用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 天主教聖安德肋幼稚園 天主教聖安德肋幼稚園 (Part 2)
go

天主教聖安德肋幼稚園 (Part 2) [複製鏈接]

醒目開學勳章

kcmama

終於搵到你喇! 呢個bk愈整愈衰呀, 真係...新不如舊呀!

聽anson講, 今日好開心呀, 今日坐左"機鐵"呀, 又去左"博覽館", buffet都有o岩食架, 仲話cookie好好食!

你尋日開始無返, 你知唔知有通告派左呀? 下星期開始係活動週呀! 你睇下聽日卓卓返唔返學啦, 如果唔係, 我聽日fax比你睇睇, 又或者上學校個web site 睇下updated左未啦!

卓卓有無好d呀? 聽你咁講, 我都唔敢去tko泳池玩呀! :-x

醒目開學勳章

all

想問下, 點解 st.andrew's 叫"SQ"嘅? 個 Q 點黎架? :loveliness: :loveliness:

醒目開學勳章

>KCMAMA
今日聽ANSON講, 卓卓隻眼無紅, 好返哂喇喎! 我今日仲見到卓卓個大名, 因為ANSON今日拎左張"畢業咭"返去, 叫小朋友簽名, 留黎紀念呀! :loveliness:

>HINHINMOM
我問左老師喇, 結業禮果日, 我地要著"小蜜蜂"制服, 果日唔會著"畢業袍"喇, 如果要影相, 就要10號果日返學校影喇, 咁你地咪要請假囉!

醒目開學勳章

KCMAMA

頭先卓卓打電話黎問功課, anson同我講, 你千其唔好錯呀, 如果唔係, 我就教錯卓卓架喇, 攪到我而家鬼 c 咁大壓力喎!

醒目開學勳章

KCMAMA

係囉, 我都覺得咁嘅安排, 唔係咁好, 對在職媽咪黎講, 唔太方便, 我覺得應該結業禮果日, 最好都有機會著畢業袍, 如果10號唔得閒影相, 咁12號都仲有機會影麻! 而家10號唔影, 就無機會影喇~

卓卓問anson時, anson第一時間就講, 你唔問下你媽咪, 叫你媽咪教你麻~   之後, 先講點做咋~

醒目開學勳章

>芷欣mama
st.andrew's幼稚園有間聯繫同名小學架! 我地個個小朋友係呢度, 都讀得好開心, 呢度d老師, 姐姐個個都好好架!

>kcmama
你10號果日有無得請假呀? 我今朝聽到有家長問, 可唔可以10號果日借返屋企影相呀, 聽ms.pang講, 佢試下問下得唔得喎, 不如, 你都問下啦! :)

不過, 你唔黎, anson佢地就無得同卓卓影相喇, 而卓卓咪搵唔到其他同學仔影相囉, 呢度, 你要唸唸呀~

醒目開學勳章

>芷欣mama
我就覺得讀咗呢間幼稚園會....易入佢嘅聯繫小學喇, 因為大家都係天主教學校, 萬一真係唔得果時, 你可以叫校長寫信, 我相信入讀st.andrew's小學或區內天主教小學, 機會好大囉~ :)  我仔有個同學仔, 佢選左油麻地天主教小學, 佢派唔到去, 最後, 佢地叫左校長寫推薦信去叩門, 最終都收左架!   

>kcmama
你帶卓卓返去影相, 你走左之後, 咁卓卓點呀? 你咁早影, 我唸唔會有太多同學仔係度喎! 第一個唔會係我囉!   不如咁啦, 你走左之後, 叫卓卓留低, 影耐 d 啦, 我最多影完之後, 我 e 返比你...咪得囉! :)  另外, 我幫你湊住佢, 你唔洗咁早叫你媽咪黎, 佢地又可以玩耐d, 你媽咪又唔洗咁早走出黎, 一舉2得喎!   

>hinhinmom
你又咁早, 唔等埋我咩?   我問過蘇同學媽咪, 佢同我差唔多, 估計9點幾, 10點咁上下啦! 可以訓晏小小麻!   不過, 我都要睇下我老公點先嘅!

醒目開學勳章

>all

尋日anson去左tko醫院睇眼, 佢地要anson帶眼鏡呀! 因為佢地話....散光唔帶眼鏡, 到10幾歲時, 會變"弱視"喎!! 私家專科又話唔洗喎, 不過, 我尋日問返我家庭醫生, 佢都建議我地配好d, 所以, 我頭先book左石峽尾"盲人"睇視光師呀!

醒目開學勳章

>kcmama
anson散光有165 & 175呀, 比舊年多左少少呀!   其實 tko 醫院都想anson帶眼鏡嘅, 係我唔肯姐, 加上私家眼科又話唔洗帶, 所以, 一路都無action咋! 今次同tko醫生 & 家庭醫生再傾, 佢地話帶左好d囉, 所以, 一個月後先可以配喎, 我見仲有時間, 我咪book左"盲人"視光師再睇多次囉~  

得啦, 聽日我地會睇住卓卓架喇, 放心啦~

>hinhinmom
記得等埋我呀~:D :D

醒目開學勳章

>all
今日影左好多相呀, 你地呢? 多唔多呀?

>kcmama
你今日有咁多人睇住卓卓, 都唔洗我地啦, 加上你細佬部相機咁勁, 應該我問返你拎相...就真呀!

係呢, 你有無收到滇滇 & 杰杰生日會邀請咭呀?

聽日party, 我見你整 jelly 喎, 我整腸仔咋~

>hinhinmom
頭先同你傾電話好嘈呀, 我想問你...滇滇生日會, 你有無收到邀請咭呀?

醒目開學勳章

>KCMAMA
我今日咁晏, 係遲起身咋, 唔係扮靚靚, 我今日好"求其", 牛記笠記", 仲...躂拖去咋~

下, 係咩? 林同學轉校呀, 轉左去邊呀? 雖然得返卓卓一個人, 我唸...你都唔好同學校講...轉班呀! 咁樣...怕唔怕比左個壞印象學校呀??

>hinhinmom
今個星期6個生日會, 你去唔去架? 如果你唔去, 我實悶 c 喎!   

你點解咁倦呀, 今日同你平時返工差唔多時間之麻, 又無咩要做, 都係影下相, 你咁就倦到 cc 下!   我今朝講野太多又叫anson影相喎, 到中午時, 終於...失聲喇!

醒目開學勳章

原文章由 芷欣mama 於 07-7-10 18:21 發表
KCMAMA & Wing530,
多謝你哋既回覆, d資料好有用~:loveliness: :loveliness:

唔洗客氣喎!

醒目開學勳章

KCMAMA

我上星期6開始聲沙喇, 我覺得..有舊痰係喉嚨頂住, 影響把聲掛! 人地唔知, 以為我病重tim呀!

轉班果度, 同班主任傾下, 睇下有咩好意見啦, 不過, 我覺得始終唔係咁好囉, 你用咩理由同學校講先, 我怕...比學校覺得你係一個麻煩家長, 影響到卓卓係學校咋!   你真係三思呀!!   問多d人嘅意見先啦~

醒目開學勳章

>hinhinmom
經你講一講, 我即時睇下張咭, 原來真係我記錯左呀!

我今日下午開始, 把聲返左黎喇, 都ok架! :loveliness: 你有野 call 我咩? 係咪講聽日結業禮 d 野呀?

>kcmama
我都覺得卓卓幾抵讚架! 佢主動同人hi 架! 又經常笑, 好少見到發脾四喎! :)  

你call 左老師問轉班未呀?

醒目開學勳章

>all
你地覺得今日結業禮點呀?  我覺得舊年氣氛好好多喎, 今年就夠位坐, 但好難影相, 好多家長都出哂去, 攪到大家都睇唔到, 仲差過舊年, 舊年我覺得好感人架, 由其係唱...爸媽 i love you"~

>kcmama
睇卓卓個樣唔似容易 喎! 佢外型同講野都咁man, 真睇唔出呀!

係啦, 你同卓卓傾下先, 如果佢唔介意...就唔洗攪咁多樣喇~:)

醒目開學勳章

>all
係喎, 有相睇喇, 不過...得一張咁少架!
今日第一日放暑假, hinhin同卓卓有咩攪作呀? anson就睇電視多囉, 佢都有主動做作業嘅, 不過, 睇黎呢個暑假, 佢都會變電視精多喇~   

>kcmama
你坐咁前都聽唔到咩, 我坐尾2果行, 果度唔算多人, 又ok喎, 我唸住坐側邊位, 後d都無所謂啦, 可以zoom前去, 點知d人走哂前面, 唔好話影相呀, 我連校長個樣都睇唔到呀!   最後, 我要幫anson影相...都要走上前啦!

>hinhinmom
我見你老公有幫我...影anson架喎, 幾時有相睇呀?? :)

醒目開學勳章

kcmama

你真好學呀!   我呢 d 懶鬼, 寧願訓多陣, 又或者睇多陣電視好過呀!   

我22號會去呀, 已買左禮物喇, 加上係我club house攪, 咁方便....當然去啦, 加上, anson都想見多 d 同學仔麻~

我今日睇醫生, 又比我撞到蘇同學, anson同佢不知幾開心呀, 佢地拎左藥都等埋我呀!

醒目開學勳章

kcmama

我把聲都ok喇, 而家有 d 咳呀! 又唔算好犀利嘅, 不過, 都係想睇好佢, 費事野比anson麻~   

你唔記得買禮物, 唔係麻, 你唔會.......2手 fing fing 去呀?? 不過, 而家都仲早, 仲有成個星期, 我上次行街, 睇o岩左喇, 咪買左先囉~:)

醒目開學勳章

>KCMAMA
唔係麻, 我傳染比佢?? 我呢排都好少見佢啦, 加上....佢話左好耐喇, 我成日覺得佢....係唔係有喜呀! 成日都話頭暈暈喎~

我都係買左超人, 係特搜戰隊呀, 5架車合體可以變超人架, 呢排興呀~   

>hinhinmom
你去長隆水上樂園呀? 我都想去架, 你去完記得返黎報料呀! 睇下衛生好唔好麻, 咁你book邊間 hotel 呀?

>noknokma,
我覺得k1 & k2都唔係咁嚴嘅, 我果時買有顏色邊tim呀, 但k3就嚴小小喇, 係我仔仔同我講咋, 佢地要做大哥哥, 要做好榜樣喎, 要著全白色呀~:)

[ 本文章最後由 wing530 於 07-7-16 01:54 編輯 ]

醒目開學勳章

>kcmama

恭喜我?? 我講hinhinmom會唔會........有喜...咋!!   唔係我呀! 佢成日話頭暈暈咋!

我都唔知衛生點呀? 所以, 咪問下hinhinmom返黎記得報料囉!   我舊年去完singapore個水上樂園之後, 我就愛上...玩水喇!
‹ 上一主題|下一主題