用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問救恩轉咗校長後...
go

請問救恩轉咗校長後... [複製鏈接]

回復 poodlema 的帖子

園長加入咗救恩已經係第3個年度,加入的第一年已經改動咗好多嘢,經過咗第一年之後,係有一半做咗10年嘅老師走咗,原因我就唔多講,可以自己諗下你個老闆點對你,你先會走人....講真愛心就真係睇唔到,記性亦唔多好,又唔接受人意見,不過呢啲係園長嘅問題,只係辛苦咗老師....學校老師係好好,對小朋友好細心,好有愛心,小朋友都好鍾意返學呢樣先最重要。

引用:回復+tattc+的帖子 另外亦想問下轉咗校長,

原帖由 poodlema 於 13-10-09 發表
回復 tattc 的帖子

另外亦想問下轉咗校長, 課程上有無深咗或功課多咗?
因為我日日都返學校接送,要知返學都知,所以無咩打嚟,功課無深到,反而仲淺咗,但多咗好多親子功課,成日要影相做功課,小朋友可以學到廣泛嘅知識,但學術上偏淺,學校非常重視閱讀,我個仔都係返咗救恩之後愛上睇書...我之前都成日返學校幫手做親子陪讀,學校培養閱讀呢part做得好好,又有一個大型圖書館,可以上去借書卑小朋友睇,啲書非常新。但小朋友之後要升讀傳統小學可能會要多啲時間適應,因為小朋友返救恩實在太開心,又無咩抄寫,寫字真係唔夠人快。

引用:+本帖最後由+HowardJeannie+於+13-10-10+14

原帖由 HowardJeannie 於 13-10-10 發表

平心而論,其實一間學校轉換了領導層,想必會有一番 ...
可以咁講...救恩一直嘅理念都係以關愛,愉快去教導每一個學生,對學習有困難都係用包容嘅心去對待,家長一直都感謝救恩學校,其實從校長,園長加入之後,整間學校已經變得有所不同,比較以前進取咗好多,小學部亦講明有學習障礙者一律不作考慮.....我明白學校無呢類資源配合,但對於學校唔再包包容呢批學生,感到好可惜...

引用:+本帖最後由+GCG+於+13-10-10+17:35+編輯+\

原帖由 GCG 於 13-10-10 發表

兩位都分析好好, 而且覺有道理。另我了解埋學校背景同進程, 請 ...
學校正常課程中,每日都會有大約25分鐘上外語,安排一日英文一日普通話,全部都會由native teacher 教但我覺得學校較為重視英語....亦提供不同資源去配合英語課程,反而普通話就無。

引用:Quote:原帖由+小小山+於+13-10-15+發表比BK

原帖由 tam_bb 於 13-10-15 發表
請問大約幾多%可以升上小學部?
No la... 舊年最後得30人升讀,而今年開始救幼都要面試先可以升上救小

回覆:請問救恩轉咗校長後...

救恩當然唔係名校,不過校長嘅目標係想做名校....出名咗咁多,我諗全因為有港同創校校長加入,大家都知港同做得好好,所以大家都會對救恩有所期望...我自己覺得學術上真係淺,功課亦都好少,注重閱讀同思考,另外考到名校果啲,大部份都係家長自己谷啲小朋友...

引用:正常黎講蒙特梭利教學係唔會谷的,佢只會引

原帖由 isolg_ying 於 13-10-21 發表
正常黎講蒙特梭利教學係唔會谷的,佢只會引導小朋友自然發展,target唔係學術方面,如果多功課多教育,就變 ...
救恩都唔係蒙特梭利,只不過係活動教學...

引用:你地講緊邊間救恩? +

原帖由 isolg_ying 於 13-10-21 發表
你地講緊邊間救恩?
西營盤高街救恩

引用:+本帖最後由+Jobobo11+於+13-10-21+23:41+

原帖由 Jobobo11 於 13-10-21 發表

你有冇睇前面架,我一直都係好中肯,老師教得好好,小朋友都返得好開心,我個仔都係返咗救恩先培養咗閱讀嘅習慣,呢樣係我最欣賞,另外我只係將學校嘅教學模式講卑大家知,我無抹黑學校,我亦無諗過要卑我個仔讀名校,所以我真係唔覺救恩係名校,我話卑大家知得30人升到,係卑心理準備大家,唔好以為讀咗救幼就容易啲升小學,抹殺咗人哋咁多年努力嘅係園長....唔係我,唔通係我叫果十幾位老師走,我一直都好支持學校,所有家長義工嘅活動我都參與,所以我諗我點都會比你清楚學校!
而且人都會有優點同缺點,唔通會有一間學校係完美嘅咩!我只係分析當中嘅好與壞,適唔適自己果小朋友讀,呢樣就要交返卑家長自己分析,無最好嘅學校,只有最適合嘅學校...如果你只係果啲為咗想讀名校嘅家長,我諗呢到都唔係好啱你!

引用:+本帖最後由+Jobobo11+於+13-10-23+00:09+

原帖由 Jobobo11 於 13-10-22 發表

回復 tattc
公道自在人心...我唔會好似你咁,大家喺EK都係分享下意見,唔知點解你要咁激動,或者你同園長有啲關係....見你都係新手

Jobobo11  係就好啦  發表於 13-10-23 11:24

引用:Quote:原帖由+Jobobo11+於+13-10-22+發表本

原帖由 tattc 於 13-10-23 發表
公道自在人心...我唔會好似你咁,大家喺EK都係分享下意見,唔知點解你要咁激動,或者你同園長有啲關係.... ...

其實睇睇下,你最唔高興都係我話園長,見你咁鍾意鬧人,又唔接受人意見,會唔會你就係園長呢

不過你唔使再覆啦,我無咁嘅閒情,日日同你討論救恩,亦唔會上嚟睇,最初都係Howard pm我叫我上嚟講下救恩,如果唔係我都唔會上嚟睇「談幼稚園」...園長!!!

Jobobo11  公道當然自在人心啦,好多同届ge 家長,都知你要人地就晒你個仔啦,之前我冇點名指出係等你有落台階  發表於 13-10-23 11:29
‹ 上一主題|下一主題