用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 和富慈善基金李宗德小學 08 / 1E 大紅花 園地
樓主: 小樹熊
go

08 / 1E 大紅花 園地 [複製鏈接]

原帖由 小樹熊 於 08-9-19 10:58 發表

晴晴的媽媽,

嘩~ 晴晴好乖啊~ 每日都練 45 mins, Chrsity 其實學咗年幾,但係都仲係大落後,依家我冇迫佢啊,因為我細個時都係被迫坐定定練琴跟住就好憎去學琴,後尾仲偷雞去學琴時間就走咗去踏單車...... ...

小樹熊:
興趣真係無得迫!囡囡學左兩年半琴,是佢的興趣,我話佢知,如果佢唔俾心機,就不如唔好學,因為會浪費左大家的時間和父母的錢 ,所以佢都知道要珍惜學習的機會。

你真係有心機教囡囡,同佢一齊學習儲英文生字,我有時都無心機教囡囡,因為都唔想大家太多機會磨擦,傷感情!

藍色果本薄都唔知係咪淨係要來記錄看過的書名,亞囡都係一樣講d唔講d?

晴晴的媽媽

原帖由 小樹熊 於 08-9-23 11:17 發表
晴晴的媽媽,

妳有冇聽晴晴同妳唱過普通話話啊??!

一聲平、二聲揚、三聲彎彎、四聲降

佢地會做埋動作o架,呢兩日Christy 同細佬 Brian 兩個一齊做、一齊講,好好笑,好似超人變身咁

另外妳知道晴晴報果D課外活動收 ...

Hi 小樹熊:

晴晴有係屋企成日唱,真係好攪笑 ,而且有本普通話的朗讀書,佢都好喜歡讀,例如:司馬光救人的故事、春天、大兔子和大肚子及一些以前在幼稚園讀過的唐詩...
希望佢會努力學普遍話,因為我沒有安排佢出外面補普通話的!

至於課外活動我都未收到通知,晴晴選了體操初班,christy選了什麼?

MI方面,晴晴是選了百萬司儀,今日開始了!聽一位小二家長說,這MI是全校的,所以有機會是高年班同低年班的學生一齊上課的。希望佢地開心上啦!

晴晴的媽媽

原帖由 小樹熊 於 08-9-23 12:47 發表

晴晴的媽媽,

係啦~ 以前幼稚園學呢佢都會係屋企玩玩吓自己讀 / 唱,依家加埋D手摯好似更加提起佢地興趣咁,都想佢上堂留心D老師講乜,咁就更好啦~

我覺得 MI 安排全校混班咁上幾好,我諗至少小朋友見O既人多D,瞻子應該會 ...

小樹熊:

晴晴佢只係選了一樣,佢死都唔肯選童軍,佢話有機會要露營,佢好怕喎
今早下午4-5時可能改8號風球,我無得放早 ,最怕係D人一齊放工,禁就死得啦!

晴晴的媽媽

原帖由 小樹熊 於 08-9-23 21:05 發表
晴晴的媽媽,

有冇睇晴晴手冊啊?? 中文寫咗下星期要默書,但係 Christy 話未派默書範圍,唔知晴晴係咪都係咁講呢??

依家同 Christy 做功課都已經要同佢齊齊查字典,其實以前都有教開佢點樣查法,依家要教埋佢點睇發音,雖然比 ...

hi 小樹熊:

昨天已派中文默書內容,主要都是6個韻母及要留心聽四聲。

我下星期二會去課程簡介會,由於唔可以帶囡囡一齊去,只能我自己一人出席。你呢?會唔會去呀?希望到時見到你。
至於10月4日早晨茶聚,由於要帶囡囡去學跳芭蕾舞,所以出席唔到,你呢?

晴晴的媽媽

原帖由 小樹熊 於 08-9-26 10:45 發表

晴晴的媽媽,

我睇咗中默範圍喇,唔該哂~ 琴日 Christy 放學同我講晴晴英默有 104 分,佢話晴晴好另呀! 佢話自己得 81 分覺得唔開心喎~ 佢話想好似晴晴咁有咁高分,咁我咪同佢講囉,81 分都好叻o架喇,因為佢溫得咁少又唔專 ...

小樹熊:
其實只係因為晴晴在讀k3時,我地覺得佢英文好差,d生字記極都記唔到,同佢默佢又發脾氣,之後我地決定去搵地方學英文,之後聽朋友講佢囡都自少有學公文英文,底子打得不錯,所以再去報名聽講座,覺得學習模式都幾適合所以囡囡就開始學公文英文,學左一年啦,佢由7a 學到而家3a,其中都有氣餒的時候,但我地都想佢繼續,之後再幫下佢,而家進度都唔錯,因為在每天的學習中,的確加深及學了不少生字,所以今次默書才有此不錯的成績,但也不代表以後一定得,所以我地都鼓勵佢繼續努力!
不過,有一件是是晴晴告知的,就係christy在默書時有看晴晴的薄,而且班裡也有不少同學是這樣,我想他們都是未習慣,唔識好自然地看鄰邊同學仔寫什麼,但與此同時,老師一看到就會叫同學個名,我想當中可能老師會扣了一些分數,晴晴在事後,都有同christy講,下次唔好啦,老師會罰的!
而家都係開初階段,都未知大家實際程度去到邊,唔駛太緊張,以免嚇怕了小朋友學習的心。
你出席唔到唔緊要啦!我聽到d什麼,事後再告知你。

晴晴的媽媽

原帖由 小樹熊 於 08-9-26 11:26 發表

晴晴的媽媽,

聽妳咁講公文英文好似幾好咁喎! 晴晴要每日上嗎??

唔~ 我唸係 bouns 分果度出事啊,Christy 佢一個都冇寫到,佢話唔明都老師要佢地寫乜 b sounds 字喎~ 我諗佢都唔知要默範圍以外o既字 (當然事前我都唔 ...

小機熊:
晴晴要每日都做公文英文功課,聽cd,讀生字、句子等,每星期六返去centre,再做一份,等老師看她過去一星期有沒有進步,是否達到要求。

晴晴的媽媽

原帖由 小樹熊 於 08-9-26 10:25 發表
晴晴的媽媽 & onetiger,

琴日終於收到課外活動取錄通告,Christy 參加咗小型網球 (初A) 逢星期二上,體操班 (深造) 逢星期三上,咁之前報咗小童軍應該係星期五上,不過呢個就未收到通知。

照咁計 Christy 一至四都係著運動 ...

小樹熊:

原來課外活動出左通告啦?點解無收到?唔知係唔係體操初班唔收晴晴呢?
我怕晴晴無時間,又怕姨姨夾唔到時間去接佢,所以只係同晴晴報左一樣,如果早知係唔一定報到,我就同佢報多一樣啦!

晴晴的媽媽

原帖由 onetiger 於 08-9-26 13:27 發表

小樹熊
我都覺得書包有點重。但無辨法啦,這是香港學生的一個特色。其實有些東西可以留在學校班房的 pigeon hold。例如 lunch mat 及 VA 工具。我地己前在美国返學都完全不用帶書包。

Rachel 都有講英默老師話有兩 ...

小樹熊及onetiger,

昨天有兩位默書第一,另一位咪就係你囡囡囉 ,你英文禁好,又係美國讀書,一定教到囡囡!

書包真係好重,我叫晴晴將Lunch mat 、濕紙巾、VA 及WORD BANK 都放在 PIGEON-HOLE, 唔好再加重書包的重量,否則晴晴連行都行唔到!

晴晴的媽媽

原帖由 小樹熊 於 08-9-26 15:09 發表
晴晴的媽媽,

係呀琴日手冊釘住兩張通知就係課外活動時間表同提要交支票比老師,但小童軍就未知啊~

晴晴好乖啊~ 每日練琴同埋做公文英文,我隻妹就每日用最多時間係畫畫、做手工上,屋企淨係收埋佢D作品都兩個膠箱喇,睇圖 ...

小樹熊:
我想晴晴可能都入唔到體操班!

小朋友各人都有唔同,能夠搵到自己的興趣,才會有動力去學習!

晴晴的媽媽

原帖由 onetiger 於 08-9-26 16:47 發表
晴睛媽媽

請問家熹媽媽介紹你買的飯壺是那一個牌子?型號 ?

謝新

Hi onetiger,

家熹媽媽應該是介紹俾小樹熊,因為我由開初至而家都無打算要囡囡帶飯

晴晴的媽媽

原帖由 晴晴的媽媽 於 08-9-26 15:38 發表

小樹熊:
我想晴晴可能都入唔到體操班!

小朋友各人都有唔同,能夠搵到自己的興趣,才會有動力去學習!

晴晴的媽媽

小樹熊:

我星期五終於收到通告交費啦!
好彩入到,唔係晴晴會好失望。

唔知今日中文默書點呢?我同囡囡攪左兩日,都未攪得佔d併音,之後都唔知要唔要出去學普通話

晴晴的媽媽

原帖由 小樹熊 於 08-9-29 12:33 發表

晴晴的媽媽,

呢兩日我都冇點正式同 Christy 溫過,只係响同佢玩緊或者响坐車時間、游緊水時突然間問佢,咁佢就讀 / 答我囉~ 有時佢都會做埋手摯,而且又到月尾日子,我公司D野好忙,我要攪掂佢地瞓咗之後再起返身做,琴晚做到 ...

小樹熊:

禁christy有無出去補普通話?

晴晴的媽媽

原帖由 小樹熊 於 08-10-2 21:08 發表
晴晴的媽媽,

Christy 冇學過,好似今日做果份工課我都係上網抎發聲的來導讀,佢都有興趣同埋都聽得出 d, t, n, l ,佢就梗喜歡啦,因為有機會埋電惱,因我家那台電腦主要做公司野,我好少比佢掂,依家明正言順當然開心,佢自己房果 ...

小樹熊,

Christy真係聰明!無出去學國語併音,中文默書都可以取得95分,晴晴卻很擔心自己唔識併音,佢話星期一默書前,個心真係好似跳左出來! 我而家都考慮緊是否要俾佢去學併音!
一齊做功課當然好啦!想問一下你知唔知每天圖書館是吾可以留到5:15pm? 因為我想晴晴可以在圖書館做好功課及上網看每日一篇才安排人接佢回家。

晴晴的媽媽

原帖由 小樹熊 於 08-10-3 14:49 發表
晴晴的媽媽,

之前有其他媽媽講過圖書館放學後仍然有開o既,佢話佢之前都係比小朋友去圖書館做勁課到5點幾先至去接佢。

我都有咁樣打算,已經同 Christy 講咗o架喇,話佢知遲D冇課外活動果日要留係圖書館做功課或睇圖書到 ...

小樹熊,

禁就真係好啦!晴晴都會有個同學仔一齊去圖書館。我打算下個星期三就開始,不過晴晴就唔係每日都要留到5:15,因為有時爸爸可以收早,大約4點幾去接佢。

我同晴晴試默了英文默書一次,小朋友咪到時候自動去溫,就好容易產生抗拒,慢慢來勤下佢,應該ok的!不要生氣!

晴晴的媽媽

原帖由 onetiger 於 08-10-5 08:15 發表
星期六在茶會中除了問下女女在學校的狀況 , 幾位家長同時在問及小小鹹猪手的事件。原來這個小小鹹猪手已對幾位女生動過手。班主任己經和這學生的家長通過電。一個只有六歲個小豥子為何會做出這樣的行為 , 家長和學校 ...

onetiger,

有關於校內同班男生的問題,我見了你的post, 都有問晴晴,佢都話班內其實都有幾個男生好鐘意攪人,晴晴亦告知佢坐在後面,見到那位男生摸rachel,rachel都有即刻停底,怒目那位男生,而且有告俾班主任聽!佢地幾個女仔見到有男生不乖都會舉手投訴的! 而且rachel係班長,有什麼事可以立即告知老師。
不過,我都覺得家長係有責任去教小朋友,無論男或女,都應尊重其他人,不要動手動腳!以免其他人受不必要的騷擾!

晴晴的媽媽

原帖由 小樹熊 於 08-10-8 20:54 發表
各位媽媽,

有事請教,今日 Christy 抄手冊返嚟,我都要上網對,但係發現中文併功七、八、九改正同埋英英 PWS 改正都沒啊~

問過 Christy 佢話老師冇派過比佢,佢仲話對黑板同手冊已經發現,不過佢係下一堂中文時再問返胡老師, ...

小樹熊:

昨天grace都有取到中、英文的拼工作業,我想你最好寫手冊同老師講,因為即使是唔駛改正,睇下老師給幾多分及印仔都好!

晴晴的媽媽

原帖由 小樹熊 於 08-10-9 12:33 發表
onetiger & 晴晴的媽媽,

仲要係派 file tim 呀?? 返學咁耐都只係之前試過一次派個紅色o既返嚟,跟住一住都唔見有其它派過??! 仲有係常識果本作業都成個幾星期都冇帶過返嚟屋企,問 Christy 又話老師冇派比佢,我琴晚提佢 ...

小樹熊,

是普通話一個file, 另一個是英文,常識作業就真係無見到有派番來。

點解唔見christy有上每日一篇?係咪唔見左password?如果係就要快d追番老師!我見網上其他家長話一個月唔可以補做好多篇呀!

christy幾時會留係圖書館?grace昨天已開始了!佢仲問我幾時會可以同christy一齊,因為全班得佢一個留低,佢想同christy一齊做功課喎!

晴晴的媽媽

原帖由 小樹熊 於 08-10-9 22:03 發表

晴晴的媽媽,

每日一篇其實係我未開始同佢做,頭先先至第一次開比佢,佢做完第一篇之後話想做另一篇,但係試過唔得之後有少少唔開心囉~

不過我轉去 raz-kids 之後佢又好開心咯~ 但係唔知點解係 raz-kids 睇咗好多本之後 ...

小樹熊,

話明係每日一篇,一日只可以做一篇呀!我上raz-kids都有試過書本的數字無跳過,不過我都無理佢,我想不是計分數,而是吸引囡囡可以看多一些英文書及學多些生字,每天的累積可以好有成效的!就好似公文式一樣,要堅持每天學多d,一年半載,你就會驚訝成效了!
另外,而家啟思有另一個網要做評估,christy開始未呀?裡面是multiple choice 10條問題,都唔錯呀!可以學到中文文法上的知識。

我問過校務處,原來圖書館是收5點,所以都唔會留低過5點,grace就會由星期一至四留在圖書館做功課及看圖書館,佢昨天仲自己開始借書,星期五有課外活動。

晴晴的媽媽

原帖由 小樹熊 於 08-10-9 22:24 發表

onetiger,

唔該哂妳先,我甲硬係部過膠機度扯返條膠條出嚟喇!!!

都入去玩過了,就連囝囝 Brian 都坐定定係度齊齊聽,不過佢地一路睇,我就心驚驚,因為佢地用緊我部電腦,佢房部 PC 仲未攪掂,因為要買多個 "路遊戲" 我諗如果 ...

小樹熊及onetiger,

聽到christy又俾人整親,真係好心痛!其實我聽grace講班裡某幾個男同學真係好唔乖!我本人就會同囡囡分析事件,等佢知道如何去辨是非黑白,我覺得唔係教佢唔出聲,而是點樣在安全的情況下出聲,grace是最怕死的,佢心口沒有勇字,但不代表佢不出聲,而且要有老師在場時,話俾老師聽,或是找多一、兩個同伴,在遠些少的位置講,因為話哂都係女仔,真係唔夠男仔禁好力,而且為此而受傷更不值得!
你立即告知班主任是明智的做法,點明也沒有所謂,因為真是這位男同學做錯了!要讓他及他的父母知道才可改正他不對的行為啊!

晴晴的媽媽

原帖由 小樹熊 於 08-10-10 09:54 發表
晴晴的媽媽,

噢~ 圖書館收五點.....我頭先仲懶醒咁同 Christy 講 5:10 一定要離開圖書館......,今日佢會留底囉,睇吓佢自己 O 唔 OK 先!

啟思果個佢琴晚都開始做埋,佢唔想停O架,不過我定咗睇 PC 時間唔可以太長,依家比住 ...

小樹熊,
christy應該無問題既!俾d信心佢!

真係要定開電腦的時間,我通常是30分鐘,先做raz-kids, 再做每日一篇及啟思,之後再有時間,就俾佢玩一個網上遊戲,就會熄機,如果看電腦太多,會好容易近視的!

晴晴的媽媽
‹ 上一主題|下一主題