用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 優才書院家長分享站 (2010-2011學年)
樓主: edea
go

優才書院家長分享站 (2010-2011學年) [複製鏈接]

先行報到。

iamderek (仔) 2A

原帖由 fumiko 於 10-9-9 11:07 發表
1. 是否P2就沒有中英文默書範圍提供? 收到英默時間但未收DWL. 中文就剛在手冊知道下週默書.

內聯網剛出了中文默書範圍的通告。

請問大家有圖書證未?

原帖由 fumiko 於 10-9-9 11:07 發表
2. p2 中文功課, 如是否押運是否應以普通話為準呢?

我覺得應以普通話為準,但昨晚我才知道我是不懂得何謂押韻。以小松為例,四句的字尾都是用 i 做韻母,但小兒說第三句的聲母是不同類,所以不算押韻。真是教學相長。

G2係咪未派DWL?學校網站有DWL的錄音,但有些字我聽不清楚。

原帖由 fumiko 於 10-9-15 17:52 發表
我地昨天已派.

一講曹操,曹操就到。DWL今天收到了。

回覆 31# fumiko 的文章

請問 Raz kids 的通告是何時派發? 小兒連 password 都未有。

我會在小兒十二歲(犬齒出完)後才考慮轉用成人牙膏,我覺得城市人現在吸收太多氟化物了。
http://www.toothclub.gov.hk/chi/teens_02_02_04.html

原帖由 fumiko 於 10-9-16 14:57 發表
你有冇收過英文朗讀的通告? ...

印象中沒有。

原帖由 minguloo 於 10-9-16 14:20 發表
想請問呢, 雖則話學校係少功課, 但係我個女放學返到嚟, high tea做得功課執書包練琴沖涼食飯玩一陣溫書就要瞓覺喇, 都冇咩時間睇書, 更加上唔到網睇報紙, 所以我冇幫佢subscribe news, math game etc.

適應後功課很快便可以做完。如果平日沒有安排課外活動,應該剩下不少時間。最重要是有既定的時間表,小朋友知道下一步要做什麼,做完什麼後可以玩,便會節省很多無謂的發呆時間。

原帖由 snowvw 於 10-9-17 10:29 發表
放心??? 我琴晚要搽藥油瞓....好擔心, 返咗兩個多星期學, 晚晚都要趕頭趕命才能九點半上床, 以前的講故事時間現在只可以得五分鐘, 應酬咗佢便算, 怕佢唔夠瞓, K3時3,4樣功課, 佢可以半個鐘全部做到靚靚, 還可即日温 ...

不要給自己太大壓力,小朋友會感覺得到。請問是否 working mom?如果在晚飯後才開始做功課,時間自然緊迫。遲些小朋友適應功課的模式,應讓他們回家後自己先做功課,等你回來一齊對和做那些不懂的。

原帖由 AFSL2007 於 10-9-17 12:19 發表
不好意思,再翻看內聯網的昔日通告,發覺提供的資料有錯,現更正如下:

英文和中文朗誦比賽都是學校發網上通告,英文是8月25日,中文是8月28日。中文是網上回覆,英文則是要downloa表格再交回老師。

你們可以到內聯網的"昔日通 ...

今晚要問一問其他家長?小兒是二年級,你提及的兩張通告都沒有在內聯網找到,但中文朗誦就在開學時收到紙的通告。

原帖由 Honmom 於 10-9-18 23:00 發表
各位家長,小兒是三年級插班生,有一事請教。請問Raz-Kids如何進行?從幾年級開始?什麽時候學校給密碼?

Raz-kids 密碼應已貼在學生手冊第十二頁。你有沒有收到 Mr. Kennard 剛剛在內聯網 resend 的 Raz-kids 通告?

「邁向奧數」這網站真是設計得不錯,不像上年那一個數學網站只是不斷重複一些很簡單的問題。

原帖由 fumiko 於 10-10-15 09:56 發表
G2 派左spelling dictation  範圍未? 未收到呀!

如果無記錯,昨天或是前天派咗,中英文都有。

原帖由 fumiko 於 10-10-15 11:55 發表
Thanks, but I got the Chinese one only.  Hope the girl can find out today la.

If she does not get it today, facebook me and I can send you the list.

原帖由 KnN 於 10-10-15 21:18 發表
我都係今日先收到, 放心

另外我想問下今年g2有無派過全年既中默範圍?
我唔知係咪miss左, 我仔已經連續第2次抄錯中默範圍(手冊上)

內聯網內的昔日通告有。發出日期 : 2010-09-09

原帖由 SumSumBB 於 10-10-30 07:50 發表
有成績表...咁今次評估其實是否算考試?
會唔會出名次?

沒有總名次,只標示每科的分數和是否全級頭五名,另外有通告說明每科的平均分。

原帖由 SumSumBB 於 11-1-27 05:52 發表
大家做晒功課「給寶貝的情書」未?
我都係昨晚才完成,本來在電腦已經打哂整封信,但又想親手寫俾阿仔,結果抄左4頁紙,抄到手軟,原來好耐無用紙筆一口氣寫咁多字,阿仔見到我好努力去寫,耐唔耐便笑咪咪地走過來偷睇,卻被我趕走,很有 ...

弊!完全忘記了。希望明天老師仲收。

老大小二至小五的小​學是否似曾相識?

http://step-up-kids-english.blogspot.com/2011/07/blog-post.html

原帖由 edea 於 11-9-28 10:17 發表

每班只有一位老師.

如果是新來的老師做班主任,可能會有副班主任在開始時幫手

原帖由 edea 於 11-9-28 15:12 發表

希望大家都繼續愉快學習,成績理想!

祝小墨魚很快適應新學校
‹ 上一主題|下一主題