用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 普通媽咪係唔會明白我地
樓主: ^Vivi^
go

普通媽咪係唔會明白我地 [複製鏈接]

原帖由 bbchuchu 於 10-3-28 15:58 發表
My son is 5 yrs, he studies at Special Ctr.  He doesn't speak, even "a" "ma"

So sad.

He doesn't understanding the meanings.

don't know what to say, but, I believe your son understand you love him, only that he can't express in his word. carry on!

我睇過一本書係一個美國 mami 寫的, 佢個小朋友7 歲都一粒字都未出過聲, 甚至治療師都放棄左佢。但係佢一直好努找方法, 結果佢知道一個印度 mami 教識佢個嚴重自閉症既仔仔用字版/寫字黎表達自己。最後, 作者帶左呢個美國 mami 同佢仔仔到左美國, 仲教到佢自己既仔仔用字版表達, 原來佢個仔仔乜都知 ga, 係講唔到出黎... 依家佢學識用字版同佢家人溝通, 雖然都係重重困難, 但係, at least 佢家人知道, 佢係有意識有智力既.
而個印度 mami 將佢自創既方法整合成一套教法, 叫做 Soma's Rapid Prompting Method (<-依家我睇緊佢本書), 在對美國繼續教緊好多無語言既自閉症小朋友...
睇完呢本書後, 我相信(只係一種相信)呢類既小朋友只係好似困左響一個"唔聽駛"既軀殼入面, 但佢地既意識係正常, 智能係 ok ga!

本書叫: 奇蹟的孩子
http://www.books.com.tw/exep/prod/booksfile.php?item=0010417187

我唔知呢 d 資料對你有無幫助, 希望同你 share 一下.  不要放棄希望呀! 希望在明天!

原帖由 pipi331 於 10-5-31 23:42 發表
借個位呻吓.  
蹤使我能力範圍做到ge都做哂, 亞仔進展仲系好差, 上去cac評估做到甩皮甩骨.  私人個別訓練 同埋家居訓練 都唔合作, 個私人導師話進展唔好, 叫我繼續努力.....
公司又隨時炒我, 比人炒咗唔知幾時至揾 ...

你俾既心機個天會知, 你個小朋友個心都知 ga~ 呢度d mami都知 ga!
唔知你小朋友有無做感統呢? 我發覺我仔仔做完運動後訓練會集中少少 ga, 或者睇下可否分配你老公同佢玩一輪, 然後先同佢訓練? 再唔係, 當放下自己一兩日假, 同仔仔玩下鬆下先, 先再黎過. 有時長期作戰, 都要好好愛惜自己照顧自己, 有力再去照顧仔仔 ga~ 加油呀!

原帖由 pipi331 於 10-6-3 23:54 發表

佢系屋企好衝, 四圍跑 走上床度跳, 好high energy. 至衰呢期落雨去唔到公園...

有開始做ot啦. 小組 1:4/1:6  9秒9完成指定動作, 唔夠喉, 無mud效果. 做個別 就扭計喊半堂, 多多錢都唔夠佢fing. 唉! 我就 mota no ...

唉~ 我都見過呢種家長~ 我心諗, 都話左3 歲/6歲前係黃金期, 咁梗係搞到幾多得幾多 ga la! 無法啦, 各人睇法唔同, 你講得岩, 搞左自己o個個先~ 自己個都大把野搞 :p~

我覺得你係真心幫自己個仔, 真係一個好 mami! 知你好多壓力, 只可以同你講聲: 加油! ^_^
‹ 上一主題|下一主題