用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 值唔值得為咗高主教而放棄自行及大抽獎 ...
go

值唔值得為咗高主教而放棄自行及大抽獎 [複製鏈接]

高主教是我第5心儀的小學, 好大機會會收, 但係就要放棄自行及大抽獎, 自行我有20分, 想楝St. Joseph, 呢間係我第2心儀的小學, 值唔值得為咗高主教而放棄楝St. Joseph的機會呢?
   3    0    0    0

回復 cmir 的帖子

1st - SPCC
3th - DBS
4th - YW

I can move to Wan Chai if necessary.

fatgoat 發表於 12-9-10 15:00
有没有人听过不放棄私小,走去抽奖,最後真係比学校取消学位?

校長話年年都有人因為咁而被取消學位.

點算好 發表於 12-9-10 15:24
我有個問題,高主教要九月底先開始申請,自行收生都報左啦~~仲點可以要人放棄自行收生? ...

呢個問題我都諗咗好耐, 我估計係註冊時要求你在自行出結果前, 到果間學校去取消你個申請.

小曳人 發表於 12-9-10 15:37
咁高主教幾時出結果/註冊呀?同出自行差唔多定自行之前?
如果係同自行差唔多,無嘢要放棄呀!
...

早過自行十幾日出結果, 註冊都一定會早d.

hophopbunny 發表於 12-9-10 17:00
唔明點解要放棄自行。
如果自行OK,當然去St Jo唔去高記
自行唔得都沒有理由話你報過自行就取消你個位吧。 ...

係高小個校長自己講的, 除非我hb聽錯啦.

cmir  The principal mentioned 高記 registered day should be earlier than 自行 result.  發表於 12-9-10 18:06

ethanjoyce 發表於 12-9-10 15:36
If your son is the type who likes to win, like to compete, and can deal with homework and exam easil ...

我其實對我囝囝無咩信心, 佢雖然有d小聰明, 但絕對唔係最top果批, 我心儀果d學校只係我個人喜好, 知佢考入的機會好微, 但又貪心想佢讀間好d, 先會諗自行揀st. joe, 其實高小可能真係比較適合佢.

dandau 發表於 12-9-11 13:51
Do you know Raimondi is not boys school?

All your dream schools are boys school except Raimondi.  A ...

My dream schools are one/half dragon schools, not boys school.
‹ 上一主題|下一主題