用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友有嚴重鼻敏感, 可分享如何改善嗎? ...
樓主: TINGMUM
go

小朋友有嚴重鼻敏感, 可分享如何改善嗎? [複製鏈接]

我仔仔有多年嚴重鼻敏感,+濕疹, 看過多個耳鼻喉專科, 食藥, 噴鼻又用過不同牌子, 睇中醫, 食中藥, 都沒有改善.  昨晚做功課, 又搞到不斷"什"鼻涕, 眼都腫埋,  最後我怕鼻會比佢捽爛, 所以噴完有濾固醇的藥後, 比粒有睡意的藥佢食, 比佢去早d去睡. 再咁落去, 唔係辦法.

咁多年, 一年比一年嚴重, 想去打針, 又話佢不合適. 針灸有效嗎?  唔知點先至幫到佢.
   3    0    0    0

回復 19# jilin1960 的帖子

請pm 個e生名同地址比我. 唔該晒!

人地話有效的我都去試. 亞仔歲幾己被醫生話是超敏感bb, 鼻水唔停, 我當時仲以為係傷風.

*人地話某牌子蜜糖有效, 我有長期比佢食.
*人地話游水好, 我就細細個一直比佢學, 到舊年才在佢要求下停.  因對泳池水常有敏感.而家成日逼佢做運動, 希望有幫助.
* 空氣清新機有買過, 作用不大.
* 佢的被枕, 床墊年年換, 因擔心佢過敏. 間房更不準有公仔, 己做得好小心.
*中藥食過一段時間, 但好似一d效都冇.
*冬蟲夏草, 開始食緊....
*天灸, 39天都有做, 冬天傷風感冒係少左, 對鼻敏感冇效.
*脫敏針都問過2個耳鼻喉科e生, 佢地都話我仔連對空氣都敏感, 致敏原太多, 打針都冇用. 不過, 我都會去你的e-生再check check.

*講真, 佢個鼻己被佢捽到鼻頭冇骨似的, 我己預算定將來佢要做隆鼻手術.

*而家噴的類固有醇是3合一, e生話噴一星期就一定要停一停 . 初時好d,而家一噴完, 佢就不停打"哈痴" "什" 鼻, 有時眼都腫埋, 見佢咁真係好心痛.
*  專注力方面, 講真是非常差. 鼻敏感令佢好難專注做功課 以及影響社交.

五歲仔 ,

"除非移民, d空氣好的國家"   每次見耳鼻喉科e生都講呢句.  真係好無奈!

回復 5# kiukiuleung 的帖子

可唔可以pm個中醫的全名比我. 我都想試一下針灸, 睇下如何.

我問過一個區內有d名的中醫師, 佢話中藥加針灸起碼要連續一年以上. 不過唔包搞得掂. 但體質就一定會有改善.  

其實一年針灸, 會唔會搞到成面針洞跡? 有d擔心!

anteater ,
1)穿多一件衣服, 有做
2)不要呆著座, 有做
3)飲溫水, 冬天就一定, 夏天間中有飲涷野
4)關窗 ... 真係好重要, 特別而家天氣開始涷, 朝早x次好辛苦...

回復 33# bb560 的帖子

唔該晒, 會試下做!

回復 35# HgI 的帖子

有冇人用緊果部rainbow 用水除塵機, 覺得好用嗎?  報價要hk$27000, 好大部, 覺得好貴, 但又d心思思想買.

回覆 42# bb560 的文章

夏天要完全介飲凍野真係唔容易,  真係要強制性再嚴d先得!

回復 41# bb560 的帖子

唔該晒, 放工會去買.

為了幫個仔, 都花了不少心機, 濕疹明顯有改善. 多謝大家意見,  我會逐一摸索, 睇下邊樣最幫到亞仔.

回覆 40# 林嬌嬌 的文章

唔該晒! 你的情況同我地好似, 不過avamys我地冇效.  幾個牌子嘖鼻都冇物效.

考完試, 我會去睇醫生check敏感源.

其實呢幾年我都問過分別3個醫生有關check 致敏源 同打針, 佢地向我了解後話我仔連空氣都會敏感, 有很多致敏源,不是打針便能解決.

回復 41# bb560 的帖子

多謝你提供的所有details 同方法!

回復 54# heidikl 的帖子

唔該晒你, heidikl.  好耐冇見了.Rainbow個sales 話要2萬9, after discount, 約是 2萬7千5.  原來你sister可以平好多.  

而家我剛買的牌子都大部, 平好多, 不過冇拍打功能, 因為我換sofa同matress幾密, 所以可以唔要呢個功能, 暫時唔知好唔好用,用完我再話你知效果如何. 我有keep 你電話, 如效果唔好, 要買rainbow我會contact你!
thanks again!
‹ 上一主題|下一主題