用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無成功考到名幼家長可分享下經驗
go

有無成功考到名幼家長可分享下經驗 [複製鏈接]

回覆 kit418 的帖子

其實無人知學校收生標準。

名幼面試包括: 家長陪同小朋友個人面試, 小朋友獨立個人面試,家長面試, 家長陪同小朋友集體面試, 小朋友獨立集體面試,仲有問卷,我全部都試過,也幸運地也有offer。

我覺得老師見盡小朋友,佢地有方法搵到合適的小朋友,而不是單單有無講早晨、多謝,而決定收邊一個小朋友。

所以經常出現做哂唔收, 或者無做又收情況。

幼稚園面試just a game, don't be too serious and relaxed.....

如果問特質,我小朋友係大b,係淡定型,面試不是最active的一班小朋友,但很專心聆聽,留意指令,說話斯文。

kit418 發表於 17-3-21 13:25

好正常,同我囡一樣,所以我覺得老師對眼會screen and scan 的。

我囡一樣說話細聲,怕羞,什至唔講自己名,但老師有technique 開始conversation, 小朋友自然會講,所以評分應該係整體,非一個問題及答題決定。

kit418 發表於 17-3-21 20:20
我嘅目標係德望,培正,學之園,SC這類名幼,最想入德望,但知道很難考。自考pn失敗咗,所以很擔心今年考k ...

我囡有呢D學校offer,其實每間不同。

培正:佢自己入去,我唔知佢表現如何。

學之園:佢係in 得好,問題深,但佢好留心老師問題,也回答到,老師也專登挑戰下佢,再加上父母面試。

根德園:爸爸去,佢話in 得好。

SC: 我覺得表現可以,要答都答哂。

GH: 呢個佢無offer, 因為玩moody, 無開金口說話。

我無事前train,反而當去玩心態,佢都覺得係去玩,做返平時已經好......
‹ 上一主題|下一主題