用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 做 Exercise 還是 【睇書】 好 ? (試驗一年後, 結果 #23 ...
樓主: beywat496
go

做 Exercise 還是 【睇書】 好 ? (試驗一年後, 結果 #232 在12頁) [複製鏈接]

要test/exam高分, 讀課外書未必及做練習大成效, 所以最好閒時睇書, 考試前後就操papers/exercises.

原帖由 beywat496 於 10-4-28 17:22 發表
我囡六月中考試, 佢呢個星期開始, 在校做晒功課, 回家後我讓她【自發性閱讀圖書】, 無掂任何練習, 真的很浪費我買的練習, 我知我囡很願意配合做練習的。

為了長遠計, 我今次沽注一挒, 我懷著賭博心情試一試, 摶一摶 ...

我都揀E. 家長真係要睇自己小朋友, 睇課外書係要浸, 唔係臨急抱佛腳, 當考試前就要揾d考試範圍既exercises來操練, 單睇書, 小朋友考試分一定唔高.

小學階段, 急功既家長寧願將時間操exercises, 覺得reading對考試作用唔大, 但去到中學, 我相信一定被常睇書果堆學生拋離.

原帖由 stccmc 於 10-5-4 03:46 發表

就「英文課外閱讀對英語學習有莫大裨益」,你認為大部份家長是屬於那一類形?

A. 沒聽過

B. 聽過,但不信

C. 聽過,且信,不過要做完課外練習,文法班先講。

D. 聽過,且相信英文課外閱讀的效果比練習,文法班好,但家長沒有決 ...

好多嘢唔係絕對, 傳統學校一樣有學生有好好既reading and writing ability.

遲到總好過冇到, 你囡囡雖然開始遲, 但現在已上了軌道, 成績都唔錯啦, 不用與別人compare.  我個人認為k3前係小朋友培養閱讀既黃金時間, 因一上到小學, 家長便會將有限時間focus係做exercises, 因可以令到成績好, 讀書係long run, 初小幫唔到攞高分.

原帖由 eviepa 於 10-5-4 23:38 發表
在裡發言的幾乎都認為閱讀比做補充練習更有效。那麼下一個問題就是,閱讀比做練習究竟優越多少。先把命題縮窄在英語閱讀。由於閱讀作為主要學習工具是新生事物,可供參考的個案不是很多,不過,這有限的個案卻是很驚人。

假 ...

原帖由 wingsma 於 10-5-13 09:18 發表
嘩,你們的小朋友真是超班,我「係咁綺」翻過你們講的書,也發覺有很多生字,你們的小朋友是否都是資優,或都是名校生,可否告知。我主要想知是否個個小朋友都可以好似你們的小朋友咁超班,免得我對小女期望過高。謝謝! ...

大多小朋友都鍾意較有趣味的書, 起碼呢個係好的開始, 小朋友如果對本書冇興趣又點會想睇落去,  但家長又大多喜歡小朋友睇d文學巨著, 但呢類書又可能太沈悶, 令小朋友提不起勁. 鍾意有趣味既書, 可以考慮: Andy Griffiths寫既書: Just Joking, Just Disgusting.... or The day my bums went psycho....etc.

‹ 上一主題|下一主題