用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有關HSBC英國戶口
go

[英國] 有關HSBC英國戶口   [複製鏈接]

羅絲帽 發表於 22-6-6 20:18
問題係如果你小朋友整唔見咗張咭,你就要將香港銀行補寄的咭速遞去英國。如果他們自己在英國有户口就可以直 ...
給你參考實際例子。
阿仔四月底以為唔見咗卡片袋,同時報失香港和英國debit卡。一星期後我收到香港卡,俾啲資料佢,佢上網已經可以activate張卡入Apple Pay。但現在佢準備回港,英國卡還未收到,打電話俾英國RM問,回答話check唔到status,只可以等。可能要等阿仔九月再回英國時,問返宿舍睇吓收唔收到,或者要再報失。

cpmummy 發表於 22-6-7 15:43
我用开间银行就电汇每次要HKD150, 而现钞就每次最多只可提取GBP3000.
我以为HSBC,户口与户口之间可以免费 ...

HSBC英國 媽媽GBP戶口 -> HSBC香港 媽媽GBP戶口 (免費)
HSBC香港 媽媽GBP戶口 -> HSBC香港 女兒GBP戶口 (免費)
銀行或戶口持有人其中一樣要相同,才是免費

日常生活,女兒用你的附屬HSBC HK debit card無問題。但學費和宿費,如果你想分期交,有啲大學會要求一定要用direct debit,咁你或你女兒就需要一個英國銀行戶口

YuYuMother 發表於 22-6-7 16:30
不是的。我用HK Hsbc GBP 戶口轉錢去我女hk 或uk Hsbc GBP戶口都係免費。
新發現。

我用Global transfer只看見自己的戶口,你是用普通轉賬,然後直接輸入女兒的英國戶口號碼嗎?

YuYuMother 發表於 22-6-7 16:46
一樣用global transfer , 要預先登記對方戶口。每次轉錢都即時收到好方便。
謝謝,下次試吓先。我現在是分開兩個transactions做
‹ 上一主題|下一主題