用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 報咗2010年[聖保祿幼兒園]的,一齊傾吓啦 ...
go

報咗2010年[聖保祿幼兒園]的,一齊傾吓啦 [複製鏈接]

hI ,

我都來 趁熱鬧先

max,

我都估今年會再多d人報名. .

all,

有時希望越高, 失望越大 .... 大家都真係要平常心d .... hehe

大家好 ..
我今日 around 12:1 5 去到, 都不用點等....  我 no. 係 71x .....

我估今年應 around 800 張 application forms 到

max, kaheibaba,

妳地果年幾多人爭一個位呀 ??? 今年係唔係算多呢 ??

陰公, 今年係要等到 6月尾前先知 收唔收 .
而 interview 係 within 5月- 6月呀 ..

真係等信 越等越緊張呀 ... too bad ...

係呀, 想知多一點點 ..... 唔知 spn 有無校車安排, 行唔行 kln east ka 呢 ?? (因為我見妳地講 自己帶返/放學) ...

原帖由 MySweetBB 於 10-3-6 23:52 發表
Kate 媽咪,
Take it easy 啦, 因為真係唔知學校有咩收生標準, 我會豁出去, 會好似等中六合彩既心態架啦 .  

mysweetbb,

雖則話豁出去 ... 難免都有點緊張.... 仲要等咁耐 tim ..
再者係 , 如果有個 好 offer 係手就話安心d 姐

題外話, 今日同家姐講, 妹妹來緊9 月返學可能返全日, 等妳做好功課先一齊出去接妹妹 ...

亞女反應 係 ...... yeah , 媽咪唔再成日都陪住妹妹了, 媽咪又可以同我做多d 野 ...

真係左右做人難 .... 自問都好 fair ....  家姐仔都有咁0既 心聲.... wu wu wu

max,

thanks , 有校車行 kln east 都好 ,
如果比我咁好彩中了[六合彩], 唔水唸到時點接亞妹 ....<--- 開始發緊夢,哈哈哈

max,

re: school bus

係呀 ..所以都 8 定多d 資料先囉 ....

re: 題外話,  

今年交完表就有題外話講 , 快咗d  ??? 哈哈   

ahnew,

新開果間 , 都幾多人食 ka ... 好唔好味呀 ?

有無食行前d 果間好舊style 0既 shop 買hot dog, 都好好味 ..... 仲有佢 d 凍奶茶 ....  

果日我就 交完表, 同亞大女去 st paul swimming pool 學游水.... 唸住要 排好耐隊啦, 提早去到, 交完都未到 12:30.. 去了附近餐廳食lunch, 坐下....

原帖由 max1116 於 10-3-8 10:44 發表

校方今年確是加派人手,所以令過程加快進行。

你所講的情況,明年將會發生在我身上。

max,

唔怪得咁快手啦 .... 我去到 果間房, 好似有成 8-9 個 老師一行排列坐係到對資料.  都幾勁....

妳細女話咁快又要讀書  la ,  妳都打算比細女係spn 讀 ??

ahnew,

希望妳同我都有機會係果間 shop 定期買  yogurt 食 啦 ...哈哈

唸下都開心呢 ....  ^.^

係呢, 妳女女幾時出世 ka , 現在 有咩野 offer 係手呢 ?

我女女係 0711 ka...

原帖由 ahnew 於 10-3-8 13:26 發表
Kiteli,
good good good ....

我個B係 Oct 07....

Offer 暫時得兩間都係 pm class ....但我想要 am class ....

我話暫時....係因為太多 waiting list (total 5間 waiting ...但其中2間我話明只consider am clas ...

ahnew,

唉, 妳女同我個女都差唔多 ..offer 唔多理想呢 ....

咁妳女女現在有無返 兩歲班呀  ??
我就 mon - fri am 帶佢返 1.5 hrs playgroup, 由開始親子到現在係 佢自己一個人上堂, 希望到時佢返 k1, 唔好喊 & 早點比佢習慣啦

亞女有兩間 offer 都係 pm, (祇留了一間 ) .. 因為兩間都唔係心水 ( 一心唸住當 backup) ....另外一間就係大女讀果間, 都係 waiting list ( 都係寧我最 失望的結果呢) ....

講真 , 好多 學校都將年尾女放係 pm , 因為 am 多數都係 留比大仔 ...

spk, 今年我索性唔考,... 年尾女十多數無行 .. 等出年啦, 如果 spn 今年唔得0既 話

st. stephen, 我都係 in 都無得 in .... *.*

原帖由 KaHeiBaBa 於 10-3-9 01:51 發表

我個人偏向係 "唔多認同" !!

kahei baba,

我都係講"大多數"係咁, 不是全部都係呢 ...

原帖由 siumuichu 於 10-3-10 14:09 發表
我都好 surprised 喎﹗無理由 reference letter 都唔收,但係收 portfolio ﹖﹗無理由有 d 老師收,有 d 老師唔收……

樂觀 d 諗,唔會唔佢只係幫自己交果張form 做個靚封面咋﹖ ...

SIUMUICHU,

哈哈, 妳講得好搞鬼呀 ,...

原帖由 lovelinda 於 10-3-10 16:06 發表
我住九龍

我都係住 kln, 不過真係無唸過 apply 埋 大埔 spn . hehe
一來自己都唔熟果頭d 路 .....

妳真係勁 ....

hi, max, or spn 家長

頭先我係 商場見到一個 應讀 n3 or 4 spn 的小朋友,
突然令我唸到就係當spn 學生 長大了, 唔須要 nap 時, 學校點安排呀 ??

個別唔瞓的有其他 野做 ? 還是都要佢地瞓/休息下呢 ???

原帖由 siumuichu 於 10-3-11 09:55 發表
我都知有時係人算不如天算,所以我覺得最好有後路,即係就算入唔到呢間,入到間 backup 都開心既,咁就無咁大壓力囉﹗

今個星期六我都會 in victoria,係 n 班,另外屋企附近經已 confirm 左一間 n 班……

我覺得細女 0712 蝕低 ...

SIUMUICHU ,

我女女係 0711 ,  如果出年再考 k1做大女,
又唔知係唔係間間都接受超大女申請.

我知己就知 spk & pui ching 可以 ... 其他 就唔知...有無資料可以 share 呢 ??

原帖由 siumuichu 於 10-3-11 12:15 發表
其實我都無咩資料 (係未開始搵﹗),但係我既諗法係以你想個小朋友讀邊間小學為目標咁去諗﹗

我諗我對個女既底線係用20分抽一間有絕對把握既心水小學﹗(有20分都要博既我唔敢玩~~),咁其實讀邊間 kinder 都無咩所謂﹗

如果你話 ...

多謝妳分享先 ..
其實我同大女申請 KINDER 時, 又係考慮到入小學的大抽獎 ...真係令我憂心,  我就慘啦 , 得15 分 ..20 分, 無話無..不過我果區個個都 CHOOSE 呢間, 個個都 20 分 .... 即係 機會細了很多

最後, 好彩地大女都入到一間 有私小的KINDER ... 唸住可以帶埋妹妹入去 ...

點不知妹妹這一年申請, 學校的 APPLICANTS 係雙倍INCREASE , 我地都係 WAITING LIST .
妳話我點可唔失望呢 ...

出年又玩過, 我真係顛 ... *.*

但唔為佢地去做, 我又對不住自己, 又對唔住佢地 ... TRY MY BEST LA

原帖由 hellomickey 於 10-3-11 12:06 發表

Hi! They can do homework or reading!

HELLOMICKEY,

THANKS.... 妳小朋友 係讀 n4 ??

原帖由 siumuichu 於 10-3-11 13:55 發表
咁又唔駛咁愁住﹗大女入左,妹妹係 waiting,即係仲有機會﹗應該諗,如果學校要收 waiting ,唔先收有家姐响度果d,唔通收咩都無果d咩﹖你經已响 waiting 入面最有優勢喇﹗到時兩邊都收你仲煩呀﹗

...

哈哈, 我寧願煩lu ..... hehe

我都希望係..不過有家姐哥哥係到讀的 waiting 都好多 .....  ^.^ 點都好啦 ....最快都要 6月先知...

到時就塵埃落定了

原帖由 siumuichu 於 10-3-11 14:37 發表
咁我預祝你『有排煩』喇﹗

不過我覺得兩姐妹讀埋同一間學校會好d,當然講緊係『有質素』既學校啦﹗

多謝妳先 ...
妳都係啦 ...女女一定有好 offer,最好就係 spn 啦 ..
最好我地女女做埋同學仔啦 ..哈哈

oh, 到時就真係有排煩呀 ..
講真, 我first priority 都會係 spn 0既 , 係 學費貴 d ...但我家附近全日都 $4xxx , 睇落 一間有質素的全日學校,  $5xxx 都值得呢 ....

到時最多唔好成日出街食飯囉 ...嘩哈哈. 都係唔好唸住, 有妄想症了

原帖由 siumuichu 於 10-3-11 14:58 發表
唉~~~~我隻女~~~~in 親都衰架﹗一粒聲都唔出﹗好彩 spn 唔係考個小朋友本身叻唔叻,係考『緣份』考『運氣』姐﹗如果唔係可以唔駛諗咁多﹗一定無﹗

我只可以話,我可以為個女做既,都經已做晒﹗做突左tim 喇﹗

你既 piority 係 f ...

近排比兩個女搞到我EQ跌到落谷底...

所以 full day 對妹妹 /家姐來 講係好事 ....

原帖由 siumuichu 於 10-3-11 15:20 發表
最近我女女開始返 full day~~適應左之後,我覺得超好﹗乖左好多﹗自理同安全感都好大進步﹗d 朋友會問我點解咁捨得,我一d都無唔捨得,我覺得 full day 利多於弊﹗

我本身 EQ 都唔多好﹗full day school 比我回夠氣,唔係邊有耐性同佢 ...

係啦 .. 不用唔捨得, 對佢係好0既 就會go ahead

所以我都 那那林 寫信去 收了 妹妹 讀 pm 果間kinder 申請全日位呀 ... 當 backup

唉...妳就好啦 ...女女有得返 兩歲班, 我in 了 家附近兩間都唔收 .... 搞到我 ne 緊 hair, 因為 我無用工人, 一睇2 , 都幾 慘

原帖由 siumuichu 於 10-3-11 16:02 發表
咁啱﹖我都無工人喎﹗好唔鍾意屋企多個人呢~ 我仲要返工﹗其實返 full day 其中原因都係因為無得揀囉﹗我放工仲要接放學,家務,煮飯……所以 EQ 咪低囉﹗

我屋企附近無 full day,响公司附近搵到間﹗都幾好架﹗full day 都係 $2 ...

妳好勁 wor, 放工仲要揍女....

不過 妳有無 back up ka, 學校放假, 妳要返工, 邊個幫手揍女 ??

講真, 揍小朋友 真係辛苦過返工, 不過, 我自己就覺得, 受 boss 同事氣, 我寧願受亞女氣 .............哈哈 , 不過佢地乖就最好啦

妳介唔介意 pm我, 妳女女 係讀邊間呀 ???

twinsmummy,

我無返工, 一個睇兩個, 一個 5 yrs, 一個 2 yrs 多d .. 無 helper

其實都真係幾吃力, 都幾困身,

係呢段日子, 我就發覺要是妹妹 返全日的話, 佢d 脾氣會好d .. 兩個又無咁 呷醋 ... 而我自己又有 free time... 

不過, 萬一讀唔到 心想的全日班, 可能都要頂多一年, 代家姐上 小一, 就會好d
‹ 上一主題|下一主題