用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 零九年九月入讀小一,沙田91網請大家交流一下選校心得 ...
樓主: WinChi
go

零九年九月入讀小一,沙田91網請大家交流一下選校心得 [複製鏈接]

Which I also worry about?  but hear fom BK mami, Siu Hon Sam have  less 新移民, may be the location is not convenient than Jeeg Chee Yin.

原帖由 WinChi 於 08-9-25 19:30 發表
本來  我想選二間保良局其中一間。
可是我媽媽對我說:  保良局在屋村地方,怕來雜很多新移民,他們沒有多好教養。
她叫我 不如找回第一城的呂和胡
一來   近
二來   沒有那麼多新移民

我怎算好   好煩呀

本來想好, 又 ...

請問朱正賢程度是否比蕭漢森及培基高,  有人話project 都要阿媽幫?

原帖由 #sausau# 於 08-10-16 11:37 發表

我都識好多太太d小朋友讀朱正賢, 書本都差唔多,
佢地小一下學期常識科都是用英文教...
d太太話貪佢近, 因蕭漢森太遠,
課外活動, 每星期有3課, 有全方位, 視藝, 聯課活動,
約1:30hrs, 上課時間.. 8:10  --  3:20 ...

那麼你認為 邊間比較優勢, 功課量,  校風,
聽聞, 功課量朱記最多, 英文培基最好, 森記就最易入

原帖由 HPChingchingma 於 08-11-6 13:20 發表

程度上我唔覺得.

一講做project ,  點也都要家長幫手.

小一的 project 環繞多係 一家人, 我的玩具等.

循道衛理.?Which one?  Ma On Shan or Kwong Yurn Estate?  

原帖由 Venuscheng 於 08-11-6 17:27 發表

我就諗緊 :梁鉅鏐, 主風, 循道衛理.

if no located at Ma On Shan,  that means another on e is at Kwong Yuen Estate, which is near 帝堡城,  very near to me,  if someone have any comment in this school,  i also want to know more,  if it's good,  I think I also will consider, as its near me..but sometime, I don't like school so near.
真芧盾

原帖由 Venuscheng 於 08-11-7 15:18 發表

沙田91網的循道衛理, 其實我未知exactly的位置呀! 不過一定唔係馬鞍山個間. 唔知大家點睇呢? 聽聞沙田主風和沙田循道衛理比較, 主風較多人選一點. 唔知係唔係呢?? ...

Firstly,  too near home,  their classmate also live at Kwong Yuen Estate,  when they are grow up,  they will date their classmate go out.
Second,  My son will take school bus then go hom directly, avoid chating with friends and not willing go home.
Third,  know more classmate in different area.
Fourth,  avoid him go home to take back anything at lunchtime.

Of course, there are some advantage if near home.

WHJ

原帖由 Venuscheng 於 08-11-7 15:40 發表

點解唔想學校太近? 有咩唔好處呢??

I want to know what is yr kid's Kindergarten ar?  my son is in PLK Ng Tor Tai,  will he easier to be accepted by Chee Jeeg Yin?

原帖由 montana 於 08-11-25 23:02 發表
型男卓培

我地得15分真係好彩呀,我老公話家長會時見有百幾個小朋友

My son is 2c, in pm, Ms. Wong is his 班主任 ar...
seems heres have many parent choose Chee Jeeg Yin,  can you tell why don't choose Siu Hon Sum le??

because I will choosing school next yr, and wnat to collect more info..

WHJ

原帖由 WinChi 於 08-11-26 16:35 發表

CKY 和  WHJ
小女都係吳多x    請問你地係邊班   邊位班主任 ?

cky,

多謝你的意見,  

我都係想揀朱正賢多d, 因為蕭漢森真係好吾就腳, 如何吾係住係穂禾苑的話,都麻煩.

但我住得比較近第一城,  循道 (近帝堡城同廣源),   朱正賢 同胡素貞上午校呢,  你有冇咩意見呀??

WHJ

原帖由 cky 於 08-11-27 11:56 發表

WHJ,

以下只是個人意見

1) 對我黎講, 朱小較方便, 可以搭馬鐵帶佢返學, 可以有少少親力親為的感覺 但放學都要坐校車(因為而家搭校車,對老師及同學仔的認識都冇咁深, 如果帶佢返學, 會了解多D)
2) 聽取了多方面意 ...

真的很多謝你忠肯意見..  
其他家長, 有冇循道衛理(廣源)小學意見.   

whj

原帖由 cky 於 08-11-27 16:17 發表

WHJ,

最初我揀小學, 只有朱小同胡素貞上午校係我目標範圍內,
點解我會選朱小

因為胡上冇開放日, 只有睇宣傳單張, 可能佢地冇必要SELL 間學校掛(我鐘意佢又係口啤好,又係CITYONE內, 環境清靜) 而去完朱小開放日後 ...

但英華更甚,  我也會這樣揀…

原帖由 WinChi 於 08-11-28 09:10 發表

培基係好多人心儀的學校
點解你會放棄?

好似冇家長有興趣廣源個間循道衛理既 ???
有既可否給與小小意見

whj

原帖由 mandee2621 於 08-11-28 12:07 發表
是朱正賢 !:loveliness:

放心你一定冇揀錯,

原帖由 win-baby-2003 於 08-11-28 13:55 發表
小兒20分入到一呂, 現我決定放棄民生, 希望我無選錯, 有無家長可以給吓意見.

機會有, 但也競爭很大.  聽聞收回保良局d幼稚園學生比較多, 你個女讀那一間幼稚園學呀, 我個仔都想考呢間呀, 因為佢係讀保良局d幼稚園

WHJ

原帖由 pennyma 於 08-12-3 22:37 發表
請問我女只有15分有沒有機會在自行收生階段入到朱正賢呢?此校收生競爭大嗎?

cky,

I hope I also can.  Have you apply other private school for back up?

原帖由 cky 於 08-12-4 11:42 發表

有機會, 我個囡都係15分自行收生入左 (現讀保良局幼稚園)

I think Pui Kee is better than 沙田圍呂

原帖由 msllau 於 08-12-8 18:57 發表
培基 Vs 沙田圍呂

How to make the choice???

any suggestions ??

In my mind, word of mouth from Pui Kee's parent is better, English is also good,  they mostly use English in major subject, but it's really difficult to be accept.

原帖由 msllau 於 08-12-9 12:41 發表
Why you choose 培基?

Shatin net has more good primary school than the other net,  don't worry.

WHJ
‹ 上一主題|下一主題