用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 升中/呈分試/中學等討論
樓主: TracyC
go

升中/呈分試/中學等討論 [複製鏈接]

都唔關係大細仔問題, 小一根本好難叩門, 而小二開始叩門係睇讀邊間小學, 學術成績, 個人才能, 細仔一樣有機會.

大細仔係差別唔大, 我見好多好成績既學生都係超細仔.

原帖由 bellabella_oh 於 10-7-23 09:52 發表
我個仔是細仔, 一直都ng 想個仔repeat K1 做大仔, 怕sai左佢一年.但最近有朋友說考小學,http://das.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=37&bannerid=85&cb=11224468&n=a136fd08 歧視細仔的情況比考幼稚園 ...

小學部d英文老師好好多喎, 就算係中國人都完全無香港口音, NET往年都只得一個.

上到中學, 大家唔好expect靠老師, 唔係點會出邊d補習天皇咁好生意呢   

原帖由 vet 於 10-9-8 12:30 發表
暫時唔見有歐洲同南亞裔人士教, 每cycle只有2堂NET教oral, 希望高年班的老師會唔同啦, 因囝囝由英小上, 有d唔慣, 佢話覺得老師講得好辛苦, 又句句加"啦""呢", 聽呀仔講完好 . ...

上年應該每班差唔多有十人過唔到馬路, 有d grade b 抽唔入, 但有grade c 好彩抽入. 但我個人覺得唔係一件好事, 講真書院收的外來生大多係自己學校最top的學生, 而且人數唔少, band 2-3 學生過到去, 大多係墊底, band 3 學生更加讀得辛苦, 有時睇見d小朋友真係點讀都考得好差, 一來底子多年積弱, 二來中學著重自學, notes及功課冇小學咁多, 可以有個模式跟隨.  搵間合小朋友程度最緊要, 我見有朋友band 3入到, 最後都係選科前出國讀書.

InitialD 發表於 13-2-5 20:55
overview> "有d grade b  抽唔入, 但有grade c 好彩抽入" don't understand

I think C grade does not hav ...

學校Grade C 頭, 去道教育局可能微調成為B, 咁咪同Grade B 的學生一齊抽, 同一情況學校A- (尾)的學生亦有機會微調趺落B.  咁亦係點解有學生係A-都入唔番書院.

InitialD 發表於 13-2-6 23:03
回復 overview 的帖子

Thank you for detail explanation. Any idea for the range of average mark of ea ...

我估唔可以用分數嚟分, 當然平均分9x應該一定係band A.

學校都係依據學生級名次而分banding. 全級名次1-80名內應該會係A, 而80-110左右就A-, 跟住就B....C...  年年都唔同, 個range都差不多, 咁最穩陣唔洗抽就緊係級名次100名內. A-都有risk, 除非你知道自己唔係A-最尾果幾個學生.

longlokma 發表於 13-2-8 07:29
是,但學校不會告訴你真正全級名次,只知全班名次同學校估計banding.如知道是Band A便不用擔心。

...

學校的banding 咪有A, B, C. 咁係A就sure win, A-咪有risk !  所以家長咪博晒命谷上A.
‹ 上一主題|下一主題