用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 迦南幼稚園 (九龍塘) 九龍塘金巴倫道迦南
go

九龍塘金巴倫道迦南 [複製鏈接]

100% agree:)

原帖由 BB0407 於 10-2-4 12:01 發表
其實九龍塘迦南幾好,最初沒太大期望,點知讀落除老師nice外,課程都非常好,時時只聽KM、樂基的家長話小朋友一年識幾多中文字、英文字,其實迦南亦有字咭教小朋友,我冇認真數過,但粗略估計上學期都有二三十個,仲有兩本中英文書和 ...

I think the "N" they're talking about is "pre-nursery".
我囡囡係讀緊pre-nursery, 的確係有PTH and NET(Indian, caucasian and some are Singaporean, I think, but their accent is OK ga) teachers 教的.
開初我都唔知有PTH的,係前幾日阿女無啦啦用普通話對住我講:"黃老師,早上好" 咁我先知道原來佢係有學PTH的.
有幾多時間教PTH and English咁我就唔知啦,不過問老師便知,D老師好nice嘅,實會答你的.
所以我覺得迦南真係唔錯㗎!

原帖由 EggEgg08 於 10-2-4 16:34 發表
我想double confirm 一下各位媽咪講緊的N班係唔係等於Pre-nursery? 我突然發覺迦南的N班其實等於一般幼稚園的K1.....如果pre-nursery 已經有NET & PTH teachers 教都幾好wor....請問一星期2-3堂英文堂大概是多少時間 ...

提子組係咪下午班㗎?我囡係黃組的,接放學唔多覺有生果名嘅班嘅??

我囡都係好偏食的,所有蔬菜都唔食,但有一日放學佢話比我聽,茶點食粟米粥,我問佢好唔好味,佢話好好味,食晒;咁我問佢D粟米呢,有冇食埋呀?佢話"有呀,食哂D粟米呀!"
這令我十分驚喜.
迦南的確比我預期的好很多,所以在決定去留時好難下決定...
到最後我都簽咗放棄K1的位了,其實好唔捨得,怕做錯決定...

原帖由 sheffield 於 10-2-8 13:38 發表
我亞b也是讀九龍塘迦南的PN,也認為這是一間好學校。特別在訓練自理方面,他們的確很好。我知有很多PN班的茶點都是吃餅或飽等,但迦南在11月開始已加入熱食如通粉和粥等,讓小朋有學習自已用湯匙進食熱食。我亞b自己進食沒問 ...

cherylyau_b,
依家仲未決定倒樂基or培正...
好鐘意樂基嘅課程,但培正又一條龍...

原帖由 cherylyau_b 於 10-2-8 15:05 發表
dorajoyce, Abbiemama,
可唔可以話我知你地轉去邊間呀??我聽講好似好多人轉走喎??

Interview真係好睇彩數㗎,D細路心情唔靚就勢係假,所以真係要平常心.
我囡囡唔叻㗎,但勝在唔怕羞,明明唔識都係咁up..., up完仲話自己OK添!

原帖由 EggEgg08 於 10-2-8 15:37 發表
abbiemama, 你小朋友好叻呀....考到兩間咁好的學校!!

越講越唔捨得迦南㖭...

cherylyau_b, 你囡囡會讀邊間K1呀?

原帖由 cherylyau_b 於 10-2-9 23:17 發表
我同大家既感受一樣,好中意D老師,好唔捨得個校舍....
初頭唸過上午讀一間,下午讀番迦南,不過會太辛苦個女喇~~
我地15個月開始返Playgroup至而家,走既時候係啱啱3歲.....
於是果張form(留唔留下讀K1)我都冇簽,我比左 ...

咁你囡囡真係會好辛苦啵...

原帖由 cherylyau_b 於 10-2-10 18:17 發表

abbiemama,
個女會讀SC,因為想佢接觸多D英文....
所以真係想上午讀SC,下午讀番迦南呀~~

The 揮春&利是封 are really very cute, very lovely!
唔捨得用D利是封,太得意啦!

All the staff in Cannan are very nice, and so are the auntie; my girl loves them very much, me too!

EggEgg08: don't worry, I'm sure your kid will love this school :)
‹ 上一主題|下一主題