用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學(幼稚園部) 09/10 K1 上幼 "望" 班同學仔
go

09/10 K1 上幼 "望" 班同學仔 [複製鏈接]

唔知有無上幼 "望" 班同學仔呢? 因為我問我仔學校情況, 佢永遠答 "我唔知道" , 我想了解多些佢班的情況? 好似每班都有分組, 有些用 '食物' 或 '交通工具' 等, 希望有媽咪可幫我。Thanks a lot!
   0    0    0    0

Hello, yyqueen

昨晚我問囝囝佢係什麼組時, 佢都答 '月亮組' , 我問咗3次佢都答 '月亮組', 佢應該係'月亮組' , 跟住其他問題就答 '唔知道呀!'  我比佢激死啦!  

Hello, yyqueen

昨晚我問囝囝佢係什麼組時, 佢都答 '月亮組' , 我問咗3次佢都答 '月亮組', 佢應該係'月亮組' , 跟住其他問題就答 '唔知道呀!'  我比佢激死啦!  

Hello, 我阿囝係"月亮組" , 嘩....你囡囡仲會唱歌比你聽, 好羨慕, 我有時問我囝 '老師姓 ﹖', 佢居然答我佢以前N1時嘅老師姓, 你話激咁激死!!!!!!

原帖由 komama 於 09-9-25 10:56 發表
Hello!! 我個囡係上幼望"太陽組"。

好多時亞囡會唱吓學校d歌仔比我聽,如:火車歌、 (歌詞:「嘟、嘟、嘟、嘟..火車開,嘟、嘟、嘟、嘟..火車快,嘟、嘟、嘟、嘟..過山窿,帶我平安回到家中」!)
快樂笑笑...等。有時話音樂堂 ...

komama,
多謝你的分享, 我會再試引導佢說說學校的事情。

各位媽咪:
可否幫忙告知我明天的家長會的時間情序, 由於我囝無返學3日, 我只知道9:15am要到學校, thanks a lot!!!

hello, komama

今日家長會找不到你呀, 錯過認識你的機會, 希望下次再互相認識過, 我有問我囝是否有同學仔叫 '天悅', 佢話 '有呀!' 佢仲話'天悅'是 '太陽組', 我諗佢哋係識

enochmama

hello, ally1022

因為唔知你囝囝叫什麼名, 今日錯過認識機會, 你個仔已經好過我個仔, 你主動問,佢會答, 而我仔佢有時就唔答或是問非所答, 令我

Hello各位媽咪:

講咗咁耐, 一直唔記得報上囝囝姓名 : 梁以樂 - 月亮組
多多指教

hello 凱文媽咪

我囝都話冼老師彈琴, 而小朋友就唱歌, 可能冼老師都會彈琴喎!
但係問佢張  "乖乖" chair 的事, 佢就好似發夢, 答我 " 吓.....我唔知呀"

hello komama

因為家長會我遲到, 所以坐得好後, 家長會之後有留下來一會, 和冼老師說一會兒, 講吓阿囝在校的情形, 我比較担心佢唔識同小朋友相處, 我發覺佢由細細個已經唔係好和小朋友一齊玩
天悅有沒有兄弟姊妹, 你們住那區? keep in touch

Hello, 樂熙媽咪

我其實都有同感, 我都覺得好似應該要去, 但我老公唔認同, 佢話應該中、小學生家長或很多舊生會出席, 一來阿囝返得1個月學,佢話我地又唔識老師,又唔識其他家長, 所以我地多數唔會出席!

hi, 樂熙媽咪

因為我老公唔肯去, 得我一個....我實唔會自己去, 等我問吓天悅媽咪會唔會去, 問到再話你知啦...

各位媽咪,唔知冬季校服幾時開始有得買﹖而學校書局星期六開唔開呢﹖

各位媽咪:

11月27日的嘉年華會唔知是1:00pm回到學校或是1:30pm回到學校呢? 因為唔見咗通告!

各位媽咪:

11月27日的嘉年華會唔知是1:00pm回到學校或是1:30pm回到學校呢? 因為唔見咗通告!

天悅媽咪:
Thanks a lot!! 你會否出席呢?

原帖由 komama 於 09-11-24 22:54 發表
以樂媽咪:應該是1:30pm!!

Hello Alexismama

哈哈...原來佢哋轉咗組, 唔怪得之阿仔話佢太陽組, 明明之前佢係月亮組。

原帖由 Alexismama 於 10-1-8 00:05 發表
Hi 各位,

祝大家新年進步, 小朋友健健康康!

阿仔話新一年, 洗老師都幫佢地調左位, 阿仔而家好似去左星星組, 佢話唔鍾意, 要坐返係太陽組喎!  我要同佢洗腦, 話比佢知星星組近門口有咩好處, 等佢開開心心接受調左組先得:excit ...

Hello Alexismama,

哈哈.....現在回覆你了....我阿仔唔識你講的那首歌呀....雖然遲咗的....(講笑啫!!) 還有多謝你阿囝給以樂那麼多禮物在旅行日, 他要我買番數字chocolate比佢....可否告知在那裡買呢????
Thanks

原帖由 Alexismama 於 10-3-24 22:34 發表
Hi 各位,

想請問你地小朋友有無唱耶蘇復活首歌?  阿仔返嚟唱, 我聽緊都聽唔得好明佢唱乜

歌詞大約係:

耶蘇復活 耶蘇復活
在那榮燿光明之清晨
????
將你大能
哈利路亞
耶蘇已復 ...

Hi Alexismams
thanks a lot, 我去搵吓有冇啦!

原帖由 Alexismama 於 10-4-20 00:20 發表
Enochmama

復活節都過左咁耐,阿仔唔唱呢首啦, 呢期佢唱健康飲食果首~  哈哈!

都係D小禮物, 唔使客氣, 最緊要小朋友喜歡!

我係喺葵涌廣場地下果間日本零食店買的。 但因為業主加租, 間舖應該無再做零售,只在荃灣做批發, 我問 ...
‹ 上一主題|下一主題