用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 後台真係咁重要?
樓主: 夢遊仙境
go

後台真係咁重要?   [複製鏈接]

回覆:後台真係咁重要?

其實無得咁計,每一間學校所收嘅學生,都會有專業人仕家庭,又有公務員家庭,亦有打私人機構嘅家庭,剛解公務員學生所考到嘅學校,就話有後台關係,咁其餘大部分考唔到學校嘅公務員家庭,佢地可以講啲乜先,仲有在2000年後入職嘅公務員,又沒有本地子女教育津貼,如果要不滿為何舊制嘅公務員可享有本地子女津貼,咁私人機構公司有雙糧,甚至14個月糧,那公務員係咪又要去嘈呢?我並不是想說誰著數?誰不著數?只是每一份工都各有長處和短處,考到學校的學生,背後家長和學生可能每天都付出很多時間去溫習,考唔到的,亦不表示你小朋友唔叻,可能只是面試臨場表現時,老師覺得有其他學生更好更叻,所以揀唔中你小朋友,希望在明天,不要灰心,大抽獎可能會抽到一間好好的學校呢!

theodorechung    發表於 14-1-27 12:10
maxtimma    發表於 14-1-27 11:33

其實公務員每年都要交稅,並不是不用交稅

引用:Quote:hkpapa852+發表於+14-1-27+17:03+小

原帖由 kyleebc 於 14-02-06 發表
有可能,去菲律賓揾教堂上七天慕道班,或者父母其中一位係教徒,對教堂好有幫助而神父幫佢仔女領洗。 ...
以前有好多家長會用呢招,但後尾香港有好多學校知道後,已拒絕承認從菲律賓得番嚟呢個資格,仲有自從香港和菲律賓關係變差後,有很多菲律賓教區方面亦唔鍾意香港人,拒絕賺香港人呢啲錢及唔肯做呢樣走捷徑嘅服務了。(以上資訊,我是從一位做過呢樣野嘅家長朋友口中得知,不喜勿插)

其實意思係咪即係公務員子女考學校,考唔到就係正常賽果,考到嘅就因為公務員背景嘅關係?
好似我地咁,考12間,最後有4間收,有8間係唔收嘅,咁究竟代表左乜呢?真係搞到我自己個思緒都亂晒

‹ 上一主題|下一主題