用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 你地覺唔覺今年小一面試考很多學術野?
go

你地覺唔覺今年小一面試考很多學術野? [複製鏈接]

上年己聽聞上年有部份九龍塘小學考學術除了最基本的普通話、英語、常識、閱讀、看圖說故事外,還考埋加減數,但一般幼稚園是K3下學期才教,如果沒有預先未學到珠心算,要自己操定

原帖由 celinapang 於 11-11-5 18:02 發表
你地覺唔覺今年小一面試考很多學術野?
如果一D KIDER. 係訓練小朋友其他野果D是否很遜色....

很多考小學都有上小一面試班,各方面train up。我K2唔知要上,到K3差不多要interview時才發現要前一年要報,比較遲起步。但我用了$450報了一次面試mock,俾我知道小朋友的缺點,之前無注意到或唔覺有問題,但有時在家一個樣-非常自信,但對外就靜d。mock之後導師指出有幾樣致命缺點,其中一樣是學術。所以用了2-3個星期操佢學術,並上了6堂補下佢d描述、比較及看圖說故事的技巧。我相信唔係上過小一mock exam,我今年可能要全軍覆沒!

原帖由 celinapang 於 11-11-7 16:50 發表

老實講, 我囡囡是在某KIDER讀書的(算幾出名, 活動教學), 這一年跟她去INTERVIEW, 才驚覺她有點力有不X,
雖然我已不斷為她補習,但.....(跟其他同班媽媽分享, 大家都有同感), 甘即係話如果你想子女讀到一間有名的小 ...
‹ 上一主題|下一主題