用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 未識講野既細 B - K1 interview
go

未識講野既細 B - K1 interview [複製鏈接]

原帖由 NICOLE123 於 10-8-10 09:25 發表
MAMAMEEE ,

kv

入到去先分男仔同女仔分別interview
我唔知男女有咩分別, 我只講男仔:

入到去交表, 等叫名.
父/母同小朋友一齊坐係一張table 有2位老師
有一位老師會問家長問題
另一位問小朋友問題同埋同小朋友玩 ...

補充少少,小朋友o個 part 仲有一幅圖畫,小朋友要識回答關於圖中的某些事物。另外老師會俾個陀螺小朋友,老師示範轉陀螺之後要小朋友跟住照做

我又來補充少少先

sc 英粵班 interview,如果你小朋友用英文生字答問題,老師係會要求個小朋友用番中文(廣東話) 答的。

如小朋友答 red,老師會問即係乜野顏色呀?小朋友要識答番 "紅色" 先至得架

sc 當然唔易考啦,咁多人爭喎。不過我覺得 sc 算係幾公平的一間幼稚園。

我同我個 friend 的小朋友(同是10月細b) 舊年都有去考 sc。我地住同一座 building,讀同一間中學的。我兩公婆係公司小職員,我 friend 係大學的 assistant professor,佢老婆係全職主婦。

interview 時我女全部識答,但扣唔到個扣 (but 認真嘗試),佢個女都識答好多野,but 有 d 顏色同有少少其他野答錯o左,我個 friend 口才好過我好多。結果 sc 收我個女,無收佢個女...

原帖由 NICOLE123 於 10-8-12 10:37 發表

其實我都覺得算公平. 一關又一關. 以佢既名氣佢可以唔洗攪咁多野收哂最top既家庭就收工. 而且佢地既辦事效率同行政真係幾好.

呢樣真係要讚,由入去學校到出番來,只係大約 15-20分鐘,成個流程非常 smooth

原帖由 MAMAMEEE 於 10-8-12 23:45 發表

聽講係用英文interview先有得咁快喎!  您係用中文in嗎? 都係20mins咋?

係,不過我係朝早 8:45 interview 的
可能早 d 會快 d 啦

sc 舊年在 11月頭 interview

其實我都讚同 nicole123 所講

如果大家能做到先刨文後發問,成個 forum 的功效會好好多。

當然大定會認為邊有時間刨咁多文,其實正正就係因為好多人都唔願意花點時間去刨文,一入來就發問,令到個 forum 有好多不斷重複發問的相同問題,加長左大家刨文的時間。簡單 d 講,呢個係惡性循環......

回覆 91# NICOLE123 的文章

我好你少少,俾o左三間,不過三間都係白俾。

我相信大家報幼稚園時,應該心中有個心水 ranking 的,邊間第一、二、三........

因為我的第二、三心水學校收o左,所以往後其他收的學校都無俾留位費,亦都有 d 心水排位幾高的學校因為較遲舉行 interview 而索性唔去,甚至唔報名。

回覆 93# NICOLE123 的文章

我當然知你有 ranking 啦,我係覺得我比你幸運而已,同埋想講俾提問o個位 mama 知。
‹ 上一主題|下一主題