用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 自閉証跟看電視有冇關?
go

自閉証跟看電視有冇關? [複製鏈接]

我個仔仔同你既小朋友都有類似情況, 我都明白你既心情。

佢個情況點呢, 係自閉傾向, 定係典型自閉症呀?佢幾大呀?

暫時無 research 係話睇電視會引起自閉症, 因為自閉症係大腦神經功能問題而引起, 而唔係睇電視引起既。但係, 缺乏互動及語言混淆係會令個情況更加唔好。不過, 有些因為只睇電視導致發展遲緩既小朋友, 佢既行為可以同自閉症表面特徵相似, 可能會被評為自閉, 呢類小朋友大個左同埋多左接觸人之後, 係會無左自閉徵狀, 但, 唔係因為佢地"好返", 而係佢地一開始就唔係, 只係似...

其實適當既睇電視會幫到自閉症小朋友, 因為呢類小朋友對圖像比較敏感, 當然, 都視乎你睇咩電視, 同埋睇幾耐啦。

另, 喜歡文字同數字都可以利用黎引起佢興趣, 例如數一二三引佢望你, 同仔仔落樓梯時我會同佢數數字。我用字咭教佢d字詞然後先配返d實物。我仔仔記字母數字文字都好好, 結果這些帶動到佢, 由唔開口, 到依家都講到幾十個詞語(未好識用)都係咁教。

我知你個心情都會好難過, 難過完之後, 你要盡快俾適當訓練佢, 佢應該仲細個吧? 仲有好大進步空間的。加油

原帖由 仔女亞媽 於 09-10-24 12:26 發表
小兒剛剛被評為社交及溝通弱, 自閉証, 很難接受, 有人說 迪x尼 英語xx教才太 單向了, 小兒自細很沉迷看, 對英文字, 數字特別敏感, 有冇媽咪聽講過? ...

原帖由 Chunmother 於 09-10-25 00:44 發表
樓主你好!我仔仔兩歲四個月,同你個仔的情況好似!一時三刻我都未接受到,以家都係排緊 I 位! 請問你有冇帶仔仔出去接受一些私人治療呢? 我好想盡快幫我仔仔希望佢可以與同年紀的小朋友唔好相距咁遠! ...

密集式訓練 (一個星期5days, 2-3hrs):
快d會有位: 邁步, 樂天教室<-(依間應有位), 領思
要排耐d但係字號老d: 協康青葱計劃, 耀能
仲有其他: 努力試課程

幼兒導師個別訓練
以上的都應該有

語言個別訓練:
以上的都應該有, 另仲有呢 2 間:
專業言語治療及聽力服務中心 (始創, 31078880)
唯聽

我所知的其他:
東華三院
朗研社
遊戲治療室

你個小朋友評估邊方面弱呢? 建議邊間最快有就去邊間, 上去參觀下順便問問題。最緊要快開始, 然後你再識下d同學仔mami傾下偈找多d資料, 再睇下無無適合你小朋友既訓練啦

原帖由 仔女亞媽 於 09-10-27 03:08 發表

sukywan, nokia6300,

我有上網check過, 真係好貴:;pppp:啊! 因是個別訓練,而本人是全職媽媽,金錢絕對是考慮因素,  有冇聽過 庭恩o既言語訓練,好似平些 $300一節,點解度度都咁貴?嗚嗚...  ...

雖然唔平,但係我個人認為係值。就算唔個個 week 上,隔 week 或甚至一個月去一次都要去呀。其實當 450 一堂,一個月 $1800, 返 playgroup 或幼兒園都要。唔早 d 幫佢,遲 d 要花既金錢同時間仲多呀。或者,你個 budget 唔夠一直俾佢上,最少你都上一兩個月,自己學識左個方法黎教佢,記住,其實教佢既人係自己,所以唔係只係佢去上堂,係家長去學習呀。(個人意見 only)

若 $ 真係一個好大既問題,你可以全部自學去 train 佢,參加協康會既家長資源中心, $70 一年可以借書借玩具;圖書館都好多相關既書,教哂你 d 活動,當然自學唔係咁易,但,為左小朋友,千萬要針對性訓練佢,時間過左去就無得返轉頭。加油呀
‹ 上一主題|下一主題