用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 報咗2010年[聖保祿幼兒園]的,一齊傾吓啦 ...
樓主: max1116
go

報咗2010年[聖保祿幼兒園]的,一齊傾吓啦 [複製鏈接]

原帖由 wootaitai 於 10-4-22 12:20 發表
wow K2 already know部首 is quite advanced bor..is it taught by the school?

how about PTH?

係呀. .佢見到d 字有興趣會問, 咁我咪又講比佢聽 ..好似 田字呀.. 佢自己個名  "李" 佢會話 無咗個"李" 未咪係"子" 未呀 ..  久而久之,佢就對拆字有興趣.

ahnew,

妳個 朋友女 係 p1, 定 k1 呀 ... k1, 要補英文 ??  係唔係佢好高要求 ?

因為 k1, 都祇係得兩本書,一本係 phonics,(順便教A-Z),  一本係 beenos ( conversation) ....

原帖由 Lukbuk 於 10-4-22 12:33 發表
其實spc小學會唔會迫得啲小朋友好緊, 定係都讀得開心嘅呢? 我有朋友嘅女讀Maryknoll, 佢話佢俾學校迫都呌唔到氣, 學校對學生嘅要求係min. 85分; 又有朋友嘅女讀女拔, 個女攞~80分, 老師直頭打電話俾佢傾. ...

LUKBUK,

聽到呢D 真係好驚 ...
所以真係入到 名校, 到要睇各方面配合呀 ..
唔係到時打擊信心要 重拾仲死火...

RE: K1 寫字

其實 K1 係唔比寫字的, 不過好多學校都會偷步 ...

寫線條, 點 呢D 工作紙就可以 ....

原帖由 cleverbb 於 10-4-22 12:43 發表

I got 1 other friend's daughter studied in 聖心, she told me it's also happy learning. The teaching not so difficult. 聖心 can promote to its primary(Private section)? ...

係呀 ... HAPPY LEARNING.....  好開心...  

往年 聖心小學上午校 ( 私校) , SHCK 學生 交留位費都一定收 .

原帖由 lovelinda 於 10-4-22 13:20 發表
不過今日都未到派信時間,可能下午有人有好消息呢........

陣間又去開信箱先 ...

lovelinda,

想問妳有無經驗幫小朋友介片呀 ?
其實應該點入手呢 ?
我細女仲未介片 . 係唔係唔比片佢著 , 定時定候叫佢 wee... 萬一佢 瀨濕咗, 就 再提佢 咁呢 ..

因為我大女當年 同 stage 夜片都介埋 .. 但對細女我無從入手.

Ahnew,

佢地會用d咩方法[換血]呢 ??

原帖由 siumuichu 於 10-4-22 14:44 發表
多謝你既 message,咁我地專心講下玩樂既事,唔駛咁緊張住先﹗

oh ... 要等下星期 ....
真係頸都長 ..

原帖由 cckay 於 10-4-22 15:01 發表
唔好咁講啦, 依度係比大家互通消息架麻, 多謝你報料就真啦

係啦 ... 大家坐埋一條船, 唔好講埋d衰野啦 ..

happy weekend ??  
落雨天, 都幾 掃興 ...
不過 落雨好過 成屋 "痴 lut lut" ....

原帖由 siumuichu 於 10-4-22 15:13 發表
我想响23/5之前老爺奶奶去一次 Disney~~宜家等緊一個 sunny sunday~~

真係好新抱呢 ...

我有 3 張 annual pass ..可以invite 3 個去 ..

原帖由 siumuichu 於 10-4-22 15:37 發表
因為佢地無去過,叫佢地去又話貴,唔駛錢先肯去﹗

其實 DAY PASS 真係幾貴 ...
我奶奶, 叫佢都唔會去, 因為佢年紀大, 腳又痛 ... 佢唔敢去 ...

原帖由 ahnew 於 10-4-22 17:44 發表
mia1234, 你係全職mama ?

我今日無再一拖2 去開信箱 .. 等老公回來先 .  
下星期一再來過. hehe

原帖由 ahnew 於 10-4-22 18:15 發表
Kiteli,
聽聞換血係....每班or每級有一定數目的 target ...可能1個或者幾個, 應該係表現唔理想果d...日日罰...可能係罰企之類...小朋友比人咁攪...唔開心...自然會要求轉校

咁所以名校每年都會收一定數目插班生... ...

ahnew,

如果真有其事, d 小朋友就慘 la ..

lovelinda,

係呀. 我細女佢 0711 ka ma
兩歲半都來 了, 佢 要 係 coming summer 介甩 ka la

夜片我可以接受, 因為 始終瞓咗 ... 我大女去到 5 歲都試過失手呢 ...

all,

係啦 ,我地都要多多分享下 考 spn 之餘以外的揍仔 經啊

原帖由 Lukbuk 於 10-4-23 09:43 發表

我阿女都係0711, 佢啱啱兩歲要番pn時就戒咗片, 都好順利, 唔洗兩星期就搞掂. 都係咁上下方法, 話佢知唔片o架喇, 然後每一小時就帶佢去一去廁所, 無vv都要試吓, 濕過兩三次之後佢就明白無片片, 要自己去vv. 佢第一 ...

lukbuk ,

係呀, 我現在 都係好努力用呢個 approach 去 同佢介
可能佢依賴咗係 片 wee 呀 .

現在 可能真係要佢濕下, 知道醜怪, 就 一急要出聲啦 .

summer 仲著住條片up 住好辛苦

原帖由 siumuichu 於 10-4-23 10:04 發表
我今日放假 下晏仲會去呀女學校觀課……好 happy﹗心情好,身體自然好啦﹗呢幾日都無煮飯,等自己多D時間休息,訓下好好多﹗

siumuichu,

觀課真係好開心一事, 大人細佬都開心.

妳就好啦 ... 可以 差電 ... 羨慕死我..由大女出世到現在, 我好似 唔多過3 次 遲過 8點起身 .

原帖由 lovelinda 於 10-4-23 12:31 發表
lukbuk, 因為我在tai po spn 的 forum 都有打message給你呢.......

不如我們在呢度講啦!

lovelinda,  lukbuk,

嘩, 妳地 next week 可能同一時間收到 兩個好 消息呀.

係我地 apply spn 一間 0既  x 100 緊張呀 . ..

原帖由 pandabonita 於 10-4-23 13:23 發表
same same, our daughter just turn 2 and took us about 1 week.  v happy.  we put a diaper on her when she sleeps, just in case.

pandabonita,

1week 真 係好 .
我女今早濕了兩套褲仔 lu ... 兩次都係 wee 完同我講wee .. 激死

hello 各位 new comers

原帖由 Step_C 於 10-4-23 13:01 發表
Hello, lukbuk & lovelinda, 其實我係呢個post的隱形fans...hehe... 我都報左spcn, 我住沙田, 可能會俾你地早d收到(?), 今晚放工返屋企就知啦...

step c,

預祝妳成功 ..

lovelinda, lukbuk,

妳兩個都係呀 ...
最好妳地兩邊到收. 到時 唸下放邊間 ..哈哈

lukbuk,

雖然妳係我0既 competitors, 都希望妳收到 spn 好消息 .

step c,

收到 信 上來講聲

all,

我仲係好努力同細女介片 .
我朋友講佢女女 係用 [介片褲],唔知得唔得呢, 佢話係 比 普通底褲個褲檔係厚d .. 適合d 初介片用, 小尿唔會漏出來.

有無人用過, 比d 意見... thanks

原帖由 lovelinda 於 10-4-23 13:58 發表
kiteli, 各位,你們個個都"如火如荼"咁同阿b介片..........咁我諗我都要開始啦!

lovelinda,

因為我女0711 ka .. 快 2.5 yrs old, 佢遲 介 la .

妳女女仲細 ..不過妳都可以 this summer 試下, 介得成,  尿片錢 save 好多 .. 如果唔得就要 出年summer la ..

冬天好難介 ..妳唔忍心佢濕住, 又驚凍親佢

原帖由 lovelinda 於 10-4-23 14:15 發表
無錯,target係今個summer

繼介片後, 另一target or 同期進行...就係
要佢自己瞓覺.... 我仲要係train 佢獨自睡著( 不用人陪) ... + 瞓大人床  . >> 好貪心

現在 nap 時, 佢要求瞓家姐間房, 係 成 set micky 床, 看佢可唔可以先 ... 如果佢今日得...就... 又要快d 整好間房比佢 ... 食住上

原帖由 wootaitai 於 10-4-26 10:26 發表
Maybe the PN class will be more like a playgroup to her law... no conflict gei

Anyways, PN is more about getting used to routines and school like, not much will be taught

wootaitai,

妳講緊係coming sept 先 咁 返 , 定係現在已經係 .
如果妳小朋友 係 nap 到唔成問題, 我都覺得 ok ..

SIUMUICHU,

妳呢幾千 SAVE 到 ,我就 拖到 星期五最後一日先交, 無計 ..

ALL,

我都估係聽日先應開始收信, 祝大家好運 ^.^

原帖由 siumuichu 於 10-4-26 11:58 發表
希望星期五前出信啦﹗咁若果有,你仲交唔交錢呀﹖

SIUMUICHU,

講真, 收到 信IN 都好驚佢唔收 ..所以都係要交0既 ..
祇不過係呢個星期睇下 WAITING 果邊有無消息
不過都係無..祇不過係拖得就拖.. 個心好過D .
‹ 上一主題|下一主題