用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 優才書院家長分享站 (2009-2010學年)
樓主: edea
go

優才書院家長分享站 (2009-2010學年) [複製鏈接]

王國長老

敏姐已回校了. 幸好不是太嚴重. :loveliness:

王國長老

原帖由 beesbees 於 10-3-28 15:10 發表
七歲女創作感人小故事獲獎

http://the-sun.on.cc/cnt/news/20100328/00407_018.html

王蘊小妹妹好叻女, 亦好有孝心 希望小妹妹繼續多寫作, 繼續發揮才華.

p.s. 小墨魚睇完報導話: "我想買呢本書睇" 如果有家長知道出版左煩請通知. 我都會留意住.

王國長老

波:

唔該晒! 我去搵搵先! 小墨魚一定鍾意.
佢最近好d啦,開始減少睇白貓黑貓同老夫子, 肯睇番小說. 之前有一段時間沉迷呢兩本漫畫. 而家連喜羊羊都有小說.

軍生:

好耐冇見呀, 而家好少見你地. 朝朝6點15分起身, 6:45左右湊小墨魚搭校車, 都慣啦. 我地線既司機同校車姨姨好nice.

過左復活節隔一隔佢地, 希望流感緩和. 又準備打仗啦....下星期黎料啦.

王國長老

原帖由 軍魁星 於 10-4-9 10:06 發表
你住果度都要645搭校車?你搬左?

搬左去馬鞍山, 655上車, 你唔覺好耐冇見我咩 (我打錯字, 唔係645, 係655)

新年前搬左囉.

王國長老

原帖由 balltsang 於 10-4-9 14:12 發表

波仔正是沉迷於這3本漫畫系列間!!
老夫子給我們沒收了...因不想他看太多
最近好dd..開始會睇短篇小說,都係好既開始

學校盛行睇冒險小虎隊(圖書館有), 有張密碼咭(唔知係咪咁叫)小朋友覺得好有趣 不過上年梁老師講過, 好多小朋友還書唔記得還埋咭呢.咁下一手睇冇左張咭就少好多樂趣.

唔知你地有冇睇過三毛流浪記. 我呢幾日記起返呢本書, 三毛好可憐, 但當佢有物資時亦好好心同其他人分享. 我好想搵番呢本書, 行左幾間書局搵唔到, 今日上書城訂左, 訂多一本希望捐俾學校圖書館, 等其他小朋友有機會睇下, 感受少少世界上有人冇得溫飽, 珍惜現今所有.

王國長老

原帖由 fumiko 於 10-4-9 14:13 發表

我地係同一架車喎..是的, 司機同yee yee 都好好人

希望多d人住我地條線, 以後可以有車到Tseung Kwan O 就好了...

妳小朋友幾點上車? 唔知係咪早過我小墨魚.

小墨魚坐校車同小朋友熟絡左幾開心, 之前學一齊玩rubber band, 整星星, 整男仔, 女仔, 掃把....好開心.

王國長老

原帖由 軍魁星 於 10-4-10 09:39 發表
係好耐無見你,我好少睇早會,通常停車落完幾個客就走,以為時間上夾唔岩所以見唔倒。

搬左入馬鞍山幾好, 隔離就係單車徑, 我地買左一家三口三架單車, 大廈有單車位租, 假日可以周圍踩, 去沙田, 去大埔, 上次同小墨魚踩入大尾篤(其實都唔係第一次, 但以前租單車), 幾好, 一項好健康既活動

上次咪睇左軍女學踩單車既相, 其實軍仔係咪都一早識?

遲d你可以教埋細bb.

王國長老

原帖由 balltsang 於 10-4-10 20:31 發表

踩入大尾篤>.好叻喎
我地踩到科學院咋

我試過一次一個人踩入去大尾篤join小墨魚父女, 都要2個幾鐘, 同小朋友踩係要就佢地速度慢d, 仲要中場休息

踩入科學園都要30分鐘左右(由馬鞍山出發)

反而由科學園入大埔唔係想像中咁耐, 都幾快下.

呢幾日一直天色灰暗有微雨, 加上星期一評估到來, 我地由復活節閉關閉到而家. 話溫習, 個女總係夢遊咁, 又搞呢樣又搞果樣, 玩筆, 玩間尺 仲要懶人多xx, 成日去廁所. 又食香口膠又食朱古力, 仲有巨浪大切 我買左好多零食俾佢提神

王國長老

小墨魚話三毛流浪記唔可以捐返學校圖書館, 因為圖書館唔準睇漫畫, 要睇有字書.

咁冇計啦.

王國長老

原帖由 fumiko 於 10-4-14 11:31 發表

遲你小小上車, 如無估錯, 我女是坐小墨魚旁邊的..

是的, 他們在車上進行很多交流..包括IQ 題...有時會一起溫習...

今天早上, 唔知天氣問題定測驗太努力, 看見全車都在睡覺... ...

唉, 我估我女冇真係訓著, 我成日叫佢訓一陣, 因為驚佢太早唔夠訓, 但由2月至今佢都話訓唔到

我大約6點半叫佢起身, 搭9左過少少落樓, 早餐就返到學校先食.

佢識左校車朋友仔幾開心呀, 不過佢話校車除左佢同另一男同學係3年班, 其他都係一年班.

我煩惱緊下年4年班可能冇校車坐, 我睇左學校小一招生果版有寫現時校車路線, 死火, 原來將軍澳果邊冇沙田線, 仲有不夠半年, 點算. 我又冇工人, 唔想我媽年紀大仲日日去將軍澳接佢放學.

王國長老

原帖由 fumiko 於 10-4-15 13:20 發表

車上應該係得2 個3年斑..
咁你小朋友好快手, 我都係6:30叫佢起身, 但都係7點先可以落樓..
實在沙田到蔣軍澳真係唔遠, 但如果自己坐車就幾耐啦..
我都希望下年就開成條線, 如果唔係就好麻煩了...
我覺得學校如果可 ...

咁我可能要早d同學校聯絡啦. 唔該晒.

我個女早餐返到學校先食, 所以只係洗面刷牙換衫, 都唔需要太多時間.

王國長老

上星期五朝早到校, 聽講學校置左兩隻鸚鵡, 我未睇, 諗住來日方長, 點知今朝到校, 小朋友話已經飛走左, 因為鳥籠跌左落地, 爛左, 俾佢地走左 慘, 一眼都未睇過.

小朋友仲天真地問, 鸚鵡會唔會返黎....我話應該唔會啦.

王國長老

原帖由 SumSumBB 於 10-6-8 16:06 發表

上星期六返GT,我看見大雀籠內有兩隻很漂亮的雀仔,是甚麼鳥?

就是鸚鵡.

王國長老

原帖由 SumSumBB 於 10-6-9 17:56 發表

會唔會買過一對

以前的小動物:龜仔、魚仔、蟹仔...唔見左既,又係走晒?

係喎, 去晒邊呢?

王國長老

原帖由 iamderek 於 10-9-2 15:00 發表
版主,新學年剛開始,也是時候開新一年的分享站。

謝謝提醒, 現關上舊topic.

edea
‹ 上一主題|下一主題