?
但有 d 回覆又話 st mary 都好谷

你唔好咁貪心啦! 宣小無中學確難攪,  抽中津校幫你慳唔小, 而且你小朋友一定讀得好輕鬆, 你稔定join邊樣活動好過

原帖由 Daisy媽咪 於 10-6-8 17:57 發表

好唔捨得係deadline 前一個鐘confirm 放棄宣小個位 !

見小一小朋友都無咩真章, 咁細有幾多個真係出類拔萃? 十幾分鐘都睇唔到小朋友有幾叻, 主要都係睇family backgroud........ 但見中學就唔同, 學術/體藝勁係有好大chance收, 朋友既囡囡讀聖心下午班, 懣著音樂都入到女拔.

原帖由 nicolemummy 於 10-6-8 22:23 發表
其實, 如果考小一見DGS校長, 校長都唔收.

咁到六年後, 又有D咩可以畀DGS校長再試再收呢....

我唔想撥冷水, 但呢個係事實. 既然考小一時, 小朋友已經咁出類拔萃都唔收. 樓主認為個D小朋友考小一時沒有的"特質"可以 ...

‹ 上一主題|下一主題