用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 中大碩士失業漢,會否令你想起這個症? ...
go

中大碩士失業漢,會否令你想起這個症? [複製鏈接]

但我覺得佢未必係...
我囝課餘學習的老師們中,有一女仔背景跟呢位主角好近似...
我介紹佢俾其他媽咪認識...有人都懷疑過佢係“亞”人...但,她其實完全不吻合條件的...
詳細情況唔講喇...想講係,世上很多類人...有些開朗、有些內歛...當一個內歛既人,剛好選擇了一科不賣錢既科目(事實往往如是)...引致畢業後無出路...當得唔到認同,人就開始縮...人越縮,人緣/運氣越差...連帶貧窮令佢地自尊受損...惡性循環下,就好容易變成一係憤世嫉俗,一係隱蔽宅男/女...無論結果點都好,一定會影響佢地對人同事既睇法/表達/表現!
報紙都話男主角思路清淅,只係怨氣很重...
很多時性格主宰命運...當然,當事人要懂得改進自己(就算覺得自己係啱),好似我囝老師一樣..成日古古怪怪咁...但當你知道她既家庭背景後,便會稍為體諒佢...而佢亦好努力咁工作為將來,雖然都係無長工請,要靠上門教琴為生...

原帖由 charisma07 於 11-2-15 11:43 發表
昨天生果日報頭條「畢業3年 攞綜援年半 中大碩士 200次見工失敗」,報導一位中大統計系碩士生,高學歷,讀書成績好,但人際關係差,記者亦為這位主角進行模擬面試,發現他面試時無眼神接觸,而他自己也說人際關係差,記者同輿論均一 ...

大家要明白:讀書叻+唔叻社交 唔等於係 “亞”人的!

我相信事主一定有不少朋友..可能佢地都係一齊『懷才不遇』,所以話題相同...更甚至佢地既家庭背景也差不多吧?!

社會進步/變化得太快喇...連一些自命正常既我地,要跟上都覺吃力...試問一些能力稍有不及的,點算好?!

希望大家睇呢個個案,不要帶任何批判性...天生我才必有用,我相信大家都聽唔少吧...社交差就做engine佬囉,洗死咩?!如果世上無engine佬,我地都會好唔掂啫,right?!

以前社會會比機會畢業生“學”野...依家,大家會話:大佬,我請你返黎係做野架,要學野唔該返學校!

咩世界...無新邊有舊?!難怪成日有『青黃不接』的問題出現....

“亞”人未必會咁答的...佢咁答好明顯,顯示出佢少見世面!例如一個鄉巴去食BUFFET,如果佢一野攞哂成盤食物返去,你都係只會覺佢大鄉里、無家教啫...你會唔會諗佢係A仔,唔識世情呢?!

原帖由 owl_2046 於 11-2-17 12:54 發表
我都好同意你講法.
呢段新聞一出, 我第一個感覺都認為佢係"亞氏XXX"
之前睇電視都講過, 佢地係學術上好叻, 但好多因為人際溝通有問題而不被接納, 佢地亦唔明有D說話會令人覺得奇怪, 甚至認為佢地"玩野"
好似編報導,  ...

無辦法...大家俾班醫生、導師、甚至書本等洗腦太多...其實只要放眼世界,就會發現人人都有d特別...尤其係細路仔,未有足夠能力時,就會好自然咁用自己所懂的去做事或說話...但咁並唔係有特殊問題嘛....
簡單 d 講,A人或亞人係需要不斷講解或不斷correct才可以或有機會達到目標的...但所謂正常的人,是有舉一反三的能力...但鑑於港童早已於好多年前出現了,依家 d年青人/孩子們的應變能力每況愈下,能舉一反三的已買少見少了...

原帖由 kelvin_hmlau 於 11-2-18 15:43 發表
我都覺得有d 人誤解左正常人性格孤癖同自閉兒/ 亞仔的分別.

在 Engineering 或 IT 行業, 有好多人係性格孤癖. 係佢自己選擇唔 social 同鍾意打機.

自閉兒/ 亞仔係無得選擇, 天生缺失, 只能靠後天努力修補. ...
‹ 上一主題|下一主題