用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 NET 89, 您地點選? 請給意見
go

NET 89, 您地點選? 請給意見 [複製鏈接]

NET 89共有11間小學:

聖若瑟
禧年
靈糧
純陽(X)
泰伯
信義(X)
莊啟程
雨川
循道
主風
陳元喜

基本上(X)既學校我唔會選, 頭3志願循道,禧年同陳元喜, 有D擔心陳元喜唔知會唔會殺校?  我亦都有一間私校BACK UP, 不過,始終希望讀到間好D既津校.

您地有無嘜野其他意見,分享吓? 謝謝
   0    0    0    0

無人係net 89住呀? 俾d意見啦

daddycheung,
因為有朋友個仔係度讀,佢話個校長唔好. 而且我亦唔特別喜歡,  所以係自行都無報佢.

原帖由 dabbycheung 於 09-1-12 22:00 發表

我唔係住呢區, 亦都無小朋友要小一選校。但奇怪點解你唔將主風擺頭幾位呢?

thank you for your advice.

原帖由 cwaisum 於 09-1-13 22:31 發表
雖然我不是89區, 但我知道陳元喜的潛力很好, 因我丈夫認識該校的校長, 是有心辦學的人。或許之前幾年需要整頓台山小學的問題, 沒有太多人選, 但是以後就可以全力發展, 校長有意將此校發展為學業與品行兼備, 而且有鄭 ...

我同您所選差不多.  有同事個女係靈糧讀, 不算太辛苦.

原帖由 KAnn 於 09-1-15 15:02 發表
我是新搬來馬鞍山的,想為小女找一間校風好及老師有耐心教導小孩子的學校, 我初步想選禧年,靈糧和陳元喜在頭三位, 不知靈糧是否是這類學校, 又不知他的中學派位好嗎? 及小孩子讀得辛苦嗎?請比些意見. ...

跟據小一自行收生階段, 陳元喜首輪只收左22個小朋友.
我想如果選佢頭3甲, 應該好大機會入.

原帖由 cwaisum 於 09-1-13 22:31 發表
雖然我不是89區, 但我知道陳元喜的潛力很好, 因我丈夫認識該校的校長, 是有心辦學的人。或許之前幾年需要整頓台山小學的問題, 沒有太多人選, 但是以後就可以全力發展, 校長有意將此校發展為學業與品行兼備, 而且有鄭 ...

如果照您排, 入主風機會係"0".
不過我想第3位會排靈糧機會較大.  點解您讀禧年? 係自行定統一入?

現在甲部首一志願會排培基, 第2會排禧年
唔知入禧年機會大唔大呢?

原帖由 km1357 於 09-1-15 12:05 發表
我個仔讀禧年小一, 如果比我再排過, 我會
1. 禧年
2. 陳元喜
3. 純陽
4. 主風

最後試填完份表:

甲部: (一) 培基  (二) 禧年

乙部:
(一) 禧年  (二)陳元喜 (三)靈糧
(四)主風  (五)循道 (六)雨川
(七)泰伯 (八) 純陽 (九) 聖若瑟
(十) 莊啟程

希望頭3志願有機會入到就好啦.  如果唔係好大機會讀私小.

祝各位好運
‹ 上一主題|下一主題