用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 副學士選哪間好?請大家幫幫忙懂的比點意見 ...
go

副學士選哪間好?請大家幫幫忙懂的比點意見 [複製鏈接]

Linex 發表於 22-7-21 12:50
在5月份己報,作天去恒大,話大約等二星期回复。所以要搵定其他 路走

恒大唔錯㗎,識得有個同學仔讀得開心。你自己着緊啲,keep住打電話去Admission 問吓。
另外如果真係要讀副學士,間間都OK,最緊要睇吓你想讀邊一科,有心機讀,攞到高GPA,可以駁返上大學三年班。

Linex 發表於 22-7-22 20:05
這個dse對我家庭情緒打激很大,从4月考試至7月放磅,基本睡不好,高不成低不就的分數,唔上唔落。從小四至 ...

千祈唔好氣餒,囡囡而家一定好唔開心,你要欣賞佢多年嚟嘅努力,條條大路通羅馬,幾年後你睇返DSE放榜,會覺得小事一宗,不足掛齒。現在所有家庭成員要互相鼓勵,共渡時艱。試吓再打電話去恒大,俾啲誠意去感動入學組。另外,Asso 升返上大學,GPA唔需要去到4咁高,3.7好已經有offer。努力!

妹妹頭 發表於 22-7-23 07:44
我想問問,恆大bba係咪學士學位?可唔可以申請政府$30,000資助?如果未放榜前有CO,可唔可以等到放榜,睇下 ...

BBA就是工商管理學士

根據恆大網頁的資料:2022/23學年的資助額將增至港幣33,200元。

至於留位費的問題,你直接打電話去入學組問吓。

妹妹頭    發表於 22-7-23 13:32

Linex 發表於 22-7-23 17:59
今天打了電話去恒大,無話收、無話不收、指是說要睇收生情況,校早己在恒大五月份己報名,聽恒大客服說, ...

每年都有申請人攞咗offer但唔讀。繼續keep住聯絡,比誠意,有志者事竟成。雨過天青,祝成功!

Linex 發表於 22-7-24 13:17
多謝,家長及啊女,現在都需要學習心情平復,而我努力鼓勵啊女,望將來。

鼓勵女兒 再次拿出勇氣,繼續努 ...

只要俾心機讀,做人保持積極樂觀,一定有美好前途。趁暑假揀定學校後,一家人就開開心心去玩吓食吓,九月初囡囡就係一個大學生,去到人生另一個階段,到時會識到一班新嘅朋友,功課好快會好忙,祝享受大學生活。
‹ 上一主題|下一主題