用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 各位考優才家長你地收到信未 ??
樓主: goofykero
go

各位考優才家長你地收到信未 ?? [複製鏈接]

我都收到啦,係勁早 18/6 (星期六) 上午8:30-9:00,到校時間要 8:15am。暈~

由將軍澳到旺角都要成個鐘,果日真係要好早起身同前一晚早d瞓!  

原帖由 siusung 於 11-6-10 14:27 發表
今天已經收到哪!我相信大家應該會差不多收到,19/06就
in 哪,有點兒緊張!!
大家努力~

佢每年都是大約5月收生,提早1.5年收生。所以小朋友K2下學期就要準備了!

原帖由 cwclsh 於 11-6-9 14:41 發表

oh~ thank you!
咁請問如果我個女想2013-2014, 係幾時報呀?

我好似係星期三/四早上交去調景嶺優才,所以我的編號都好後 -1xx,一百中到。

Deadline 前交唔會影響你的interview日子,不過根據人事部揀人interview的排法,6月interview的機會相對會比7月interview的機會高d。

原帖由 Queenielam88 於 11-6-10 23:07 發表
請問各位有得咁早in你地係唔係好早就交form呀?如果係的話, 咁近deadline前先交form就應該會安排响7月2日或3日先有得in.

無問題!

原帖由 cwclsh 於 11-6-11 03:23 發表
THANKS!!!
考完可否分享一下~

唔好咁擔心, 其實有無portfolio或portfolio做得好不好都不是決定性因素,反而申請表那幾條問題比較重要,因為你的答案,多多小小學校會了解你的教導方法及你的教學理念是否與學校配合或合適。

我唔識優才的人事部,就算人事部都係in staff 唔係學生。我只是根據我多年人事部的經驗分折,覺得他們interview的方式與一般公司interview差不多。

以上年播道收到1544個申請,而學位有160個,即10人爭1個位。相信優才情況都差不多,以此推論,估計今年他們可能收到1600份申請表,那應該可以在1個多星期內全部看完並作出排序篩選安排約見,一般來說他們會按照你所答的內容,家長背景等選出最適合的candidate約見,一般都是最適合者先約見,其餘次之。我是按此理論推論出6月面試比7月面試的機會多些。

但無論履歷寫得多好,只是給你有面試的機會。真正取決仍是面試當天的臨場表現。所以各位不用太介懷6月定7月面試,人事部的金科玉律是只要有面試機會就會有取錄的機會,所以千萬不要放棄!有時太早面試可能因為準備不足而臨場表現不好而失敗,而有時比較後面試就因準備足夠而令面試表現出色而成功!

如果本人之前所寫的任何說話引起大家不必要的擔心,真對不起! 我只是想分享人事部的分析,我是真的希望各位子女一齊都可以入到這間學校,到時再分享經驗! 雖然我對面試方面很有信心,但始終取錄的是小兒並非我,到時都要面試當天他不會出問題才可以。

根據人事部的經驗,面試當天便會決定是否取錄或後備,又或者有分數評定等,只是這些是內部文件不會分享,但通常你都可以憑他們當時的表情及態度,大約猜到取錄的成數。各位家長努力,我小兒是18/6早上面試,接著有幾個興趣班,到時回家後會分享面試內容形式,希望大家都可以成功,到時大家的兒女可以做同學仔。

原帖由 floppybb 於 11-6-12 02:21 發表
我 last day 4:30pm 先交去MK,個no.9xx,in 2 Jul 上午,由於唔知申請期甘短,個portfolio做到拖唔水,連自薦信都寫唔切,唉!可能我巳被初步screen out了。

...

今天一早就interview完,是第一批in,大約有25-26個小朋友。陳校長說今年有1500份申請,但今年學位只有96,即15人爭1個位。一早陳校長同小朋友warm up話出發去神祕之旅,小朋友都很開心排隊出發去神祕之旅。家長分2批interview 同參觀校舍,由於人太多,每人只有10分鐘interview,問2-3條己夠鐘,所以如果無交profolio不如唔好交,都無時間睇。問的內容同申請表差不多,in 完便到地下接小朋友,那時有一位外籍老師講故事。整個程序很輕鬆,無壓力。8月19日出result。

大家努力!

回復 44# candykiki123 的帖子

我仔仔話玩lego同畫左張畫俾老師,老師仲問佢d英文,佢話佢一邊答老師一邊點頭,但都唔知佢係咪答對,因我無操過佢英文,穿著亦非常普通,我無同佢講面試,只說同小朋友玩。而我都穿得好普通隨意 - 牛仔褲+翻版洞洞鞋,見到其他家長白shirt+呔+西褲...感覺好像causal左d ops:" />

乜原來有人咁激仲casual 過我- 牛仔短褲?  

我是普通cutting 上衣+牛仔長褲+涼鞋,我見我前面個家長著高踭鞋,好似飲咁高貴,我先生普通花shirt+卡其長褲+涼鞋,前面家長個先生--白shirt+領呔+黑褲+閃閃令黑鞋;佢仔仔著得好smart好有英國feel的貴族子弟,感覺我仔仔及我們全家都好平民feel。

果時心想,死火,好似隨意左小小,但面試只有短短10分鐘,心想可能無人留意我著牛仔褲同涼鞋,不過答問題果part我是有信心的,只是最重要的仔仔果part就控制唔到。

你是邊日interview的?會唔會就係我前面的高貴家長?

原帖由 ChristieMing 於 11-6-20 15:54 發表

我尋日見有個家長穿牛仔短褲+tee+涼鞋, 是你嗎?

原來果位太太係你呀,你地全家真係好高貴好smart,你行係我前面時,我先生仲話我應該學下人地尊重下個interview,唔好咁causal。 我無見到有女仔同老師對答,你是否指講故事?但好似果part唔計分!

其實依人事部守則,穿得smart應會加分,我除非你仔仔in時好失準,否則應該機會幾大。Anyway, 大家努力!希望大家都有好消息!

原帖由 靚太太 於 11-6-20 17:50 發表
Roccolamar:我想你講個位所謂高貴的人物,可能係我地這一家,其實唔洗太介意,我覺得interview 始終都係睇小朋友表現為準見家長只係佔小小分數,同埋我反而見到好多小朋友好smart特別係有位女仔同外國人老師對答得好好!同埋好 ...

如果優才收左我個小朋友,我當然會毫不猶豫地立刻註冊、慶祝、跟住就等入學。唔會再參加任何面試及大抽獎!

但我都怕唔得,所以會試多1-2間保險 (港大同與播道),港大同是7月申請8月interview,播道是9月申請。如果8月優才收我小朋友,我就in都唔駛in,如果都係唔得,我就會努力叩優才的門,直至佢收為止,歷時可能要1-1.5年左右,想起都覺得又漫長又痛苦

原帖由 candykiki123 於 11-6-22 11:06 發表
想問如果優才收左你地既小朋友, 係咪到時就要去註冊交費?咁你地仲會唔會試吓考埋其他私小,如果最後直資小學同私小都有back up, 咁到時又可唔可以放棄直資而去參加大抽獎 ?因是新手, 敬請見諒 ...

我小朋友話玩mango,我唔明返到屋企佢指住個lego先知。但前晚再問佢果日問d乜時,佢己經有d唔耐煩答唔記得lu。

原帖由 ha! 於 11-6-22 14:11 發表
你地小朋友好叻, 講返um 多野俾你地知.
我都在一小時內問他ga ar, 佢什麼都話唔記得! just 玩music chair & lego!!

播道是有宗教背景,學生很有禮貌,這是我喜歡的原因,但始終語文方面優才優勝很多。優才是band 1c,播道是 band 2左右。

原帖由 kitty23205 於 11-6-22 15:56 發表
可否分享播道同優才的分別?

我都唔太清楚,因我差不多日日都有問我仔仔,現在他不大理我,等我過幾日再問過

原帖由 bb@wonderland 於 11-6-22 20:53 發表
請問各位已教既家長, 玩LEGO, 係大塊LEGO - Duplo, 抑或 Lego (細塊) 呢?

係呀,我仔仔是在比諾讀,你女女轉左邊間?真係好很多嗎?

我仔仔現在都讀得好開心。而這幾天3號風球都可以照返學,請小了很多假,令我特別喜歡比諾,特別現時係唔係都掛3號風球!

in 優才時老師無同我講希望下年見到我,因為問左3條問題己經夠鐘,但我覺得我答得唔錯,而我與我先生的背景及小兒的外向型性格應該幾大機會。所以我7月都應該不會去in港大同做後備,因他的中學部是在黃竹坑,我都是專心一意如萬一8月唔得就要啟動漫長的叩門戰了

原帖由 kitty23205 於 11-6-22 22:45 發表
妳仔仔係咪讀x諾幼稚園?我女曾讀過幾個月

其實喜唔喜歡優才,真的很視乎你的個人喜好。如果你個人理念與學校配合,又想小朋友讀得開心又buy優才的理念自然喜歡優才。但有些人喜歡名牌學校,如女拔或男拔收你小朋友,你會選他們還是優才?相信有很多人選女拔或男拔,但我會選優才,雖然女拔或男拔是band 1A而優才是band 1c。

小朋友年紀小,小學的選擇權很多時由家長決定,但如果到選中學時他們不喜歡這間學校而他們又有能力爭取到其他選擇,我會讓他們選的。

聽聞有些家長會在中一時轉去其他出名名校,例如皇x,因中學是睇成績的,讀得好都可以轉,而優才的語文能力都不錯。但聽聞會轉的都不是太多,因他們大部份都在優才讀得得開心,轉到名校會覺得壓力很大。

原帖由 melissaman 於 11-6-23 19:17 發表
Why do U like GT college?

Can GT student enter traditional secondary school after P.6? Is GT college (secondary) band 1?

其實填報名表時,家長一欄要填學歷、職業及其他專業等,而這些資料並非所有學校都會要你填,都應該可以聯想到,學校除了選一些聰明伶俐的小朋友外,亦都非常重視選擇家長的質素。所以如果父母學歷都高又有專業資格,相對來說機會應會高些。但2006年是8選1,現在是15選1,而現在的學歷普遍提高,所以現在競爭是很大的。

但我非常認同這間學校的理念,又想小朋友讀得開心,所以我會努力。如果8月沒有預期的好結果,哈哈,以我難
纏的性格,到時我會開動1.5年不停的叩門行動直至打動學校為止 。不過我當然希望8月順順利利,免卻不必要的煩惱!

原帖由 ChristieMing 於 11-6-24 15:43 發表

me too!!

雖然係band 1學校, 但壓力太大了, 呢o的學校太注重校譽了, 我不太喜歡! 所以亦唔會報!

你所說的父母背景, 是什麼呢???

似乎你好有信心優才會收你個小朋友喎! ...

SC是英文幼稚園,通常讀SC都會喜歡直資或名牌小學。我也曾考慮小朋友讀SC或英文幼稚園,但商量過後覺得中文比英文難很多,我先生想仔仔接觸多些中文及普通話,所以幼稚園選了傳統幼稚園。

原帖由 SumSumBB 於 11-6-24 18:48 發表

我囝囝那班至少有4個是你囡囡的師兄師姐!

咁希望8月順順利利可以做到你小朋友的師弟

原帖由 SumSumBB 於 11-6-24 18:47 發表

英雄所見略同!

我不明白你為何因為別人說一兩句便那麼容易失去自信,結果還未公告呢!我只不過正常分析,如果那些資料沒有用他們不會看,那麼他們為何那麼費神要你填那些資料?但這些資料是否取決因素呢?相信只是輔助參考,最重要是小朋友的表現,你自少怎樣教養他們,現在多少可以在他們身上看到結果,你要對自已子女有信心。如你所言,你有一棵教養好子女的心,那麼他們的表現必然是有教養有禮貌,那你又何需擔心?

我有舊同事背景與我差不多,他們的小女孩現在優才讀小二,所以我大概見過優才收的小朋友大多活潑可愛充滿自信。我也有朋友都是高學歷,但小朋友面試優才都失敗,但我見小朋友本身的自信心都不太高。

雖然我的專業資格不是教育,但由於喜愛閱讀又看得快,所以自小朋友出世後,有關兒童心理學及成長發展已看了超過20本,亦已看到12歲成長及心理發展。兒童教養方法、腦神經發展、腦反射區、感覺統合也看了極多,超過40本。由於不明白為何有小朋友有ADHD、讀寫障礙及專注力問題,除了修讀特殊教育外,有關的書籍也看了無數。沒有人天生便懂做父母,所以閱讀這些資料也幫我了解我的小朋友在不同年紀的心理發展及他們的想法,讓我知道怎樣與他們相處,建立他們的自信心,讓他們有向外探索的好奇心,保持學習興趣,所以我的小朋友是活潑而充滿好奇心。而我平時又著重身教,所以他對人亦有禮貌,再加上本身我小朋友有繪畫天份及語言天份,學了1堂日語已可記下1-10的日文,上了第2堂已記下50音的其中30個音,所以我對我小朋友是有信心的。就算8月得不到好消息,只要我不斷的叩門,最終也會成功!

但如果連自已也沒有信心,那如何展開1.5年的叩門作戰呢?我與我先生都要上班,但我們沒有請工人,所以工餘我們都是親自照顧子女,也要做家務,洗衫煮飯及掃地,每天都抽空輪流教他phonetic拼音、英語及數學,當然他有上興趣班學習,我們只是幫他補補非主力。雖然要上班,但我們都是全心全意照顧他的成長。當然為了同時兼顧事業與家庭,或多或少都有些妥協,就是放棄高薪的跨國企業工作,而選了在較低薪的中小企工作,但勝在不用飛來飛去,準時放工可以照顧子女。

希望你不要那麼容易動搖自已的自信心,要相信自已及你小朋友。就算8月沒有好消息,只要不放棄保持一個樂觀的心態,當然不要給你子女壓力,總有一天會成功的。

原帖由 ChristieMing 於 11-6-24 23:17 發表

如你所言屬實, 睇怕父母背景一欄, 我地已經輪晒了.....

唯獨是我有一棵教養好子女o既心, 放棄工作全心全意照顧兩個仔, 原來這個並沒有帶來優勢呢! ...
‹ 上一主題|下一主題