用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 delete post
樓主: migohappy
go

delete post   [複製鏈接]

LeBlue 發表於 12-11-24 17:42
回復 hkangel89 的帖子

我個女就SO FAR帶得幾好,ONLY做運動/沖涼除下,

請問你女女幾歲? 係咪自己帶同除架? 要唔要找人幫手?
除了帶架, 還有沒有其他治療?
我女要帶架, 但話好辛苦, 帶得好差, 我好煩.

LeBlue 發表於 12-11-26 15:23
回復 dleelm 的帖子

唔好煩啦~~~漫長歲月黎架.....大家都要有耐性去面對呢個病架~~~~

你女女好懂事會為自己打算, 咁你可以放心.
個架後面有三條帶子, 平時我幫佢都要好用力下先到位, 你女好叻呀, 平時上體育堂又除又帶都攪掂.
希望你見醫生有好消息分享, 咁你要唔要唔帶架24時先去見醫生?

霖霖B媽咪 發表於 12-11-26 15:34
我個女初初已經唔肯帶, 佢唔想比同學知. 我同佢約法返到屋企同瞓覺至帶.  初初ok, 不過我慢慢發現佢瞓到半 ...

請問食咩藥?
返醫院做物理治療嗎?
我女都係訓覺先帶, 我要成日同佢講d嚴重性, 佢先一星期帶三天返學, 有體育課的日子就唔帶, 又怕比人笑.

回復 LeBlue 的帖子

真鄧你開心,彎度減低了.如果keep, 帶多兩三年等發育完,是不是可停帶架?

我女在大口環睇, 醫生姑娘都係好好人, 我女在9歲幾發現有問題, 度數己到40, 我真係對住醫生喊左出來, 佢依家10, 未正式發育, 是非常高危, 但又帶得唔好, 只係每晚做物埋治療師教的運動, 同每星期游一次水, 我都唔知點幫佢.  

回復 LeBlue 的帖子

多謝你安慰. 感同身受.

這條路好辛苦, 夏天帶架,焗到個身好臭,好難受, 希望依家冬天可以帶番好d.
另外, 佢地照咁多x-ray怕唔怕?

各位小朋友 / 家長們, 大家加油.

LeBlue  聽DR講如果每年照500次X RAY先至會身體有影響,例如輻射...
無計啦...一年照2次好少事架啦.....最緊要"好番"&唔駛做手術姐.....  發表於 12-12-1 00:06

littleflowers 發表於 13-4-16 11:09
佢地係咁講啫,我個囡照完x-ray,好似大約兩個禮拜就要返去睇報告同去醫院約期見骨科。
上個月我個囡去覆診 ...
你囡好有成績呀 , 你囡帶架照x-ray 定係不帶架照呢?
‹ 上一主題|下一主題