用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 德望校車服務已改善, 問題已解決..
go

德望校車服務已改善, 問題已解決.. [複製鏈接]

校車差差差, 無論時間, 態度是極差, 我個女舊年是話放1:00pm時或3:00pm, 56分鐘車程到, 而今年schedule 是54分鐘到, 以為好左2分鐘, 我個女而家要1個20分鐘才到, 仲有個校車保母仲差, 舊年個個都有禮貌, 同有講都有答你, 仲有安排小朋友1, 2 年班坐前面, 幫下佢地放下書包, 呢個ee唔編位, 我個女今年二年班, 頭幾日自己上去搵位坐, 坐到最後, 打電話去校車公司講, 叫其他家長一齊講, 而家有編位, 但編得唔好, 同一班級, 同一上落車, 如果編一齊, 上車落車都流暢些. 仲有樣野, 我個女話校車放學時超載, 你地話大唔大件事, 我唔知係咪真, 但我打左電話去叫佢地了解一下.

真係慘, 看見自己的女女叉要忍肚餓, 叉要罰企, 心都實埋,其實我真係唔明, 學校比校車公司做, 學校可以提出指引, 如果有一個指引, 所有野都可以變得好簡單, 其實是學校唔做, 還是校車公司唔做呢??話晒其實學校都是老板.

我都同意, 如果大家唔出聲, 件事就會不了了之, 我們的小寶貝係佢地手上, 我覺得咁多人不滿, 即是說好多條路線都有問題.

我個女校車都是四個人坐三人位, 其實即係超載, 好危險, 我已經打電話回學校叫他們看看是否超載, 我覺得學校係唔知, 如知超載, 快些打電話通知學校, 因為自己個囡在車上.

我個女係15號校車, 我個女問我點解三人位四個小朋友坐, 而且有個同學仔媽咪話佢個女都話係, 我唔知係咪真, 所以我昨天打電話返學校叫佢地去了解一下真唔係真, 如果係, 我說我真的不能接受.  我今天回去問下個女有無改善.

咁點呀!  個個都唔理, 我地小朋友的人生安全係佢地手上, 學校叉打過去, 依家校車公司叉話唔關佢地事, 好慘呀, 唔通真係要向政府部門投訴.

唔該晒, 真係好擔心, 我今朝問個女, 她仍然說是超載, 我會問多佢幾日, 看看有無改善.

超載真係好危險, 全車五十幾人, 仲要超載, 校車唔知係唔係搵唔夠, 我知道幼稚園一駕校車有時是得二, 三個小朋友, 唔知係唔係要拉上補下, 以前我地就要就中學部, 而家就要就幼稚園, 我地小學真係慘, sister有無唸過我地呢班係咁慘.

但如果我地同交通部投訴, 佢唔係駕駕車都超載, 搜第一駕時沒有超載, 後邊車知道要查車時, 可能叫超載的小朋友落車, 咁咪徹查唔到囉!  應該點呢??

返學查, 我個女駕校車(15)是返學無超載, 放學超載, 我估係有些小朋友返學和放學是不同地方, 可能放學是去親戚家或去不同的補習社等等(呢個係我自己估), 我其實覺得如果校車無位, 是應該直接話比返放學去唔同路線的家長聽, 等佢地自己解決, 而唔係連慮車上幾十個小朋友的人生安全.

但是如果學校覺得無問題呢??  我上星期五到過學校開家長會, 有無家長個日都有去?  咁你就知道學校點講, 完全無講到校車的問題和不對, 只是話我地家長只懂投訴, 鬧保母ee, 無耐性等等, 只是叫我地體諒及比時間佢地, 話小朋友排隊上車要幾耐幾耐, 但無提過校車及保母遲接佢地, 咁以前都係咁駕啦!  佢地可能等到真正開學後, 唔駛接幼稚園, 到時佢地咪同你地講遲到問題已經解決, 而到我地星期五返半日時, 問題叉再出現, 校車新舊我覺得佢地邊會改, 比咁多錢換駕車, 簡直無可能, 如果咁有良心就唔會令到我地小朋友係操場裡企咁耐同繞咁多路啦!  真無奈, 學校偏幫.

Yu Ching,

因之前放假, 今天才回來, 家長會果日是最有威嚴的訓導主任講校車的安排, 唉!  我果女駕校車現在應該沒有超載, 但係到現在4:20分都未回到家, 你話激唔激氣呀?  原定時間是3:54分, 我以為返全日會好些, 點解日日都係咁遲???
‹ 上一主題|下一主題