用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: bodadami
go

P K C [複製鏈接]

原帖由 honglish 於 08-12-4 07:45 發表

In the existing framework, not much could be done by school.  Is it possible to teach Math in English from G1 or G2?  Or at least earlier, instead of waiting until G5/G6.

If that cannot be done, i ...

The quality of PKC English teachers as well as their teaching skills are well, but the fact is still that English speaking environment is not enough for the students, like any other non-international schools.

我不知道駐校作家如何能與中文老師配合, 但我贊成多搞些作文徵文比賽, 這對寫作水平和校園寫作氣氛有幫助, 這方面也許家教會可以帶領的, 對不對, puikiufriend?

而英文方面, 寫作或文法的教授也許留給教師更好, 但如有些駐校的NET教師與孩子們在校園內說說笑笑玩玩遊戲, 讓孩子們在生活中在愉快氣氛中學習英語, 豈不是更好, 家教會也許沒有這類較昂貴的資源去安排, 但有無辦法同學校爭取??

原帖由 bodadami 於 09-1-9 18:36 發表
明天PTA開大會選舉,  大圍有免費校巴接家長, 好似1:30開始.

我真想聽下曾校監講教育和學校路向.

請問puikiufriend:

非家教會會員可否進場聽演講? 學生又唔可以一起在會場?

原帖由 Eunismom 於 09-1-12 12:16 發表
上去邊度有得睇?
e-class?
e-class邊度?

No.  Not e-class.
去 e-portfolio, 要login和password, 同以往一樣.

http://ep.puikiucollege.edu.hk/

原帖由 puikiufriend 於 09-2-17 22:31 發表
荃灣沙田小學爆流感 http://www.news.gov.hk/tc/category/healthandcommunity/090217/html/040408p001jpg.jpg" border="0">
     生防護中心今天(2月17日)表示,正調查兩所 ...

我很晚才知道小學停課, 孩子都睡了.
幸好有家長電郵給我, 因為我收唔到sms, 又唔係日日去eClass.

新一期嶠霂已出版, 上去睇下吳灝然同學專訪, 小議員演講, 朗誦得獎者表演...

原帖由 YY(芝芝媽咪) 於 09-3-27 10:21 發表
我上星期五正是有份幫手做家長義工,帶小朋友參觀花卉展。當日阿sir 一心諗住小朋友揹書包上校車,下車時將書包放在校車上,只帶筆盒。豈料開車後才知該輛校車放低小朋友後會先返學校,改由另一輛校車接載小朋友,所以小朋友唯 ...

謝謝您詳盡的分享, 我看問題在於校巴司機, 這些校巴司機常常要於下午把學生載到不同的地方參觀, 很有經驗, 如果安排上出了問題而不能原車接載, 應事先和老師家長學生講, 當司機見到所有學生都帶着沉重的書包上車去維園參觀, 這司機總該講一聲.

您說得對, 將來真的要問清問楚.  

如真有需要在維園這些公眾地方放下書包, 倒不如在學校有蓋操場放書包, 然後叫門口阿叔跟下眼.

對!  最重要不怕小朋友掉失!

記得我們填給學校的資料是有兩欄, 分別是父親電郵和母親電郵, 反正都不用花錢, 將資料庫加上父母雙方電郵一起發出, 就更萬無一失, 更保險.

我就認識一個家長從來沒有從電郵收過學校通告.

原帖由 YY(芝芝媽咪) 於 09-4-16 18:41 發表
我通常收到學校通告就順手f/d一份給hb。我都贊成發電郵通告,真係又方便又環保,最重要不怕小朋友掉失。

打過電話去學校問, 原定在本星期六(6月27日)早上舉行的小一新生迎新和英語評估需要改期, 請留意學校通知.

Hi, PuiKiuFriend

請問今年家教會係唔係要續會?
‹ 上一主題|下一主題